Чий Корольов: суперечка між Росією та Україною у день 114-річчя вченого

Чий Корольов: суперечка між Росією та Україною у день 114-річчя вченого

На засіданні Кабінету Міністрів 13 січня уряд затверди концепцію загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021―2025 роки. Що стоїть за цим рішення, що відбуватиметься на практиці, яке посідає нині посідає Україна серед інших космічних держав в ефірі Українського радіо розповідає незалежний експерт з питань космічної діяльності, екс-радник голови Державного космічного агентства України Андрій Колеснік.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Що відбувається в українській космічній галузі

Сьогодні ми знаходимося у тій точці, яку я назвав би точкою біфуркації, коли старі підходи до організації космічної діяльності в Україні не приносять потрібний результат. Ми бачимо як світ сьогодні комерціалізується у космічній галузі, тому ми маємо потребу реорганізувати українську космонавтику, щоб залишитися країною з космічним статусом. 

Читати далі: Україна є "другорядним підрядником" для провідних космічних країн – експерт

Хто фінансуватиме космічну програму

Останнім часом у нас багато розраховують насамперед на зовнішні інвестиції у космічну галузь України. Цифри, які демонструються у цій концепції: 30 мільярдів гривень, з них з Держбюджету — 15 мільярдів, а інша частина  — залучення зовнішніх інвестицій, направлені на те, що у майбутньому ми розраховуємо на співпрацю з стратегічними інвесторами у цій сфері, щоб долучитися до міжнародних програм, які сьогодні на слуху у світі, насамперед щодо освоєння Місяця. 

Чи потрібен в Україні віце-прем’єр-міністр — Міністр розвитку стратегічних технологій та інновації, серед повноважень якого буде і розвиток космічної галузі 

На мій погляд така посада, можливо, і потрібна, хоча сьогодні вже існує пост Міністра з питань стратегічних галузей промисловості, яким підпорядковуються авіаційний та космічний напрямки. Космічна галузь за природою мультилатеральна сфера діяльності, яка передбачає фундаментальну космічну науку, передові космічні розробки, насамперед передові технології, що мають бути фінансовані державою. Тому необхідність  в високопосадовій особі, яка буде координувати такий напрямок, є.  Природа космічної діяльності передбачає розвиток ракетно-космічної промисловості, використання космічного простору для завдань національної безпеки й оборони, міжнародного господарства України. Нам потрібно ширше дивитися на це тому, що звужуючи їх, ми можемо отримати те, що ми вже маємо. 

Про космічну програму "Артеміда"

Якщо брати програму "Артеміда" ( прим. ред. програма НАСА у кооперації із приватними компаніями та космічними агенствами включно з Європейським щодо розвитку пілотованих космічних польотів)  з освоєння місяця, то вона поділяється на декілька підпрограм. Перша частина стосується робот на поверхні Місяця, інша частина ― створення та експлуатацію місячної станції, також є окремі підпрограми створення місячної інфраструктури на шляху між Землею та Місяцем, так званий орбітальний сервіс. В усіх цих програмах ми можемо надати свої пропозиції, зважаючи на науково-технічний потенціал, розробки КП "Південне" у місячній програмі Радянського Союзу, запропонувати як і що робити у цих програмах. У нас є можливості, але поки немає фінансування. 

Про космічні досягнення Китаю

Сьогодні у космосі Китай — самодостатня держава. Китай вже обігнав Росію і став другим, після Сполучених Штатів, завдяки своїм космічним досягненням. Звичайно, він тепер розраховує, що інші країни до нього приєднаються в рамках дослідження глибокого космосу та створення баз на Місяці. Китай фактично протистоїть США, які вважають його своїм суперником, через зусилля першого в питання військово-безпекового космосу. Тому США мають обмеження на спрівпрацю з Китаєм. Україні треба виважено підходити до цього питання, оскільки ми маємо інтереси у співпраці зі Сполученими Штатами Америки, в рамках програми "Артеміда". З іншого боку у нас є спільна програма і з Китаєм. 

Про космічний потенціал Росії

Амбіцій у Росії не стало менше. На Далекому Сході  там нині розбудовують космодром під назвою "Восточний"  і планують там проводити всі запуски. Космічна програма Росії спрямована на те, щоб мати незалежний доступ до космосу. Іншим напрямом своєї космічної діяльності країна вважає продовження пілотованих польотів. 

Читати далі: Міфи "совка": чи справді Україна не здатна розвивати космічну галузь після розпаду СРСР

Про суперечку навколо Сергія Корольова

Думаю, з історичної точки зору потрібно ідентифікувати людей, які народились та виросли в Україні, оскільки їхнє становлення відбувалося тут. Сергій Павлович Корольов поїхав в Москву, коли йому вже виповнилося 19 років. Він тоді вчився в Київському політехнічному інституті, там певні знання. Він переїхав не за власним бажанням, туди поїхала його родина і йому довелося перевестись в Московський державний технічний університет ім. М. Баумана. Він писав у своїх особистих записниках, що українець.

Нагадаємо, що концепція нової космічної програми передбачає створення до двох тисяч нових робочих місць у космічній галузі, поліпшення якості життя населення, вплив на діяльність сучасних молодіжних організацій, підтримка міжнародного іміджу України і зростання науково-технічного персоналу космічної галузі.

Фото: pixabay.com