Ціна втручання у вибори: Фесенко про причини та наслідки санкцій США проти українських політиків

Ціна втручання у вибори: Фесенко про причини та наслідки санкцій США проти українських політиків

11 січня Сполучені Штати Америки ввели санкції проти семи громадян та чотирьох засобів масової інформації України через втручання у президентські вибори США. Про це повідомляється на сайті Міністерства фінансів США. Санкції з'явилися через пов'язану з Росією мережу дезінформації, яка мала на меті вплинути на вибори в Америці та стосується нардепа фракції партії "Слуга народу" Олександра Дубінського, експомічника Андрія Деркача Дмитра Ковальчука, колишнього прокурора ГПУ Костянтина Кулика, екснардепа-утікача Олександра Онищенка, а також оточення Деркача – Антона Симоненка, Андрія Теліженка, Петра Журавля. Окрім людей, заходи застосовано й проти чотирьох сайтів: "Ера-Медіа", Only News, NabuLeaks та "Скептик". Чим загрожують чергові санкції проти низки українських політиків та засобів масової інформації Українському радіо розповів голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента", політолог Володимир Фесенко.

0:00 0:00
10
1x

"Нічого такого, що кардинально вплине і поміняє українську політику, не станеться. Раніше ми мали справу з російськими санкціями проти багатьох українських політиків в різних політичних силах. Зараз є прецедент, коли з'явилися санкції проти двох діючих політиків та проти деяких осіб на медіаринку", – розповів Володимир Фесенко. 

Також політолог нагадав, що свого часу американські санкції були введені й проти колишніх українських політиків, які так чи інакше були причетними до подій 2014 року: "Проте це серйозне попередження на майбутнє для тих українських політиків, які надумають гратися в брудні політичні чи політтехнологічні схеми по відношенню до  США”.

Володимир Фесенко висловив свою точку зору щодо причин введення санкцій, яких, на думку політолога, є дві: "Перша причина –  втручання у вибори: після подій 2016 року, після того, як з'явилися підозри про зовнішнє втручання в американські вибори (в першу чергу були підозри щодо Росії), були звинувачення на адресу деяких працівників команди нинішнього президента. Саме тому сьогодні в США величезну увагу приділяють будь-яким проявам політичного втручання. Тим більше, оскільки вже були підтверджені факти втручання з боку росіян, то навіть якщо політик з іншої країни, але діє в інтересах Росії, то санкції будуть проти нього". 

"По-друге, є прецедент, коли деякі українські політики і медіа оприлюднили запис розмови віцепрезидента і держсекретаря США з українським президентом. Це теж неприпустимо, адже є порушенням принципових правил взаємин між державами. Я думаю, що це теж важлива причина санкцій, особливо по Деркачу та більшості тих, хто в цьому санкційному списку", –  пояснив Фесенко. 

Політолог зауважив, що на окремих осіб, проти яких ввели санкції, ймовірно чекає розслідування, проведене вже в Україні: "Сигнал про те, що американці можуть наполягати на тому, щоб правоохоронні органи України провели розслідування, яким чином у Деркача з’явилися ці записи, вже є. По цьому розслідуванні мають бути правові висновки". 

"Чинному депутату Дублінському санкції нічим особисто не загрожують, більше ризиків, як на мене, для Деркача. Якщо в ході розслідування виявиться, що,  наприклад, Деркач отримав ці записи незаконно, то для нього ризики будуть", –  наголосив Володимир Фесенко. 

Щодо політичної відповідальності чинного народного депутата Олександра Дубінського, на думку політолога,  буде визначатися фракція "Слуга народу": "Але, наскільки я розумію з коментарів, це була особиста ініціатива Дубінського втручатися в цей конфлікт, фракція це не підтримувала. Тим більше, всередині фракції "СН" Дубінський давно вже є внутрішнім опозиціонером".

Фото: DW