Протести і тарифи. Що робити зі стрімким зростанням цін на енергоносії пояснює експерт

Протести і тарифи. Що робити зі стрімким зростанням цін на енергоносії пояснює експерт

Про те, яким чином держава планує знижувати тарифи на енергоносії для населення та чому пільговий тариф на електроенергію може призвести до колапсу в енергетиці в ефірі Українського радіо розповідає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

0:00 0:00
10
1x

Від початку року одразу в кількох областях України відбулися мітинги проти підвищення комунальних тарифів. На акції протесту вийшли в Харкові, Миколаєві, Полтаві, Чернівцях та Кривому Розі. Причина протестів – нові тарифи на газ та його доставку а також на електроенергію. Усі вони зросли з 1 січня.

Юрій Корольчук пояснює, чому українці потрапили в тарифну кризу та як з неї вийти: "У 90-их роках, коли поляки, чехи, словаки, угорці переходили до ринкових тарифів на енергетику та газ, у них була спеціальна програма з МВФ, коли МВФ виділяв кошти, для того, щоб не було одразу різкого підвищення до ринкової ціни, а щоб це відбувалося поступово. Тобто паралельно відбувався процес підвищення рівня доходів населення. Звісно їм там тяжко жити, доводиться економити, але принаймні такого необґрунтованого ривка як у нас у них не було. Відсутність роботи з МВФ з боку України дивує. Є ще другий момент. Існує ринок газу і законодавство, є договори з міжнародним енергетичним співтовариством. Є  зобов’язання України, про відмову від продажу газу по зниженій ціні. У нас немає конкуренції на ринку газу. Залишився монополіст Нафтогаз України. Він увесь газ, який видобувається в Україні  концентрує в своїх руках. Якби Нафтогаз виставив цей газ на біржі, його вартість складала б 6 тисяч гривень за тисячу кубометрів, тобто вдвічі менше, ніж це є на сьогодні. Проте він цього не робить. Відтак саме Нафтогаз штучно створив кризу".

Прем’єр-міністр України заявив, що під час наради з керівництвом Міненерго, Нафтогазу, Нацкомісії з регулювання енергетики і комунальних послуг, оператором газотранспортної системи та представниками Офісу Президента було напрацьовано два підходи, які дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення. Перший підхід, який пропонує Міністерство енергетики – це формування тарифів на газ за формулою: ціна на європейських хабах мінус транспортування газу до України. За цим планом пропонується тимчасово обмежити маржу для газопостачальників. Другий підхід, напрацьований державною компанією "Нафтогаз", – це посилення конкуренції на ринку шляхом обов’язкової публікації всіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ, як це вже робить Нафтогаз. Крім того, пропонується, аби газопостачальні компанії почали активно конкурувати за базу споживачів, що призведе до зниження тарифів у межах відкритих торгів.

"Ці два варіанти виходу з тарифної кризи насправді не будуть дієвими. Розглянемо перший варіант "хаб мінус", коли європейська ціна без врахування транспортування. Європейська ціна на газ, наприклад, в Іспанії на сьогодні складає 600-700 доларів за тисячу кубометрів. Це ще більше ніж зараз в Україні. тому це не логічна пропозиція. Другий варіант про річну ціну взагалі немає жодного відношення до вирішення питання високої ціни на газ. Це право кожного постачальника газу встановити місячну ціну, річну ціну, на три роки ціну. Усе залежить від умов, я яких працює компанія, наявних ресурсів газу тощо", – коментує експерт.

Уряд скасував пільговий тариф на електроенергію встановлений на рівні 90 копійок за кВт/год для населення на перші 100 кВт/год та встановив з 1 січня 2021 року фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн за кВт/год. На питання, чи обґрунтованим є скасування пільгового тарифу Юрій Корольчук зазначає: "В 2019 році тариф 1,68 грн за 1 кВт/год перестало покривати саме виробництво. Тобто ми фактично платили не за електроенергію. А за її доставку. А вже в 2021 році за планами НКРЕКП 1,65 грн – це вартість доставки. Тому ми платимо реально 3 копійки за саму електроенергію. Тому, на жаль, ми будемо рухатися в сторону десь 2,5 грн за 1 кВт/год мінімум. Якщо цього підвищення не відбудеться, на ринку електроенергії можна чекати колапсу. Вже сьогодні нових боргів там 40 млрд гривень. А є ще старі борги до 1 липня 2019 року. Там 30 млрд гривень".

Фото: Юрій Корольчук Українське радіо