Хто першим отримає вакцину від Covid-19: розповідає професор

Хто першим отримає вакцину від Covid-19: розповідає професор

10 січня в Україні лабораторно підтверджено 4 тисячі 288 нових випадків коронавірусу, цей показник нижчий, ніж у попередню добу. Про це повідомив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов. Про способи зупинки пандемії, про перебіг хвороби у пацієнтів, які захворіли на коронавірус повторно та вакцинацію від Covid-19 в ефірі Українського радіо розповідає доктор фармацевтичних наук, професор Костянтин Косяченко.

0:00 0:00
10
1x

Про необхідність карантину

Я вважаю, що нам потрібно завадити розповсюдженню хвороби. Усі країни Європи і світу намагаються це зробити, Україна не виняток. Є кілька варіантів виходу: вакцинація, ізолювання хворих, створення перешкод у поширенні інфекції. Думаю, що всі способи мають бути ефективними. Два тижні локдауну, впевнений, підуть нам на користь і ми побачимо позитивний результат.

Про щоденну статистику хворих на Covid-19

Нині менше людей звертаються у лабораторії, щоб здати аналізи на коронавірус, тому і показник захворюваності знизився. Я вважаю, що потрібно тестувати частіше і більшу кількість людей: медиків, людей старших 65 років або зробити вибірку з 10 тисяч людей і перевірити їх на Covid-19 та антитіла. Потім, після отримання результатів, робити висновки. Думаю, це не дуже добре, що так мало тестують. А кількість інфікованих щоденно приблизно однакова. 

Про повторну захворюваність коронавірусом

Так, людина може перехворіти на Covid-19 кілька разів. Ви, мабуть, уже чули, що в Англії з’явився мутований коронавірус. Як показує досвід, вдруге люди переносять хворобу легше. Та про наслідки для організму, який двічі був інфікованим, говорити важко, адже це нова хвороба і її ще не дуже добре дослідили. Вчені лише збирають дані, ще 2-3 роки ми будемо за нею спостерігати, а потім, коли її вивчимо, а згодом зможемо чітко відповісти на питання про цю хворобу і її наслідки.

Коли українці отримають вакцину

Думаю, до кінця зими і вже на початку весни ми маємо отримати першу партію вакцини, щоб захистити одразу людей похилого віку і медиків. У деяких країнах вже почали вакцинувати певні групи населення, до України черга теж дійде. Міністерство охорони здоров’я уклало угоду на поставку китайської вакцини, яка вже довела свою ефективність.

Читати далі: Вакцинація від COVID і Україна: місія здійсненна? 

Нагадаємо, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, понад 30 країн уже розпочали процес вакцинації, серед них: Китай, США, Британія, Росія, країни ЄС. За даними порталу Our World in Data, який слідкує за щепленнями від Covid-19 у світі, лідером за цим показником є Ізраїль.