Водна криза у Криму: причини та наслідки. Коментує експерт

Водна криза у Криму: причини та наслідки. Коментує експерт

Протягом 2020-го року сумарний запас води у водосховищах Криму склав 31.308 млн куб.м, що на 61.672 млн куб.м менше, ніж станом на початок року. Про це повідомляє Кримське управління з гідрометеорології і моніторингу навколишнього середовища. Відзначається, що в грудні в басейнах річок спостерігався недобір води, а грудень та січень – зазвичай місяці з найбільшою кількістю опадів. Незначною була і кількість опадів у горах. Раніше, самопроголошений “глава” Криму Сергій Аксьонов заявляв, що вони планують будувати опріснювачі води, увесь процес, за його словами, триватиме близько 15 місяців.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Професор, доктор юридичних  Борис Бабін в ефірі Українського радіо зазначив, що у водної проблеми в Криму є два чинники. "Перший – перенаселення цього півострову, бо приблизно 400 тисяч осіб незаконно перемістились з Російської Федерації, насамперед – Севастополь, Сімферополь, почалась масова забудова житла та військових частин". Це все, за словами професора, робиться без урахування санітарно-гігієнічних умов та показників потреби води. Другий фактор – це ставлення до систем водорозподілу. "Декілька років щастило з погодою – були багатоводні роки, в сенсі – дощів та інших природних явищ. Але, це – природній цикл, і декілька майбутніх років на Крим чекають посушливі роки. І, очевидно, ця зима не поверне воду у кримські водосховища. Відповідно окупанти мають робити певний вибір – або припиняти свою політику мілітаризації півострова, переміщення населення на півострів або шукати, де взяти воду".

Експерт зазначає, що до окупації Криму потреби води становили, з урахуванням потреб сільського господарства, населення, промисловості, понад 1 кубічний кілометр на рік. "Зараз же окупанти вимірюють свої "успіхи" в тоннах, то будь-яка людина, яка розуміється на гідрології, вона скаже, що води не буде. Крапка",  – зауважує він. 

Скептично ставиться Борис Бабін і до заяв президента Російської Федерації Володимира Путіна про пошук прісної води під Азовським морем.  "Тут Росія має певну стратегію. Їх офіційні особи, голова уряду, президент не заявляють Україні ніяких претензій, вони кажуть, що в них все гаразд, але на рівні гібридних заяв, псевдокерівництва острова, які  періодично вимагають від України воду. Тому президент і буде так далі заявляти. Це ніякого відношення до реальності не має – суто пропаганда, розрахована на російське населення, яке має пишатися діючою владою РФ".

В українському уряді заявили Україна буде доставляти воду у цистернах до окупованого Криму у випадку гуманітарної катастрофи на півострові Про це заявив перший віцепрем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков у інтерв'ю Суспільному. На питання щодо відновлення повноцінної подачі води він відповів: "Буде деокупація Криму - буде вода".

Україна не має будь-яких обов’язку надавати воду в Крим, за будь-яких обставин, вважає Борис Бабін. "Місцевих джерел води достатньо для забезпечення природних потреб води кримчан. Є абсолютно чіткі розрахунки щодо визначення потреб населення водою – на сільське господарство, побутові потреби, транспорт. Та кількість кримчан, які були на кінець 2014 року, їх потреби побутові перекриваються джерелами, які наявні в Криму, майже в 2 рази. Я не уявляю в Криму ситуацію гуманітарної катастрофи".

Нагадаємо, Україна припинила постачання прісної води в Крим у 2014-му відразу після анексії півострова Росією.

Фото: УНІАН