"Поки Україна не почне готуватися до глобальних викликів, ми будемо крихкою країною": експерт про світ в 2021 році

"Поки Україна не почне готуватися до глобальних викликів, ми будемо крихкою країною": експерт про світ в 2021 році

2020 рік запам’ятається багатьом значними викликами, які постали перед людством: пандемією коронавірусу, екологічними та економічними кризами, що почали змінювати світ з шаленою швидкістю. Чи зупиняться ці глобальні процеси в 2021 році, чи можна очікувати, що COVID залишиться в році, що минув і що чекає на нас в майбутньому Українське радіо розпитало в економічного експерта, співзасновника громадської платформи "Нова країна" Андрія Длігача.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Світ розсипався на мозаїчність, але це абсолютно вкладається в прогнози, які давали футурологи, описуючи новий світ. Ця криза і фазовий перехід був спрогнозований дуже чітко ще в 2015 році, коли було описано, що буде відбуватись. Єдине, що пандемія вважалася не першим за ймовірністю фактором прискорення цих змін. Ми вважали, що це скоріше будуть техногенні катастрофи чи енергетична чи політична кризи. Пандемія була аж на сьомому місці. А такий футуролог, як Харарі, взагалі вважав, що людство вже фактично впоралося з пандеміями і це нам не загрожує", – розповів Андрій Длігач. 

Він зазначив, що на його думку, все, що відбувається зараз є лише "першою ластівкою" і ми побачимо ще багато подібних явищ в майбутньому: "Світ зараз розшарований і економісти кажуть, що він не буде відновлюватися, як це часто буває після криз, одночасно, спільно, в одному темпі. Навіть в одній галузі компанії будуть відновлюватися по-різному. Відновлюватися швидко будуть ті, хто зрозумів, що це абсолютно новий світ і зумів адаптуватися, перебудувати свої бізнесові моделі. Ті, хто будуть триматися за минуле, будуть в 2021 році продовжувати падати". 

Експерт поділився своїм баченням щодо того, які труднощі чекають на світ та Україну зокрема наступного року: "На першому місці в 2021 році буде фінансова криза, яка може вдарити по економіці світу. Зараз занадто багато зайвих грошей в світовій економіці: ця цифра вже наближається до 20 трильйонів доларів. Ці гроші, великою мірою надруковані зараз, прийшли не стільки в реальних сектор, як на фондові ринки, де утворилась велика кількість "бульбашок", які в будь-який момент можуть виплеснутися. Це, наприклад, стосується і біткоїну". 

"Друга проблема – це те, що ми надто сильно покладаємось на вакцину, очікуючи, що вакцина буде панацеєю від коронавірусу. Я очікую розчарування, яке з'явиться в нас ближче до осені, коли виявиться, що і вірус мутує надто швидко, і що вакцина не дає стійких антитіл", – висловив свою думку Длігач.

Але, тим не менш, експерт вважає, що людство вже на кінець наступного року зуміє адаптуватися до життя з коронавірусом. 

"На третьому місці для мене – наближення техногенних катастроф, до яких ми не готові. Тут і питання штучного інтелекту, і виходу з-під контролю, фактично втручання однієї людини в сутність іншої. Ми поки що не говоримо про це вголос, бо не знаємо реальних можливих механізмів цієї дії. Але, тим не менше, генне редагування дає можливість змінювати властивості і рослин, і тварин, і людини в тому числі. Коли комп'ютерні ДНК-віруси з'являться в людській природі – це питання десятка років, а можливо й набагато менше. А перші сигнали ми отримаємо наступного року. В будь-якому випадку техногенні катастрофи будуть стосуватися енергетичних або транспортних криз, що ми побачимо вже наступного року", – розповів Андрій Длігач. 

Також експерт торкнувся питання вакцинації від коронавірусу, проблема якої гостро стоїть перед світом, та відмови від неї багатьма людьми: "Дослідження, проведені зараз в Китаї та Європі, вказують на те, що ми статистично недооцінюємо дійсне поширення коронавірусу. За нашими дослідженнями, вже близько 20 % українців перехворіло в тій чи іншій формі. В Китаї взагалі нещодавні дослідження показали відмінність вдесятеро від офіційної статистики. А це все фактично те саме щеплення, та сама вакцинація. Деякі люди перехворіли вже двічі. І я не впевнений, що навіть якщо буде вакциновано половину населення, ми отримаємо покращення ситуації". 

"З іншого боку, сама Україна лише з 2022 року отримає можливість більшу частину населення вакцинувати. Тому я не вбачаю великої проблеми в тому, що люди будуть відмовлятися від вакцинування", – підсумував Длігач.

Наостанок експерт наголосив, що в десятирічній перспективі ми побачимо критичне накопичення екологічних змін у світі, до яких Україні треба готуватися особливо ретельно: "За останні роки субтропіки й так піднялися на 250 км, в Херсонській та Миколаївській області без зрошення втрачаємо сільське господарство. Звісна річ, що ми не готові: ми не можемо розібратися з судовою реформою, що ж говорити про екологічну кризу. Тому Україна має почати готуватися до цього". 

"Попереду ще багато викликів і поки Україна не почне думати в глобальному контексті і готуватися до глобальних викликів, ми будемо крихкою країною, яка у всіх кризах збирає всі негативи, як це є зараз", – зауважив Андрій Длігач.

Фото: pixabay

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук