Як стати щасливим у 2021 році? Покрокова інструкція від експертки

Як стати щасливим у 2021 році? Покрокова інструкція від експертки

Про те, чому планування – це запорука щастя та що робити, аби в наступному році не шкодувати про втрачені можливості в ефірі Українського радіо розповідає коуч-тренерка, менеджерка з управління часом Оксана Долгова.

За результатами опитування Фонду "Демократичні ініціативи" спільно з КМІС більшість українців незважаючи на пандемію почувалися щасливими у 2020 році. Оксана Долгова пояснює, як не розгубити це щастя і примножити його наступного року: "У кожної людини є можливість бути щасливою з першого дня її життя. Це її вибір бути щасливою чи ні. Коли людина знає, чого вона хоче, їй набагато цікавіше і легше іти по життю. Ціль – це є чітко визначений термін з чітким описом. Є плани, які через певні зовнішні обставини потрібно трішки змінити чи перенести. Проте це не означає, що ми повинні відмовлятися від самої цілі. Важливо, щоб плани коригувалися усвідомлено. Якщо ви отримали не такий результат, на який очікували, слід зробити так, щоб це не повторилося. Потрібно поставити собі запитання: Що я хотіла  отримати? Що я отримала? Що я зробила для того, щоб отримати саме такий результат? Тобто важливо взяти відповідальність на себе. Це буває важко і може виникнути супротив, але якщо пропрацювати це третє питання, то далі буде набагато легше. І четверте питання: що я тепер робитиму інакше, щоб не допустити такої помилки? Це перша техніка. По-друге, слід розуміти, що щастя – це планування. А планування – це подолання відомих вам бар’єрів на шляху до відомих вам цілей. Люди справді радіють тоді, коли вони долають бар’єри. Іноді ми створюємо проблеми для того, щоб їх вирішити і потім бути щасливими".

На запитання, яких помилок на шляху до змін люди припускаються найчастіше експертка зазначає: "Вони в кожному випадку абсолютно різні. Для того, щоб не повторити помилку, її потрібно якісно проаналізувати. Найпоширеніше помилка – це відсутність планування і гнучкості. Є спеціальні он-лайн тренінги (Тайм менеджмент квест), де люди можуть навчитися планувати  щоденні справи і мріяти. Планування це не нудно. Воно насправді полегшує життя і дарує відчуття щастя. Дуже багато людей недооцінюють себе. Відтак, підводячи підсумки минулого року. Вони  не можуть сказати, що відбулося гарного. Для того, щоб це оцінити, слід подивитися, а що ти отримав у грудні, листопаді тощо і так до першого січня 2020 року. Під час пошуку позитивних подій, у людини підвищується самооцінка,  і в неї з’являється бажання планувати щось нове у наступному році".

Оксана Долгова розповідає, що зробити у новому році, аби не шкодувати про втрачені можливості через 12 місяців: "Є шість ключових напрямків для того, щоб людина почувалася гармонійно. Перше – це фізичний рівень. Слід відповісти на питання, що ви хочете для свого тіла та здоров’я? Це може бути йога, здорове харчування, спортзал тощо. Наступний – особистісний рівень. Це те, чого би ви хотіли навчитися в наступному році. Тут слід звернути увагу на професійні книжки, нові вміння та навички. Третій – сім’я. Це може бути спільний відпочинок чи якийсь домашній проєкт. Далі – робоча область. Слід подумати, який результат ви очікуєте отримати в роботі наступного року. Це можуть бути гроші чи нові здобутки. П’ята область – духовна. Слід визначити, що для вас принципово важливо. І шоста область – суспільна. Дайте відповідь на запитання: що я хочу зробити для суспільства? Коли людина матиме план дій у цих 6 областях, вона почуватиметься гармонійно і щасливо".

Фото: Оксана Долгова Bogush Time