Sinovac проти коронавірусу: експерт про те, чи безпечна китайська вакцина, яку закуповує Україна

Sinovac проти коронавірусу: експерт про те, чи безпечна китайська вакцина, яку закуповує Україна

Україна в максимально короткі терміни отримає майже 9 мільйонів доз китайської вакцини проти коронавірусу, окрім 8 мільйонів, передбачених глобальною ініціативою COVAX. Про це у своєму телеграм-каналі написав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. За його словами, МОЗ на виконання доручення президента України Володимира Зеленського уклало контракт про постачання вакцини компанії Sinovac Biotech. Чи безпечна вакцина китайського виробництва, чим вона відрізняється від інших вакцин та чому вакцинуватися краще, ніж перехворіти, Українському радіо розповів голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

0:00 0:00
10
1x

"Жодна вакцина, яка на сьогоднішній день використовується, в тому числі й вакцина компанії Pfizer, не закінчила третю фазу клінічних досліджень. Ця стадія триватиме в 2021 році. Використовують вакцини на підставі проміжних результатів і це стосується й вакцини китайського виробництва", – розповів Федір Лапій. 

За його словами, вакцина виробництва Sinovac є простішою в зберіганні та логістиці, що це є її великою перевагою, адже не є РНК-вакциною: "Вакцина Sinovac не потребує мінусових температур зберігання, вона навпаки їх боїться: для неї традиційним є зберігання +2-+8. А вибірки – кількість людей, які взяти участь в дослідженнях в Туреччині та Бразилії, Китаї – досить великі, щоб зробити достовірні висновки як про її ефективність, так і про безпеку".

"Вакцина проти коронавірусу Sinovac створена за традиційними технологіями і передбачає використання вбитого вірусу SARS-COV-2. Вона вже має результати третьої фази клінічних досліджень, які були проведені в Туреччині й Бразилії. Вакцина Sinovac входить до портфелю вакцин, які покриваються механізмом COVAX, адже виробник може й продавати цю вакцину, це його право", – зазначив Лапій.

Єдиним мінусом, за словами експерта, може бути те, що РНК-вакцини отримувати простіше в плані виробництва: "Для інактивованих вакцин, як Sinovac, потрібно вирощувати вірус для того, щоб його потім вбити. Тут потрібно більше часу та потужності виробництва для створення необхідної кількості доз". 

Разом з тим, експерт зауважив, що попри озвучену владою новину про підписаний контракт на купівлю, на сайті Prozorro вчора було оголошено тендер на закупівлю 1,9 млн доз вакцини на суму більше, ніж 900 млн гривень: "Дату поставки зазначено до кінця грудня 2020 року. Тому коли мова йде про наявність оголошеної процедури закупівлі, щось не сходиться". 

"Це хороша вакцина і хороший варіант для України. Sinovac продемонструвала в хороших, надійних дослідженнях свою ефективність і безпеку. Питання лише до того, що сказав президент та МОЗ, адже процедура закупівлі оголошена і ще не закрита", – розповів Федір Лапій.     

Принагідно експерт наголосив, що вакцинація усуває ризик ускладнень і смерті, які можуть настати в результаті безпосередньої хвороби: "Вакцина не містить живого вірусу. Вона містить вбитий вірус, на який формується імунна відповідь. Дослідження демонструють, що вакцина працює".

Фото: pixabay