Нова президентка Молдови розпускає парламент: рішення коментує експерт

Нова президентка Молдови розпускає парламент: рішення коментує експерт

24 грудня у столиці Молдови Кишиневі відбулася інавгурація новообраного президента Маї Санду. Всі політичні експерти прогнозують дострокові Парламентські вибори у країні. Чому і як це відбуватиметься в ефірі Українського радіо коментує директор програми Регіональних ініціатив та сусідства "Українська призма" Сергій Герасимчук.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Про внутрішню політику нової президентки

Мая Санда здобула перемогу на виборах, але вона стала президентом у парламентській республіці. Президент у Республіці Молдова є сильною фігурою тільки, якщо має більшість у парламенті. У Маї Санду такої більшості немає, навпаки, більшість утримують соціалісти, які підтримували Додона, у співпраці з партією "Шор”" що є доволі популістичною, не проєвропейського напрямку. Очевидно, що Мая Санду зацікавлена у дострокових парламентських виборах, щоб у неї з’явилася можливість створити власну коаліцію. Проте це ще не вирішено остаточно. Навіть якщо вибори пройдуть найближчим часом, як на це сподіваються у "ПАС", політичній силі, яка підтримує Санду, не факт, що вони здобудуть одноосібну більшість. У такому випадку постає питання коаліціади. Коаліції з соціалістами, вочевидь, не буде. Бо Мая Санда вже обпеклася на цьому і не буде наступати на ці граблі двічі. Тоді складнощі виникають у тому, хто ж увійде до цієї коаліції. З демократичною партією теж вона не можлива, бо за нею ще тягнеться шлейф Влада Плахотнюка (прим.ред. — політик, якому прокурори Молдови висунули звинувачення в масштабному розкраданні).  Партія "Про Молдова", навіть якщо вона пройде, асоціюється з Адріаном Канду, який так само підтримував Плахотнюка. Залишаються лише представники уніоністів —  це представники кількох партій, однак їхні показники на президентських виборах е дають підстав говорити про те, що вони матимуть шанс пройти в парламент. Хіба що вони підуть  якоюсь окремою правицею прорумунських політичних сил, тоді у них буде більше шансів. І залишається партія Рената Усатого, яка показала непогані результати на президентських виборах. Крім того, у другому турі він підтримав Маю Санду. Проте сам Ренат є досить сумнівним персонажем молдавської політики. Він зібрав свій капітал на підрядах російських залізничних доріг, його компанія була підрядником російського монополіста. Він не є політиком з ідеальною репутацією. Якщо він і піде в коаліцію, то лише з власних інтересів. Тому у Маї Санду можуть виникнути додаткові проблеми, які виникли свого часу, коли вона пішла в коаліцію з соціалістами, бо така коаліція не буде ідеологічно однорідною.

Чи відбудуться в Молдові позачергові парламентські вибори

Так, думаю, що відбудуться. Єдине, вважаю, що вибори будуть навесні і тоді Мая Санда матиме не таку впевнену впевнену позицію тому, що Covid-19 не зникне, економічна криза продовжується і цим можуть скористатися її опоненти. 

Про ситуацію в Румунії

Якщо подивитися на те як відбувалися вибори у Румунії, то це ніби були уроки для Молдови. Тому що в  Румунії партія націонал-лібералів тривалий час у всіх рейтингам обходила всіх інших, вони виграли місцеві вибори і до Європарламенту, але на парламентських виборах щось пішло не так. Ситуація з коронавірусом і в економіці позначилася на тому, що  ПНЛ і Людовік Орбан, який був керівником цієї політичної сили і прем’єр-міністром  Румунії,  отримали лише другу позицію. Тому їм довелося шукати компроміси і зблокуватися. Вони створили коаліцію з USR-PLUS, це відносно нова політична сила, однак досить відома тому, що один з її лідерів очолює фракцію в Європейському парламенті. Також до них приєдналася Демократичний альянс угорців у Румунії. Угорці у цьому випадку не зробили нічого нового чи несподіваного, бо ця політична сила має традицію блокуватися з урядовими коаліціями, таким чином вони хочуть захистити права угорської меншини в Румунії, доволі поширена практика. Соціал-демократи, вочевидь, зараз ідуть в опозицію, про це вже заявив Марсель Чолаку, лідер цієї політичної сили. Вони теж намагалися втриматися при владі, говорили про формування уряду національної єдності, до якого б входили представники всіх політичних сил, однак на це не пішли. Бо знову ж так, як соціалісти у Молдові, так соціал-демократи у Румунії мають негативний шлейф. Не потрапили в коаліцію, значить будуть в опозиції. Багато чого буде вирішувати і розвиток ситуації з Covid-19, з економікою. Якщо не буде розвитку у цих ситуаціях, то ПНЛ і USR-PLUS можуть втрати свою підтримку. Проте зараз складається враження, що уряд налаштований на те, щоб працювати всю свою каденцію, тобто найближчі 4 роки. 

Про взаємини Молдови, Румунії та Угорщини з Україною

З Молдовою ми можемо сподіватися на певний прогрес. Мая Санду вже заявила, що здійснить свій перший візит до Києва. Вона хоче відновити відносини, які були в режимі "заморозки", через те, що Додон мав неоднозначну позицію по Криму.

Якщо говорити про Румунію, то варто звернути уваги, що свої посади зберегли Міністр оборони і Міністр закордонних справ, тому певна сталість у політиці залишиться, а політика Румунії останніх років була спрямована на підтримку України.

З боку Угорщини, на жаль, ми теж бачимо певну стабільність. Ця стабільність полягає у тому, що уряд Орбана, який має коаліційну більшість у парламенті, вочевидь, буде продовжувати свою політику щодо угорців за кордоном, а це й надалі буде позначатися на українсько-угорських відносинах. 

Читати далі: Якою буде Молдова після президентських виборів?

Нагадаємо, 15 листопада на виборах президента Молдови лідерка партії "Дія і солідарність", експрем'єр-міністерка Мая Санду набрала 57,72% голосів, а вже колишній президент Ігор Додон - 42,28%. 

 Фото: www.president.gov.ua

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Румунія повністю підтримує "Формулу миру" Зеленського і бере участь в її реалізації", — посол Мікула
"Республіка Шериф", 14-та армія РФ, Молдова і Україна. Євген Магда про Придністров'я
"Побачимо реакцію ЄС". Марчук про спроби блокування кордону Румунії з Україною
Одна країна тримає ЄС у заручниках і тому зміни неминучі — експерт
Відсутність рішення щодо членства України в НАТО означає відсутність рішення для інших країн ― Стефанішина