Надія, оптимізм і тривога: яким був 2020 рік для українців

Надія, оптимізм і тривога: яким був 2020 рік для українців

Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології було проведене всеукраїнське опитування "Новорічні сподівання і несподіванки: з якими почуттями та думками українці проводжають старий і зустрічають Новий рік". Його результати в ефірі Українського радіо коментує політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" Андрій Сухарина.

0:00 0:00
10
1x

Про опитування

Ми почали з питання про те, яким буде майбутнє. Коли українці думають про майбутнє країни, то основні емоції, які у них виникають: надія (43%), оптимізм (31%) і тривога (28%). Здавалося б, що показники такі ж, як і раніше, ті ж самі емоції, але порівняно з попередніми опитуваннями в минулі роки, з’явилося більше негативних факторів. Відчуття тривоги і розгубленості в українців збільшилося. Очевидно, що тут є вплив соціально-економічної кризи, епідемії коронавірусу і багатьох інших негативних факторів.

На питання "Де ви будете зустрічати Новий рік", українці відповіли майже одноголосно – вдома. І хоч в опитуваннях в інші роки ми бачили, що переважна більшість громадян раніше теж віддавали перевагу домашнім посиденькам у колі сім’ї, цього року цей показник ще збільшився, лише одиниці проведуть ніч з друзями або в кафе чи ресторані. Все це наслідки епідемії та обмежувальних заходів у боротьбі з вірусом. 

Про те, чим цьогорічні дані відрізняються від минулорічних 

Кардинальних змін думок немає. Ми запитували про те, який новорічний подарунок у 2021 році хотіли б отримати мешканці нашої країни. У попередні роки опитування половина респондентів відповідали, що здоров’я. Та цьогоріч показник виріс до 71,5%, навіть перевищив варіант "мир в Україні" (39,5%). Тобто ми не можемо мати в нашій голові більше кількох проблем одночасно. Очевидно, що основною проблемою в нашій країні впродовж багатьох років була війна на Донбасі, але зараз постала нова проблема. Ми схильні забувати про інші труднощі, у тому числі це видно у цьому опитуванні. Але видно, що цього року українці більше були щасливими, адже більшість респондентів говорили про те, що вони почували себе такими. 

Про незвичні питання в анкеті

Традиційно в опитування перед Новим роком ми додаємо кілька несерйозних питань, щоб зберегти святковий настрій. Тому ми вирішили запитати про "викрадача Різдва" як в відомій "Різдвяній історії" Чарльза Діккенса, а також про скнару-багатія Скруджа, який розкаявся у своїх діяннях і почав нове життя на Різдво. Відповідаючи на запитання "Хто з іноземних лідерів найбільше підходить на роль Викрадача Різдва цього року?", ми запропонували політиків, які мають неодозначну репутацію серед українців. 28% опитаних назвали Володимира Путіна, 8% – Дональда Трампа, 7% – Олександра Лукашенка, 6% – Джорджа Сороса, якого багато демонізували у 2020 році, близько 3% – Ким Чен Ина і Сі Цзинпіня. 14% сказали, що нікого з перелічених не можна назвати викрадачем Різдва, а 29 % – завагалися з відповіддю. Цікаво, що першість Путіна  у ролі "викрадача Різдва" визнали в усіх регіонах України, крім Сходу: там він перше місце розділив із Дональдом Трампом і Джорджем Соросом.

Цікаве питання було й про те "Хто з перерахованих найбагатших українців міг би у Різдво змінитися на краще?",в опитування потрапили імена українських багатіїв. У наших умовах респонденти назвали скнарою-багатієм Рината Ахметова (19%), друге місце посів Петро Порошенко (13%), третє– Ігорь Коломойський (5%), четверте– Віктор Медведчук (8,5%), п’яте – Віктора Пінчука (4%). 39% опитаних сказали, що ніхто, а 24% завагалися з відповіддю. 

Запитували і про те, чиї привітання  в новорічну ніч будуть дивитися українці. Традиційно 54% респондентів відповіли, що обрала б виступ Президента України. Але 16% не хотіли б бачити жодного привітання , майже 10% хотіли б почути привітання від лідера, думці якого довіряють, хоча ми не уточнювали чи це має бути політик чи людина з іншої сфери. І що цікаво, майже 1,5% наших громадян хотіли б побачити привітання Президента Росії. 2% українців обрали привітання від головного санітарного лікаря.

Загальнонаціональне опитування проведене Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 5 до 13 грудня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитування здійснене методом особистого інтерв'ю face-to-face. У рамках дослідження було проведено 2004 інтерв’ю з респондентами, які проживають у 131 населеному пункті України, вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. 

Фото: pixabay.com