Перемоги у сфері діджиталізації державних послуг

Перемоги у сфері діджиталізації державних послуг

23 грудня віце-прем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у відкритому форматі онлайн-трансляції презентував 100 головних перемог Мінцифри у 2020 році та анонсував масштабні національні проєкти. Детальніше про здобутки цифрової держави в ефірі Українського радіо розповідає Євген Поремчук, засновник компанії BWN Group та радник Міністра інфраструктури з ІТ.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Все пізнається в порівнянні. Якщо ми говоримо про уряд та його досягнення в принципі, то діджиталізація все ж стоїть на першому місці, як на мене, як на айтішника. По діджиталізації у нас величезні успіхи, ми стоїмо перші в закордонних чартах і по open data, і по цифровізації державних послуг. Я не дивився 100 перемог Михайла Федорова. Я вірю, що вони є, але ця цифра "100" як "мільярд" від Шмигаля", – каже Євген Поремчук. Експерт додає, що окрім "Дії" в Україні є дійсно багато хорошого.

Боротьба з корупцією та автоматизація процесів

"У кожної корупції є ім’я та прізвище", – каже Євген та розповідає, що як радник Владислава Криклія працював разом з ним над "Кабінетом водія". Це велика інфраструктурна система, яка однією із перших дала можливість оплачувати штрафи онлайн, отримати інформацію про свої транспортні засоби та можливість вперше побачити свої електронні права. Після цього Євген та Владислав продовжили роботу над міжнародними дозволами.

"Дозволи на міжнародні перевезення – це абсолютно корупційна тема була десятки років. Коштують вони 49 грн, але за ці кошти їх ніхто не купував, їх продавали по 500 доларів. Уявіть собі ситуацію, коли людина везе умовних поросят і хоче перевезти їх з Харкова в Кракова. Фури приїжджають до центру, де їм мають продати дозволи. Втім, тут кажуть, що дозволів немає, але в кума може по 500-600 доларів залишилися. За цей рік отримано понад 600 тисяч дозволів онлайн, взагалі без людей", – розповідає експерт та додає, що незабаром можна буде отримувати онлайн і ліцензії.

Пенсійний фонд

"У нас є перемоги в пенсійному фонді. Насправді, зараз можна зайти в кабінет і отримати повністю історію своєї роботи – де ти працював, скільки років, який в тебе стаж. Можна завантажити додаток "Пенсійний фонд", поставити його на мобільний телефон і завжди мати кабінет пенсіонера із собою", – зауважує Євген.

 Реєстрація новонароджених

"Є сервіс "єМалятко", в ньому сховано десять різних державних послуг. Як ми знаємо, найкраща державна послуга – та, якої не існує. Краще їх або позбуватися, або пакувати, як це зробило "єМалятко". Я, як молодий батько (у мене двоє дітей), оформляв першу дитину понад тиждень. Зараз я оформив свою другу дитину через сервіс "єМалятко" за три хвилини. Тиждень і три хвилини – є різниця?", – додає експерт.

Будівництво

"Є такий портал, називається e-construction.gov.ua. Там можна оформити дозволи СС1 та СС2. Скоро запускається така штука як "введення в експлуатацію". Це все можна буде зробити онлайн".

Відкриті дані

"Це не тільки про портал data.gov.ua. Він лише агрегатор цих даних. Дані – це якісь сутності, які ти збираєш, обробляєш, консолідуєш, нормалізуєш, а потім їх використовуєш. Вся справа в якості цих даних. Щоб нормально опрацювати ці всі дані, ми маємо привести їх у вигляд, який може зчитати машина. У нашому проєкті Veteranius ветерани обробляють ці дані, а потім перепродають інформаційні корпуса бізнесу, які з радістю їх купують".

"Я дивлюся на всі реформи з точки зору натуральних чисел. Я не вірю, коли якийсь міністр хвалиться, що він підписав черговий папірець і називає це реформою. Я дивлюся на натуральні числа, наприклад, індекс щастя. Чому ми за індексом щастя стоїмо нижче, ніж Руанда, де голод та громадянська війна? Чому ми говоримо, що у нас ФОП відкривається за 7 хвилин, а ТОВ за 30 хвилин онлайн, але ми на 64 місці в світі за простотою ведення бізнесу? Я повірю в їх реформи і якість цих реформ, коли індекс щастя у нас буде рости, а за простотою ведення бізнесу ми будемо хоча б в топ-10", – підсумовує експерт.

Фото: УНІАН