Новий штам коронавірусу: чим небезпечний та чи готова Україна

Новий штам коронавірусу: чим небезпечний та чи готова Україна

Міністерство охорони здоров'я рекомендує українцям утриматись від поїздок до Великої Британії, де нещодавно виявили новий штам коронавірусу, а також до інших країн, де зафіксували цю мутацію. Детальніше про небезпеку нового штаму розповів Олександр Дуда, завідувач кафедри інфекційних хвороб, професор, доктор медичних наук Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупика.

0:00 0:00
10
1x

За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, Україна поки не заборонятиме в'їзд з Британії, але запроваджує низку обмежень для приїжджих звідти. Вони повинні:
- мати поліс медстрахування, який покриває лікування від Covid-19 (для іноземців);
- мати негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше як за 48 годин до перетину кордону;
- у разі відсутності тесту відправитись на 14 днів самоізоляції за додатком "Дій вдома".

"На жаль, медична спільнота має таку ж інформацію на сьогодні, як і засоби масової інформації. Всесвітня організація охорони здоров’я на понеділок намітила нараду, на якій буде розглядатися це питання та надана більш повна інформація відносно того, яка саме мутація призвела і що нам очікувати, за даними імунологів та вірусологів, які досліджували цей вірус", – каже Олександр Дуда.

Експерт також хотів би наголосити на тому, що до тих країн, де зафіксований цей мутований вірус, входить Данія. Нагадаємо, що саме тут щонайменше 10 мільйонів норок було знищено фермерами, адже на понад 200 норкових фермах виявили мутований коронавірус, який може передаватися людям. Зараз стоїть питання ексгумації та кремації трупів цих тварин. За словами Олександра Дуди, саме тварини є біологічною моделлю, на якій випробовуються самі вірусу та те, як вони поширюються.

"Був досить серйозний скандал в Данії стосовно цього випадку. Там розглядалося забивати чи не забивати цих тварин, але було прийнято рішення про ліквідацію, а саме на цих моделях відпрацьовується розповсюдження вірусу і ураження вірусом верхніх дихальних шляхів, в тому числі і на людях. Я думаю, що це теж серйозний вклад був у мутацію, за рахунок ураження цих тварин", – зауважує експерт.

"Вірус розповсюджується десь на 70% більше. Це у Великій Британії. А завжди для того, щоб казати, що відбувається, потрібно дивитися у нас. Що нового, якщо порівняти з весною, літом та навіть початком осені відбулося на сьогодні? Останній тиждень-півтора кількість хворих, які поступають, зменшилася, але збільшилася кількість хворих з тяжкими та вкрай тяжкими станами. Якщо раніше у нас в групу ризику найбільш тяжких хворих входила вікова категорія 65+, то на сьогодні поступають в досить тяжкому стані хворі категорії 30-49 років. Це змінилося. Але поговоривши з нашими фахівцями, лікарі наголосили, що останні тижні тенденція до більш тяжких хворих теж поступово зменшується".

Експерт каже, що треба робити інформацію по нашим хворим та нашим лікарням в різних регіонах. Саме це покаже, що змінюється з перебігом коронавірусної інфекції в Україні, адже, в першу чергу, нас цікавить наша країна. 

"Попередні дані, які ми отримали на сьогодні, кажуть, що вакцина повинна працювати в тому числі і на змінений мутацією вірус, який ми з вами спостерігаємо у Великій Британії", – каже Олександр. Нагадаємо, що Європа починає вакцинацію вже з початку наступного тижня, а Сполучені Штати та Велика Британія вже приступили до процесу поширення вакцин. Втім, справжній ефект від неї буде помітний, коли буде груповий імінітет, для чого має бути провакциновано понад 70% людей. 

Фото: Pixabay