Виклики "швидкої" розділили на категорії. До кого тепер приїдуть лікарі?

Виклики "швидкої" розділили на категорії. До кого тепер приїдуть лікарі?

Залежно від стану пацієнта. 16 грудня уряд розділив на 4 категорії виклики швидкої медичної допомоги. До кого з пацієнтів “карета швидкої” приїде швидко, кому доведеться почекати, а кому відмовлять взагалі, в ефірі Українського радіо пояснив голова правління ГО "Платформа здоров’я" Тимофій Бадіков.

Про категорії викликів та відповідальність за розподіл "швидких": "Особиста відповідальність теж має бути"

Кабінет міністрів розділив на 4 категорії виклики швидкої допомоги:  виклики через критичний стан, екстрені виклики, неекстрений стан та непрофільні виклики.  Тимофій Бадіков пояснює: "Це зроблено для того, щоб не було непрофільних викликів, щоби звільнити машини для екстрених та критичних випадків. От як приклад – критичний стан, це – зупинка дихання, масивна кровотеча. Екстрені виклики – порушення свідомості, ознаки інфаркту чи інсульту, та ті стани, які можуть призвести до критичних".

Рівень екстреності виклику оцінюватиме кол-центр "103",  і вони будуть визначати по протоколу куди і як відправляти "швидкі", говорить експерт. "Але ще не в усіх регіонах запрацювали ці електронні диспетчерські, які якраз бачать, завдяки GPS-навігаторам, кожну із "швидких", де, яка зараз знаходиться, і можуть направляти найближчу бригаду".

Нині, зазначає Бадіков, йде реформування медичної галузі, в тому числі і швидкої та екстреної медичної допомоги. "Все почалось із реформи сімейної медицини, тому у вас має бути лікар, який і має зробити так, щоби ви не потрапили до екстреної чи швидкої допомоги".

На його думку, відповідальність за здоров’я людини лежить не лише на медиках та органах місцевого самоврядування, які є власником медмережі, а й на самому пацієнтові: "І ті люди, які не ходять на медичні огляди, і ті, що "затягують" звернення до лікаря, а потім змушені в екстреному порядку отримувати допомогу. Особиста відповідальність теж має бути. Якщо у Вас не має сімейного лікаря, то чому Ви викликаєте "швидку", а не звернулись раніше до сімейного лікаря?"

Інша справа, якщо у швидку порадив зателефонувати сімейний лікар. Тоді, каже експерт, диспетчерові треба назвати його прізвище. 

Про зміну термінів приїзду "швидкої" 

Також уряд прирівняв терміни приїзду "карети" "швидкої" у містах та селах. Згідно з нормативами, тепер виїзд на критичний виклик складає 10 хвилин, якщо екстрений, то приїзд за 20 хвилин.  "Ми розуміємо, що все це досить складно, особливо у сільській місцевості, бо досі є віддалені населені пункти, але ж це – перший крок, щоби зробити рівною медичну допомогу по всій країні  – зробити медицину доступною для всіх",  – каже Тимофій Бадіков. 

На місцях є громади, які несуть відповідальність у соціальній сфері охорони здоров’я, каже він.  "І цими громадами має бути зроблений аудит, бо є опорні лікарні, є приймальні лікарні, є в тому числі й дороги, по яких мають довезти пацієнтів".  І зараз, від того, наскільки активна громада  буде залежати, чи доїде своєчасно “швидка” до села. "МОЗ дав нормативні зобов’язання, а місцева влада вже має вживати відповідних заходів" – зазначає експерт.

Фото: УНІАН