Близько 12 млн українців ухиляються від сплати податків: які схеми вони використовують — коментує експерт

Близько 12 млн українців ухиляються від сплати податків: які схеми вони використовують — коментує експерт

Як заявив очільник Державної податкової служби Олексій Любченко, в Україні більше 4 млн осіб систематично не платять податки, а 11,8 млн взагалі ухиляються від оподаткування. Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський в ефірі Українського радіо прокоментував, якими схемами користуються недоброчесні платники податків і скільки втрачає держава.

0:00 0:00
10
1x

Які схеми ухилення від податків поширені в Україні

Наш інститут проводить щорічне дослідження, про те, які схеми є основними  щодо ухилення від сплати податків. Найбільшою схемою ухилення від сплати податків протягом тривалого часу були офшори. Саме через офшори виводилися значні капітали і не сплачувався податок на прибуток. На даний момент ця схема вже відійшла на третє місце. На перше місце вийшов сірий імпорт, або контрабанда. Саме через різноманітні схеми контрабанди, або порушення митних правил, не сплачуються податки на контролі. Проблема цих схем є не лише те, що ми втрачаємо надходження до державного бюджету. Ми також викривляємо внутрішню конкуренцію. Тому що якщо ви не сплатили ПДВ, а це вже 20% від вартості товару, то товар імпортного походження є більш конкурентним у порівнянні з товарами, які виробляються в Україні. Саме тому ми почали втрачати свою промисловість, тому що наші підприємства просто-напросто банкрутували. 

Також у нас є конвертаційні схеми, схеми скрутки  та схеми податкового шахрайства з податками на додану вартість, коли різноманітними схемами не сплачували ПДВ, зокрема  створюючи фіктивне ПДВ. Фактично зараз це неможливо, але є можливість, коли ви продаєте товар за готівку, а ваш отриманий податковий кредит ви перепродаєте якоюсь скруткою, яка фактично потім перепродає його тим, хто хоче ухилятися від сплати податків. 

Крім того, є контрафакт та ФОПи, які насправді виконують свої трудові зобов'язання та функції, але оформлені як ФОПи, аби менше платити податків на заробітну плату. Але ці суми дуже малі  і вони не є настільки значними. Наприклад, від офшорних схем втрати у нас складають близько 50 мільярдів гривень, від контрабанди 70 мільярдів гривень, від конвертаційних центрів 25 мільярдів, а від ФОПів та інших схем — максимум до 10 мільярдів. 

Про податкові скрутки 

ПДВ це податок, який має ланцюг. Кожного разу, коли ви щось купуєте, у чеку зазначено ПДВ. Проте цей ПДВ також сплачується впродовж всього ланцюжка виробництва товарів. Якщо ви зробили якусь продукцію, яка коштує 100 грн і відповідно нараховуєте на неї ПДВ 20 гривень. І продаєте вже своєму контрагенту за 120 грн. Хтось з цією сировиною щось зробив і продає далі вже 200 грн з ПДВ у розмірі 40 грн. Проте в бюджет сплачує не 40 грн, а 20 грн, оскільки вже 20 грн він  вже сплатив своїм постачальникам.  Тобто скрутка полягає у тому, що, наприклад, прийшов імпортний товар, і з імпортного товару заплатили ПДВ, тобто уже є податковий кредит. Але товар був проданий за готівку різноманітними способами. Залишається податковий кредит, який відповідно оформлюють на інших. Наприклад, поставку бананів продають на будівельну фірму. Вона мала б заплатити 100 000 грн ПДВ, проте купила податковий кредит на 20000 грн і відповідно сплачує 80000 грн. Я б не сказав, що це проста схема, але вона не є достатньо складною, тому нею активно користуються. 

Але цього року робота податкової служби дійсно вражає, тому що при падінні економіки в нас відбулося збільшення надходжень, зокрема по податку додану вартість. Це приклад того, що податкова працювала достатньо ефективно. І не через тиск на бізнес, а через закриття різноманітних схем.

Про продаж товарів без сплати податків 

З цією схемою часто стикаються люди, коли не отримують фіскальний чек після покупки.  Таким чином, товари, на які, можливо, був сплачений колись податок, продаються за готівку, ПДВ потім переплачується і у результаті людина, яка купує товар без фіскального чеку, фактично не сплачує жодного податку. І це дуже значні обсяги в межах всієї країни. Три трильйони гривень є в реалізації протягом року, і лише 1 трильйон 800 мільярдів гривень спостерігається податковою. Іншими словами, 1 трильйон 200 мільярдів податково не спостерігається. Тому важливо впроваджувати системи контролю за реалізацією, щоб розуміти, що з цих сум, які реалізуються через роздрібну мережу, сплачуються всі податки. 

Фото: УНІАН