Уряд обіцяє почати виплати бізнесу: чи матиме ця програма ефект?

Уряд обіцяє почати виплати бізнесу: чи матиме ця програма ефект?

Як повідомив міністр економіки Ігор Петрашко, з 22 грудня в Україні почнуть виплачувати матеріальну допомогу в розмірі 8 тисяч гривень найманим працівникам, які втратили частину зарплати в результаті введення карантинних обмежень, і ФОПам, які втратили частину доходу в результаті карантину. Ті, хто подаватиме заявки на отримання допомоги після 21 грудня, може отримати матеріальну допомогу вже на початку 2021-го року. Економіст Дмитро Яблоновський в ефірі Українського радіо прокоментував, чи матиме ця програма ефект та чи вистачить грошей усім охочим в 2020 і 2021 роках.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Я думаю, що грошей вистачить. Але питання є у тому, наскільки це правильне і адекватне  відшкодування. Насправді те, що прописано в постанові, стосується галузей, які безпосередньо будуть закриті. Наприклад, кафе, точно не буде працювати, тому однозначно буде відшкодування. Але є галузі, які пов'язані з ним: хтось продає цьому кафе каву або тістечка. Вони не будуть напряму зачинені, хоча також втратять частину своїх доходів. Але на ці галузі постанова не діє", — зазначив Дмитро Яблоновський

На думку економіста, програма підтримки бізнесу потребує змін, а виплата у розмірі 8 тисяч гривень не здатна покрити всі збитки підприємців та найманих працівників. 

"Є очевидні постраждалі, які втратять майже повністю свій дохід. А є галузі, які постраждають меншою мірою. Можливо, треба було б вводити певну градацію. Наприклад, одні отримують 8 тисяч гривень, а інші — якусь меншу частину", — додав він. 

Крім того, Яблоновський зауважив, що компенсація у розмірі 8 тисяч гривень — це, швидше, концепція мінімального доходу, а не покритя втрачених доходів.

"Це сума, щоб покрити людині витрати, щоб вона не голодувала, могла заплатити за комуналку і купити товари першої необхідності.  Наша держава не така багата, щоб, дійсно, намагатись певним чином компенсувати всі витрати. Тому, можливо, виходячи з наших бюджетних реалій, це і правильно, бо держава не може  дозволити собі більше. Але, з іншого боку, є абсолютно різні ціни в Києві та невеликих містах і селах, де абсолютно різні зарплати і витрати. Але якщо почати обговорювати ще різницю середніх доходів, то, напевно, було б ще більше нарікань. Тому, мабуть, виплата у 8 тисяч гривень — це було єдине можливе рішення, яким не можна всіх задовольнити", — пояснив економіст.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що державну підтримку у 8 тисяч гривень, призначену для людей, які можуть втратити доходи у разі введення жорстких карантинних обмежень, зможуть отримати 1,2 млн українців. 

З 14 грудня портал "Дія" почав приймати заявки на отримання від держави 8 тис. гривень одноразової допомоги малому бізнесу через карантинні обмеження у січні. Послуга доступна до 31 грудня.

Як повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, за тиждень понад 283 тис. осіб подали заяви через державний сервіс "Дія" для отримання одноразової допомоги у 8 тис. гривень за тиждень. 

Економіст Дмитро Яблоновський прокоментував, чому бізнес не поспішає подавати заяву на компенсацію. 

"По-перше, там все одно треба подавати певні документи і треба, щоб бізнес був достатньо відкритий і всі офіційно працювали. Тобто якщо людина працювала офіціантом неофіційно, то вона не є офіційно працевлаштована і відповідно не зможе отримати компенсацію. Крім того, не всі встигли податися. Можливо, хтось не хоче цієї допомоги від держави або не хоче втрачати час, щоб зареєструватися і отримати цю допомогу. Крім того, зараз для великої частини підприємців, які працюють в торгівлі, грудень це піковий місяці. Я думаю, що просто багато з них зараз активно працюють, заробляють виручку і більше зайняті бізнесом", — сказав він

На думку Яблоновського, "держава також має спробувати зібрати перші відгуки від підприємців, які зареєструвалися, щоб зрозуміти їх досвід, зокрема, щодо простоти реєстрації і подання документів. Можливо, деякі ФОПи чекають, поки перші підприємці зареєструються, отримають компенсацію, а потім спробують самі, коли почитають відгуки"


Фото: УНІАН

Останні новини
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Росіяни штурмують на мотоциклах і замангалених вантажівках — Киричевський
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук