Професор Інституту фізіології НАН про доцільність використання КТ та ІФА-тестів, лікування ковід антибіотиками та вакцинацію

Професор Інституту фізіології НАН про доцільність використання КТ та ІФА-тестів, лікування ковід антибіотиками та вакцинацію

Професор, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології Національної академії наук України Віктор Досенко в ефірі Українського радіо розповідає про використання антибіотиків при вірусних інфекціях, доцільність січневого локдауну та чому статистика хворих на COVID-19 є неточною.

0:00 0:00
10
1x

Про зменшення захворювань на COVID-19

МОЗ проводить нездорову політику і передусім це породжує недовіру. Вони ухвалюють такі рішення і так доносять інформацію до суспільства, що українці їм не вірять. Це ж треба знайти спеціаліста, який зможе, яка зможе з певною послідовністю і логічністю інформувати населення про ситуацію, яка досить швидко змінюється. Єдине, що виклкав Степанов зі своїми помічниками у громадян ̶  недовіра, і її рівень зашкалює. Суспільство переконане, що тестування неефективне. У мене є докази, що з травня у нас застосовують ІФА-тести для діагностики. Тобто МОЗ розписується у власній некомпетентності, у перекручуванні фактів, тому що ввів закон, що можна застосовувати імуноферментний аналіз для діагностики COVID-19.  ІФА ̶  це тести на рівень антитіл. Щоб робити розвантаження медичної системи, треба використовувати тести на антиген, до них претензій немає, це доказова медицина, вони працюють і дозволяють поставити діагноз дуже швидко, звичайно, і у них часом виникають помилки. Більш чутливим і точним ̶  є метод полімеразної ланцюгової реакції. Саме цих тестів практично не було, тільки у системі діагностики СНІДу були ці прилади і фахівці. Тестів стало більше, але є країни, які тестують усіх. Якщо не помиляюся, то Словенія протестувала всіх громадян країни саме ПЛР-тестами. ІФА тести до внутрішньоклітинного паразиту взагалі мають опосередковане значення. А у нас у країні трохи менше ніж половина тестів, зроблені методом ІФА, який ні про що не говорить. Антитіла можуть бути і у здорової, і у хворої людини, а може і не бути у хворої людини. Як такий тест можна вносити в статистику? А вони кожного дня звітують і показують, скільки тестів зробили.

ІФА-тест не дозволяє поставити діагноз. Це замилювання очей, бо половина результатів тестів залишаються під знаком питання. Коли ми вийшли на антирекорд у 16000 захворілих, то половина з них були зроблені тестом-ІФА, які ні про що не говорили. Кабміну і урядовцям ніхто не ставив вимоги, що треба облаштовувати нові лабораторії і закуповувати матеріали, а їх у країні не вистачає. Гроші на це були, просто ніхто не захотів це зробити.

Про антирекорд з госпіталізації: понад 3000 українців потрапили за останню добу в лікарні

Це вже достатньо точна статистика. Якщо людина потрапила у лікарню-- це вже важкий випадок. Ніхто просто так не поїде в українську лікарню. Тому є розуміння, що епідемія нікуди не зникла, а вже завтра кількість позитивних тестів може зрости.

Про локдаун у січні

Це рішення ні на чому не ґрунтується. Рішення, яке ухвалили без підстав, без логіки, а аргументи стосовно нього надзвичайно слабкі. Карантинні заходи потрібні, адже сфера охорони здоров’я знаходиться на межі своїх можливостей. Недостатньо ліків і ліжок для хворих, а на це потрібно було витрачати гроші, бо це інвестиція не лише на боротьбу з COVID-19, це інвестиція в структуру охорони здоров’я. Кисень має бути поруч з кожним стаціонарним ліжком, бо ситуації різної складності виникають у пацієнтів не лише хворих на ковід. Про майбутнє ніхто не задумується. Мабуть, урядовці порадилися з власниками торгових центрів, щоб люди скупили подарунки, а хтось покращив свій бізнес, а далі сиділи вдома і святкували.

Читати далі: Локдаун після Нового року: необхідність чи профанація?

Про вакцинацію

Вакцинація в Україні буде доступною на початку наступного року. Те, що вона буде у нашій країні у мене немає жодних сумнівів, бо це не рішення нашої влади, а ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­– Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я. Вони ухвалили таке справедливе рішення, що не лише заможні держави, а всі отримають певну кількість доз вакцини для всіх груп населення. Це правильно зроблено. Вакцина буде, але до цього треба налагодити її поширення і зберігання, адже це перші у світі РНК-вакцини, яким потрібен спеціальний температурний режим. Для першої вакцини, наприклад, Pfizer та BioNTech потрібно -70̊. Це не велика проблема і вона легко вирішується, але все треба організувати завчасно і мати необхідні умови у всіх центрах, де людям будуть проводити вакцинацію.

Про лікування антибіотиками

Ми провели під егідою ВООЗ у листопаді цілий тиждень лекцій з відомими спеціалістами для лікарів. І майже кожен звертався до колег з проханням не призначати антибіотики при просто вірусній інфекції без ускладнень. Бо не зменшується ймовірність бактеріальних ускладнень від призначення антибіотиків. Це просто отруєння людей і формування ще більшої біди, яка має назву антибіотикорезистентність. Зараз врази зросли продажі антибіотиків і, на жаль, за призначенням лікаря. Це не може бути виправдано нічим. Антибіотики не діють на віруси.

Про спеціальні шпиталі для пацієнтів з груп ризику

Це прекрасна пропозиція. Найкраща профілактика важкого перебігу COVID-19 ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­– це адекватна корекція вже наявного захворювання: цукрового діабету, ішемічної хвороби серця, артеріальної гіпертензії. Важливо, щоб люди, які вже мають хронічні захворювання, підійшли до інфікування в оптимальному стані. Для цього було б добре їх покласти на обстеження, провести лікування і підібрати препарати, які якнайкраще допоможуть, щоб врятувати життя.

Про метод КТ (Ком’ютерна томографія)

У левовій частці випадків це непотрібна процедура. Вона говорить про наявність набряку певних ділянок у легенях. Орієнтуватися треба на неінвазивні методи: сатурація киснем, мати пульсоксиметр ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­– це більш показові дані. А променеве навантаження від КТ дуже значне, більше, ніж при стандартній флюреографії. Підтримку бізнесу ніхто не відміняв. Власники бізнесу не відмовляться від такої навали пацієнтів, які хочуть витратити свої гроші і отримати нікому непотрібну інформацію.

Фото: Українське радіо