Алгоритм дій при ДТП: поради юриста

Алгоритм дій при ДТП: поради юриста

Юрист, керуючий партнер адвокатського об'єднання "Лучковський і партнери" Валентин Лучковський в ефірі Українського радіо розповідає, що варто робити, якщо водій потрапив у ДТП, на що звернути особливу увагу і як правильно діяти у цій стресовій ситуації, щоб мати змогу далі захистити свої права у суді.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Погодні умови погіршуються і кількість ДТП на дорогах невпинно зростає. Валентин Лучковський пояснює, що є запорукою спокою автомобіліста на дорозі в несприятливі погодні умови та як правильно обирати страхову компанію: "Перш за все це досвід керування авто. Не виїжджати для недосвідчених водіїв – один з варіантів. Страховий поліс помічний лише у випадку, якщо він покриває наслідки ДТП.  Поліс покриває цивільну відповідальність, шкоду заподіяну майну, а також життю та здоров’ю. Страхування є обов’язковим для всіх і фактично умови в усіх компаніях більш-менш стандартні. Тут в першу чергу слід обирати ту страхову компанію, якій ви довіряєте. У випадку, коли спрацьовує цивілка, тобто коли ви винні у вчиненні ДТП, вона покриває витрати, які би ви понесли на відшкодування шкоди, яка настала в результаті ваших дій. Тому слід обирати надійну страхову компанію, яка якомога швидше покриє ваші витрати. Часом страхові компанії довго не виплачують компенсації або ще гірше – банкрутують".

Оформити документи про дорожньо-транспортну пригоду можна без участі уповноважених на те працівників Державтоінспекції МВС України. Така форма повідомлення страховика про дорожньо-транспортну пригоду називається європротоколом. Валентин Лучковчький називає умови, за яких водій може скористатися таким видом оформлення ДТП: "Європротокол складають без виклику поліції. У цьому разі винна особа у ДТП уникне адміністративної відповідальності по 124 статті Кодексу про адміністративні правопорушення. Для його оформлення потрібно, щоб не було заподіяно шкоди життю та здоров’ю людей. Крім того, усі учасники ДТП мають бути згодні з дорожніми умовами. Обмежень по розміру завданої шкоди немає, однак у цьому випадку обмежена відповідальність страхових. Вони відшкодовують не більше 50 тисяч гривень".

На питання, що потрібно зробити у перші хвилини після ДТП експерт зазначає: "Коли сталося ДТП, в першу чергу спокійно подумайте про своє життя, життя ваших пасажирів, увімкніть аварійку, аби вас помітили і завчасно об’їхали. Не можна бігати по проїжджій частині. Перебувати на дорозі можна лише у жилетах зі світловідбивними елементами. Що більше ви привернете до себе уваги і що менше створите перешкод для інших учасників дорожнього руху, то краще.

Знак про аварійну зупинку слід ставити на відстані не менше, ніж за 30 метрів від автомобіля. Автомобілі, які рухаються повинні мати час для маневру, аби об’їхати аварійну ділянку. Після встановлення знаку слід зафіксувати на фото чи відео саму аварію. Якщо шкоду життю і здоров’ю не заподіяно, слід викликати лише поліцію, якщо немає можливості оформити європротокол.  Якщо в аварії є постраждалі, слід викликати також швидку допомогу.

Під час оформлення ДТП слід уважно стежити за складанням схеми. Заміри мають велике значення, оскільки здійснюється прив’язка автомобіля до дороги. Цю схему розглядатимуть під час розслідування кримінального чи адміністративного правопорушення залежно від наслідків аварії. При складанні схеми обов’язково має бути двоє понятих. Слід записати контактні дані цих понятих, адже існує імовірність, що пізніше їх можна доведеться запросити на суд для надання свідчень".

Валентин Лучковський розповідає про різні види відповідальності за завдану шкоду під час ДТП: "Якщо пошкоджені лише транспорті засоби і є тільки легкі тілесні ушкодження, то це адміністративна відповідальність. Якщо мають місце тілесні ушкодження середньої тяжкості, тяжкі тілесні ушкодження або смерть – це кримінальна відповідальність. Тоді на місце аварії виїжджають не лише працівники поліції, а й криміналісти, слідчо-оперативна група".

Фото: УНН