Нерухомість в Україні знову подорожчала: чого чекати в 2021 році – розповідає експерт

Нерухомість в Україні знову подорожчала: чого чекати в 2021 році – розповідає експерт

За підсумками ІІІ кварталу 2020 року, попри кризу і банкрутства, Україна піднялася на шосте місце у світі за темпами зростання цін на нерухомість. Британська компанія Knight Frank’s Group в своєму квартальному дослідженні "Global House Price Index" зазначає, що ціни на житлову нерухомість в нашій країні зросли аж на понад 10%. Чому в часи економічної кризи житло в Україні дорожчає, як ринок нерухомості переживає пандемію та чи варто чекати на знижки від забудовників в 2021 році? Про все це Українському радіо розповів президент Асоціації фахівців з нерухомості України Юрій Піта.

0:00 0:00
10
1x

"Ринок нерухомості в Україні збалансований, адже  з кожним роком нерухомість зростала в ціні, а кількість угод збільшувалася. Тому тенденція щодо подорожчання була прогнозована і вона продовжилась й цього року, якщо не брати період другого кварталу, коли був період жорсткого локдауну. Тоді ринок нерухомості дещо зупинився", – розповів Юрій Піта. 

Як зауважив експерт, третій квартал 2020 року за кількістю угод щодо житлової нерухомості був дуже активний – укладено більше 200 тисяч угод. Позитивну динаміку щодо збільшення кількості проданої нерухомості та підвищення цін на неї показав, зокрема й ринок первинної нерухомості.

"Зросли ціни на будівельні матеріали, на працівників у сфері будівництва, зарплати також підвищувались. Тому й зростала вартість самої первинної нерухомості", – пояснив Піта. 

Також, як розповів далі експерт, дуже якісно працює реклама, в яку вкладаються забудовники: "Яскрава реклама на білбордах чи на телебаченні грає свою роль. Крім того, якщо покупець один-два рази придбав житло і все таки його отримав у власність, він буде інвестувати й втретє. Психологічно він відчуває стабільність. Тому все ж таки є забудовники, які будують і закінчують будівництво, і це впливає на рішення інвестора купувати нерухомість в тому чи іншому об’єкті. Хоча такі забудовники, як "Аркада", в Києві похитнули ринок нерухомості й у покупця є більше сумнівів, тому він більш прискіпливо відноситься до первинного ринку, забудовників та документів на нерухомість".

"Через ситуації, які сталися в минулому році, первинний ринок втратив. Ми теж відчуваємо, що покупець більше дивиться на вторинний ринок, готове житло, яке вже введено в експлуатацію. Хоча воно дорожче, але більш надійно купувати саме такі об’єкти", – зауважив Юрій Піта. 

Разом з тим, за словами експерта, на ринок нерухомості значно вплинула й пандемія, адже значна частина покупців звернула увагу на заміське будівництво: "Як показує статистика, кількість угод на ринку заміської нерухомості, йдеться про земельні ділянки або житлові будинки, суттєво зросла. В минулому році в третьому кварталі було 153 тисячі укладених угод, а в цьому – 182 тисячі. Пандемія змусила покупця подивитися в сторону заміської нерухомості, туди, де можна більш вільно проживати й не бути закритим від вулиці, простору. Люди почали замислюватися над придбанням нерухомості за містом. Забудовники, розуміючи це, також почали пропонувати заміську нерухомість – таунхауси, окремі невеличкі будиночки з власними земельними ділянками. Кількість таких пропозицій зростає". 

Наостанок Юрій Піта розповів Українському радіо, чи варто чекати на зниження цін на нерухомість в наступному році: "Тенденція цього року, я думаю, перейде й в наступний рік, знижок не буде. Ми сподіваємось, що боротьба з пандемією в 2021 році буде більш ефективною, будуть зняті обмеження, економіка запрацює ще більше і краще, тому на ринку буде ще більше покупців, які будуть бажати придбати. Якщо є попит, то пропозиція не буде зменшуватися".

"Я вважаю, що наступний рік не буде кризовий настільки, щоб ціни впали чи були нижки. Ціни будуть десь в цій межі, яка на сьогодні існує в Україні", – підсумував експерт.

Фото: pixabay