Олексій Гончаренко про питання, які розглядатимуть депутати в ВР, правки в бюджеті-2021 та допомогу ФОПам

Олексій Гончаренко про питання, які розглядатимуть депутати в ВР, правки в бюджеті-2021 та допомогу ФОПам

Про проекти, які розглядають народні обранці в останній робочий тиждень парламенту, питання локдауну, що стоїть перед Кабінетом міністрів, бюджет-2021, а також підтримку ФОПів в ефірі Українського радіо розповідає член депутатської фракції політичної партії "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко.

0:00 0:00
10
1x

Про засідання у Верховній Раді

Сьогодні ми нарешті маємо повернутися до питання за недостовірне декларування. Хочу нагадати, що в жовтні Конституційний суд відмінив відповідальність за недостовірне декларування, зруйнувавши більше 100 справ проти чиновників, які приховували свої статки, надалі вбивши цю систему. Це потрібно навіть не західним партнерам, на яких часто посилаються, а нам з вами, щоб хоч якось боротися з корупцією. Тоді була бурхлива реакція від Зеленського, він пропонував розігнати Конституційний суд, але пройшло більше місяця і нічого не відбувається. Його законопроект, який він подав як невідкладний, він вчора сам попросив парламент його не розглядати. Абсурд повний. Питання так і не повернули на розгляд, декларацій фактично немає. Тому, я сподіваюсь, що парламент сьогодні почне розглядати це питання. О 12:00 почнеться засідання профільного комітету по правоохоронній діяльності і дуже хотілося б, щоб вони внесли пропозиції, які ми зможемо розглянути. Зараз відбуваються корупційні скандали, коли НАБУ хоче вручити підозру заступнику голови Офісу Президента Татарову, який є, на думку слідства, під час своєї роботи адвокатом пана Микитася і Укрбуд давав хабарі експертам та суддям. Кілька днів тому з’явилася інформація, що пана Микитася, колишнього народного депутата і президент компанії Укрбуд, звинувачують у низці епізодів. Один з них — це квартири за 80 мільйонів гривень, які він обміняв на Національну гвардію України, тобто разом з посадовцями Нацгвардії, в тому числі з її очільником генерал-полковником Аллеровим, було вкрадено в держави 80 мільйонів гривень. Питання у тому, що пан Микитась після року слідства пішов на угоду зі слідчим. Він визнав свою вину, повернув 50 мільйонів державний бюджет, а 30 мільйонів до того було з нього стягнуто, він дав свідчення проти пана Татарова, який на той момент був адвокатом групи Укрбуд. Головне, що після всієї цієї історії з Укрбуд пан Татаров був призначений заступником голови Офісу Президента з питань правоохоронних органів. Це надзвичайно великий скандал. І замість того, щоб хоча б його відсторонити від роботи, ми бачимо, що генеральна прокурорка пані Венедиктова змінила групу прокурорів, заблокувала вручення підозри Татарову, хоча вона вже була підготовлена, і зараз намагається зупини і злити цю справу. Це історія про боротьбу з корупцією в нашій державі. І про те, на якому високому рівні вона знаходиться в нашій країні, що сам Президент займається її "кришуванням".

Про засідання Кабінету міністрів 

Зрозуміло, що на сьогодні головне питання, яке є в державі, — це пандемія Covid-19. Звичайно, запитань до пана Степана велика кількість. Хочу нагадати тільки останні події, коли після вимкнення струму на Львівщині в реанімаційному відділені загинули хворі, коли сьогодні переповнені лікарні в усіх великих містах, не вистачає кисню, а сам пан Степанов їде в Житомир і сварить за те, що немає кисню. Питання щодо пандемії стоїть гостро, уряд розглядає різні варіанти локдауну. Знову ж таки, уряд зі своїми експериментами з локдауном кинув у нокдаун сферу обслуговування, нічого не досягнувши. Весь світ у важкій ситуації, Україна — не виняток. Але світ підготувався, а Україна це зробила погано. Україна передостання в Європі по кількості тестувань на душу населення. У нас не відбувається епідеміологічних розслідувань. Все е вимагає термінових дій з боку уряду щодо боротьби з пандемією. Тому завтра ми будемо про це говорити. Фактично, те, що у нас такі високі цифри по захворюваності і ми мало тестуємо людей — це веде нас до локдауну. Те, що локдаун буде введено вже не викликає сумнівів. Питання наступні: коли, наскільки і який саме локдаун.

Про бюджет-2021

Це бюджет теплої ванни Зеленського і силовиків, які її охороняють. Цей бюджет пропонує збільшити фінансування Офісу Президента майже на 40%, збільшити фінансування Офісу Генерального прокурора, НАБУ, САП, ДБР майже вдвічі. І при цьому пропонує залити на рівні попереднього року фінансування Міністерства оборони, якщо врахувати інфляцію, то це говорить про зниження фінансування. Зменшити фінансування інфраструктури та субсидії  для громадян. Я думаю, що це абсолютно неправильний підхід, що це демонструє пріоритет діючої влади. Цей бюджет, на мою думку, є нереалістичним. Ми будемо мати величезну фінансову діру, яку можна буде профінансувати двома способами: запозиченнями та емісія. Україна має великі проблеми, другого траншу МВФ немає, якщо ми навіть домовимося про запозичення, то це означає, що буде 10 мільярдів доларів боргів за наступний рік. Якщо не домовимося, то у нас не буде чим фінансувати той бюджет, який ми зараз робимо.

Про касові апарати для ФОПів

Наша фракція не голосувала за ці закони, проти яких сьогодні протестують люди. Ми не голосували за фіскалізацію, введення касових апаратів, які обурили підприємців. Ті люди, які сьогодні нічого не просять від держави, а самі забезпечують родини та ще й дають іншим роботу, на таких треба молитися і не чіпати. Якщо держава хоче в чомусь навести лад, то я можу підказати місця і адреси. Завдяки активній позиції самих ФОПів Верховній Раді вдалося ухвалити закон, який вирішує 90% тих питань, які вони ставили. Тобто переноситься на 1 рік введення касових апаратів, відміняється кешбек, відміняються штрафи, які хотіли ввести, не розширюється перелік ризикових видів діяльності. 90% питань тимчасово, але вирішуються. Проміжкова перемога, але вона є. 

Фото: Facebook Олексій Гончаренко