Сергій Соболєв про позицію фракції у питанні введення касових апаратів для ФОПів, ситуацію у парламенті та коронавірусний фонд

Сергій Соболєв про позицію фракції у питанні введення касових апаратів для ФОПів, ситуацію у парламенті та коронавірусний фонд

Про те, для яких груп ФОПів введення касових апаратів може бути скасовано, кризу, що виникла у парламенті, а також про обмеження на використання грошей з коронавірусного фонду в ефірі Українського радіо розповідає заступник голови фракції партії "Батьківщина" Сергій Соболєв.

0:00 0:00
10
1x

Про введення касових апаратів власникам ФОП

Я думаю, що питання набагато складніше. Ми спробували його вирішити через внесення спеціальних законодавчих ініціатив, бо, на жаль, влітку цього року було ухвалено рішення, яким вводили тотальну фіскалізацію навіть для малого бізнесу. Це остаточно може добити бізнесменів, оскільки квітневий карантин був жорстким і те, що наближається, цей локдаун буде черговим ударом по бізнесу. Саме тому наша фракція з першого дня, коли більшість протягнула це рішення, ми пропонували переглянути його саме для окремих категорій: 1 і 2 категорії і тих, хто не підпадає під ризикові операції. У кінцевому варіанті дуже довгі дискусії призвели до того, що майже півроку більшість згаяла, так і не розглянувши пропозиції своїх депутатів та опозиції. Тоді з’явився законопроект за підписом керівників фракцій і голови парламенту, який запропонував на рік відтермінувати введення касових апаратів, що давало можливість протягом цього року розглянути абсолютно всі пропозиції, які лунали. На жаль, і це рішення не підтримала більша частина фракції "Слуга народу", саме тому воно було провалено, хоча це рішення пропонував спікер парламенту. І тільки коли залишився останній тиждень ми повернулися до цього питання. Вчора були страшні баталії навколо цього питання, а потім його відтермінували на рік. Тобто у нас є час на доопрацювання. Таким чином не сталося найстрашнішого.

Про кризу у парламенті

На жаль, сталося те, про що говорили політологи з першого дня обрання цього парламенту. Так, унікальна ситуація, коли одна фракція, Президент, всі силові структури, уряд — мали можливість проводити будь-яке рішення, зважаючи на шалену підтримку людей. Фактично це завершилося, на мою думку, досить неприємною ситуацією, коли фракція розпалася на мікрофракції. Сьогодні ми бачимо як голосування тих чи інших питань розколює монобільшість, "Слуг народу". Ми бачимо як ті питання, які вносить Президент, не підтримує більшість фракції, а не просто частина.  І це призводить до того, що одна за одною виникають кризи. Якби Президент керував цією фракцією, тоді б "президентські законопроект", які розглядаються як невідкладні, розглядались би швидше, за процедурою двох читань. На жаль, сьогодні ми бачимо ситуацію, що ніби нікому брати відповідальність за все, що відбувається у країні. Навіть ухвалення рішення щодо бюджету, а ми не можемо допустити, щоб країна ввійшла в новий рік без бюджету. Це зайве підтвердження того, що немає сьогодні однофракційної більшості у парламенті.

Про введення жорсткого карантину

Карантин вихідного дня, я так розумію, завершився.  Уряд не дав жодних посилів і зрозуміло, що швидше за все ці вихідні пройдуть без карантину. У мене є питання з першого дня, коли ця загроза виникла у світі: "Скажіть, будь ласка, карантин вводять для хворих людей чи для здорових?".  Якщо проаналізувати карантин у квітні, те, що зараз обговорюється, ніби для здорових. На мій погляд, це унеможливити розповсюдження хвороби зараженими. А у нас все робилося для того, щоб хвороба поширювалася. Наприклад, постанова про те, що тести треба робити вдома лежить у парламенті чотири місяці. Коли було 1-2 тисячі випадків на всю країну, навіщо їх було ганяти по лабораторіях, змушувати їздити у громадському транспорті, днями чекати на результати тестів. У нас є групи ризику, їх всі абсолютно знають, от для кого, на мій погляд, треба було вводити найжорсткіший карантин. Бо це захист їх життя. Ці люди найбільше потрапляють у лікарні. Треба зробити все можливе, щоб не захворіли ті, хто знаходиться у групах ризику. Бо вони складають ризики і для власного здоров’я, і навантаження на  систему охорони здоров’я.  Цього не сталося, тому йде обговорення жорсткого локдауну, щоб закрити все для всіх. Добре хоч не заявляють, що в парках не можна гуляти. Тому варто забезпечити карантин для груп ризику і не дати можливість тим, хто хворіє, далі гуляти вулицями.

Про коронавірусний фонд

На жаль, гроші, які виділялися на боротьбу з вірусом, використовувалися не на переобладнання лікарень, не на безкоштовні тести, не на тестування вдома, що можна було зробити, не на закупівлю додаткових машин швидкої допомоги і їх обладнання, не на доплати лікарям чи вчителям, які так само знаходяться на передовій боротьби з коронавірусом, а використовувалися на інші потреби. Саме тому наша фракція запропонувала жорсткий регламент використання коштів з фонду. Ми вважаємо, що цей фонд повинен складати левову частку, яка піде на доплати медичному персоналу, вчителям, на переобладнання і закупівлю необхідного обладнання в лікарнях.

Про бюджет-2021

Доопрацьований законопроект бюджету-2021 не влаштовує фракцію. Наше голосування було за ті поправки, які в тому числі фракція "Батьківщина" подала до проекту бюджету. Ми повинні розуміти, що цей бюджет — це не лише бюджет держави. Ці параметри закладають бюджети тисяч наших об’єднаних громад, районних і обласних рад, які будуть ухвалюватися або вже ухвалюються. Без цього не можливо мати єдину структуру бюджетної політики по країні. Для нас дуже важливо, щоб параметри, які закладаються для місцевих рад і які діяли в попередні роки, залишилися в бюджеті цього року. На жаль, у першому читанні ми цього не побачили, саме тому фракція пропонувала це обов’язково і терміново повернути. Крім того, це питання недостатнього фінансування сфери охорони здоров’я. І це питання пов’язане не лише з коронавірусом, є й інші хвороби. І другий пріоритет —  фінансування освіти, науки, культури. Я вважаю, що бюджет у такому вигляді ще не готовий, зараз ідуть консультації з урядом та іншими фракціями, щоб всі ключові параметри були закріплені.

Фото: офіційний сайт фракції "Батьківщина" , Сергій Соболєв