Євгенія Кравчук про локдаун на свята, обмеження транспорту та бюджет-2021

Євгенія Кравчук про локдаун на свята, обмеження транспорту та бюджет-2021

Про різні варіанти жорсткого карантину, які нині розглядають в уряді, обмеження роботи транспорту, а також роботу над проєктом бюджету-2021 в ефірі Українського радіо розповідає заступниця голови фракції партії "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

0:00 0:00
10
1x

Про локдаун

Фракція навряд чи буде розглядати це питання, бо це рішення, яке вивчає Кабінет міністрів. Саме Кабмін має певні цифри і спирається на аналітику з усієї України, а потім ухвалює рішення. Але ми, безумовно, тримаємо контакт з Кабінетом міністрів, з профільними міністрами, які опікуються тією чи іншою галуззю, і переживаємо разом з українцями, щоб обрати найкращий варіант. Звичайно, ідеальних варіантів тут не може бути, бо локдаун чи жорсткий карантин — це обмеження, і хтось від них буде потерпати. Треба розуміти, що будь-які обмеження мають мету. У нашому випадку — зменшення навантаження на медичну систему. Ми можемо жонглювати різними датами, але насправді за основу треба брати математичний розрахунок, статистику і моделювання, щоб не допустити колапсу. Якщо говорити про те, які варіанти зараз є на столі, то нині обговорюється два підходи: зробити жорсткі обмеження в грудні та повернутися до нормального життя на новорічні свята; або, навпаки, в грудні залишити розумні обмеження з масковим режимом і дистанцією, але наприкінці грудня чи на початку січня зробити більш жорсткі вимоги. От два варіанти, з якими ми працюємо. Якщо говорити про бізнес, то більш правильно зробити локдаун на Новий рік, коли зменшується економічна активність, багато хто знаходиться у відпустках, адже це традиційно відбувається, що січень завжди напівробочий. У грудні люди купують подарунки, готуються до свят, тобо активність завжди більша. Більшість країн Європи закрилися у листопаді і поступово відновлюють свою економічну активність. Ми не пішли цим шляхом, відчували, що у нас є певні резерви медичної системи, але, я думаю, що в певний момент потрібно буде обирати, бо ми точно не хочемо, щоб відбувся колапс у медицині, адже медики з останніх сил тримаються. Але тепер Кабінет міністрів має попереджати мінімум за сім днів про будь-які обмежувальні заходи. Насправді економічні наслідки пандемії не менш страшні, ніж сама пандемія.

Про роботу громадського транспорту та міжміське сполучення

Розглядають різні варіанти, але досить складно буде зупинити транспорт. Я думаю, що навряд чи до такого дійдуть, бо це теж потребує підготовчого процесу. Навіть громадський транспорт у будь-якому місті має працювати під час локдауна, щоб медсестри і лікарі чи люди, які працюють в організаціях житлово-комунального господарства мали змогу доїхати на роботу.

Про проєкт бюджету-2021

Я думаю, що у депутатів, принаймні у нашої фракції, які разом з урядом несуть відповідальність за загальний стан справ у країні, немає іншого виходу аніж проголосувати за бюджет у грудні. Звичайно, завжди є план "Б" в Конституції чи законодавстві, якщо за бюджет не голосують, то залишається 1/12 минулого року, але для чого до цього доводити? Все одно, якщо дивитися на секвестрований бюджет-2020, секвестрований, бо ми скорочували певні частини видатків, і проєкт на 2021 рік, то він є кращим за більшістю параметрів, ніж попередній. Мінімальна зарплата буде збільшена з 1 січня до 6 тисяч гривень, трохи пізніше  вона буде мати ще більше зростання, 1 березня пенсії будуть проіндексовані, а у квітні люди отримають більші пенсії. З’являється доплата 500 гривень для пенсіонерів 80+, а також для тих, хто старше 75 років, на 400 гривень. Закладено збільшення заробітних плат освітянам на 28% протягом року. Зрозуміло, що хочеться збільшити зарплату і медикам і освітянам, але ми виходимо з тих можливостей бюджету, які ми маємо. Ми, як і всі інші країни, переживаємо падіння економіки.

Фото: Facebook Євгенія Кравчук