Міносвіти планує починати шкільну освіту дітей з 5 років ─ коментує експерт

Міносвіти планує починати шкільну освіту дітей з 5 років ─ коментує експерт

Міністерство освіти і науки готове розробити освітні і навчальні програми для дітей, у разі підтримки суспільством ідеї організації шкільного навчання дітей, починаючи з 5 років. Експерт програм освіти Українського інституту майбутнього Микола Скиба в ефірі Українського радіо прокоментував таку ініціативу.

0:00 0:00
10
1x

"Міністерство не має повноважень зараз запровадити таку школу, тому що вони впираються у норму закону про освіту і про повну загальну середню освіту, де зафіксований віковий поріг ─ це переважно 6 років. І там є роз'яснення, що це можливо й на рік пізніше. Тобто допускається, що хтось  за психофізіологічними характеристиками може не бути готовий у 6 років йти до школи", ─ зазначив  Микола Скиба

Експерт програм освіти прокоментував, чому виникла така ідея. На його думку,  початок шкільної освіти дітей з 5 років ─ це не стільки спроба зайнятись розвитком у ранньому віці, як спроба пришвидшити норму про 12-річну школу, що є насправді дуже не добре. 

"У нас помінявся склад очільників міністерства освіти і науки. Тобто прийшли люди зі своїми інтересами і досі важко говорити, у чиїх інтересах вони діють. Але принаймні вже чітко простежується намір торпедувати запровадження 12-річної школи, як це зафіксовано в законі про освіту і що є частиною концепції "Нова українська школа". "Це наближення української системи освіти до європейської, коли школа випускає вже фактично дорослих людей, оскільки вони будуть вже повнолітніми. І далі вони йдуть в університети, започатковують свій бізнес, навчаються в професійній сфері тощо, ─ сказав він. 

"Те, що пропонує у даному разі т.в.о. міністра ─ це спроба сказати, що те, що діти пішли в 5 років будуть зараховувати як перший рік навчання, а випускатися вони будуть у тому ж самому віці, як тепер. Тобто у 16-17 років. І знову ми будемо випускати людей, які ще трошки не будуть психологічно готовими далі зробити самостійний крок у житті. Тому нам потрібна повноцінна профільна школа, де має бути термін навчання не менше з років", ─ додав Скиба. 

Скиба зауважив, що такий новий формат нівелює всі напрацювання, які були реалізовані під час апробації попереднього стандарту про початкові школу. Як наслідок, новий проект потребує значного фінансування. 

"Якщо вважати, що це вже шкільне навчання, то тут чимало колізій. По-перше, треба писати заново стандарт початкової школи, який вже написаний і апробований. На нього досить позитивні відгуки батьків. Частина педагогів ще не адаптувалася, але поступово працює педагогічна спільнота над цим. У такому форматі це все фактично перекреслюється. Це означає, що треба заново витрачати кошти на новий державний стандарт і на нове освітнє середовище, на яке також витратили кілька мільярдів гривень. Тому це дуже не відповідальна і не державницька позиція", ─  сказав він. 

Наразі експерт не розглядає серйозно запровадження навчання з 5 років. 

"Я не бачу готовності суспільства до цього і є здоровий глузд у частини депутатів, які не проголосують за ці зміни до законів України, які вже регулюють вік, коли розпочинають навчання. Крім того, у вересні цього року ми маємо затверджений стандарт базової освіти. І є думка, що така ініціатива може бути способом відвернути увагу і ресурси від розробки програм на основі цього стандарту. 2020-2021 роки ─ це час підготувати базову школу. І міністерство має зосередитися на цьому", ─  пояснив Скиба. 

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук