Заступник міністра економіки Романішин про підтримку бізнесу, експорт та інвестиції

Заступник міністра економіки Романішин про підтримку бізнесу, експорт та інвестиції

Як уряд планує залучати інвесторів з-за кордону та як збирається підтримувати своїх бізнесменів, в ефірі Українського радіо розповів заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Олександр Романішин.

0:00 0:00
10
1x

Про бюджет-2021 і підтримку бізнесу

Зараз бюджет на наступний рік ще не затверджено, ідуть переговори. Хоч це питання Мінфіну, Мінекономіки долучено. У моїй зоні відповідальності знаходиться питання експорту. І ми робимо все, аби інструменти підтримки українського бізнесу були закладені у бюджеті, щоб ми мали мультиплікаційний ефект від державної участі в таких програмах, щоб бізнес розвивався. 

Про коронакризу та експорт  

Ми витримуємо, і це досить позитивний знак. Ми змогли перелаштуватися, хоча, ланцюги поставок у світі дуже сильно помінялися. Багато країн включили важелі протекціонізму, і не так просто українській продукції потрапити на зовнішній ринок. Нас там не чекають, бо намагаються підтримувати свій свого. Знову ж таки Експортно-кредитне агентство, яке ми запустили, отримало  великий запит на підтримку і страхування бізнесів. Це дуже важливо. Нині в  ЄС Україна лідер з експорту органічних продуктів, а це висока додана вартість. Ми зайняли з цим у світі потужні позиції. 

Бачення реалізації українського виробничого потенціалу 

В Україні недостатньо фабрик і заводів, які роблять глибинну переробку. Для цього створені індустріальні парки, їх біля 50, деякі працюють успішно, і це база для релокації виробничих потужностей азійською регіну ближче до Східної Європи. Ми зараз конкуруємо з Болгарією, Румунією, Польщею за те, щоб розмістити в Україні такі виробничі потужності.  Це робочі місця, доходи в бюджет, успішні підприємства, щасливе суспільство. Ми конкуруємо і маємо всі інструменти для цього. Це виробництво запускатиметься для того, щоб забезпечити поставки на інші території. Для нас це стратегічно важливе завдання виграти цю конкуренцію. Це не просто вузька галузь, це сильна база для прориву і нарощування економічної міцності, про яку говорили, що ми її втратили. Ми маємо її відтворити і для цього є всі шанси. Ми втратили дуже великий потенціал, бо був відтік кадрів у Польщу, Німеччину, і зараз конкуруємо на рівні держав, регіонів і міст за таланти.

Про державну підтримку інвесторів

У Польщі, якщо ти розміщуєш виробництво, ти отримуєш податкові канікули, компенсацію. Ми ж не мали таких інструментів. Зараз у нас в першому читанні вже пройшов  законопроєкт про державну підтримку проектів зі значними інвестиціями. Це означає, що інвестиції понад 20 млн. євро можуть отримати 30% компенсації. І бізнес уже починає рахувати: "Я зможу отримати компенсацію, значить я зможу окупити інвестицію". А в нас є напрямки: це інфраструктура, високі технології, освіта. Ми підтримуємо галузі з високою доданою вартістю. Маючи цей інструмент, маючи індустріальний парк з підведеними комунікаціями, це спрощує запуск таких бізнесів.

Фото: Олександр Романішин, Facebook