Спецпроєкт "Знову вибори". Кому скаржитися під час виборів?

Спецпроєкт "Знову вибори". Кому скаржитися під час виборів?

Якщо хтось із суб’єктів виборчого процесу має підстави вважати, що результати виборів з тих чи інших причин не відповідають дійсності, він має можливість оскаржити результати. Чинний виборчий кодекс докладно пояснює, хто має право оскаржувати результати виборів і в який спосіб це відбувається.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Насамперед слід відзначити, що закон визначає чотирьох суб’єктів виборчого процесу, які можуть оскаржувати результати: 

• Кандидати, що балотувалися на всі можливі посади в органах місцевого самоврядування, починаючи від депутатів обласної, районної, міської, сільської та селищної ради і завершуючи головами села, селища або міста. 

• Оскаржувати результати можуть місцеві організації партії, а саме її керівник або представник в даній виборчій комісії. 

• Оскаржувати результати мають право офіційні спостерігачі від кандидатів. 

• Таким правом закон наділяє й пересічних громадян України, себто виборців, чиї права щодо участі у виборчому процесі порушено рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження.

Закон відзначає, що виборець може оскаржити рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, якщо такі рішення, дії чи бездіяльність порушують особисто його виборчі права. Зокрема, мова йде про право участі у виборчому процесі, у тому числі право участі в роботі виборчої комісії, на здійснення спостереження, на присутність на засіданні виборчої комісії у визначених виборчим Кодексом випадках. Також підставою для оскарження може бути незабезпечення умов для голосування виборців з порушенням здоров’я (наприклад, у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком тощо).

Чинний виборчий кодекс дає можливість звернутись зі скаргами до виборчих комісій різного рівня

Так, до Центральної виборчої комісії можна звернутися, якщо треба оскаржити бездіяльність окружної або територіальної виборчих комісій. Також до ЦВК слід звертатися, якщо йдеться про бездіяльність закордонних дільничних виборчих комісій або їхніх членів.

До окружної виборчої комісії треба звертатися, якщо оскарженню підлягають рішення, дії чи бездіяльність дільничних виборчих комісій або їхніх членів.

Зрештою, до територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати місцевих виборів, слід звертатися в разі, якщо потрібно оскаржити рішення, дії чи бездіяльність територіальної виборчої комісії нижчого рівня.

Важливо додати, що окремі рішення, дії чи бездіяльність можуть оскаржуватися в судах шляхом подання позовної заяви. Так, виключно в судовому порядку оскаржуються рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії або членів ЦВК, а також рішення й дії окружної комісії або її членів. Також лише через суд оскаржуються дії кандидатів або їхніх довірених осіб, місцевих організацій партії, офіційних спостерігачів, засобів масової інформації та органів виконавчої влади.

Важливо додати, що, оскаржуючи дії чи бездіяльність тих чи інших суб’єктів, треба подбати про доказову базу. Доказами у справі можуть бути письмові документи й матеріали; письмові пояснення суб’єктів виборчого процесу; речові докази; висновки експертів, а також фото і відеоматеріали.

Фото: УНІАН