Чому Україна не отримає траншу від МВФ до кінця року? Коментує економіст

Чому Україна не отримає  траншу від МВФ до кінця року? Коментує економіст

Україна до кінця 2020 року таки не зможе отримати черговий транш від МВФ. Причина в тому, що Україна не виконала низку застережень від партнерів, – про це в коментарі Українському радіо розповів професор, ректор Міжнародного інститут бізнесу Олександр Савченко.

0:00 0:00
10
1x

Те, що Україна не отримає до кінця 2020-го допомоги від МВФ, було зрозуміло ще влітку, каже економіст Олександр Савченко. "Україна "по традиції", отримавши перший транш, перестає виконувати умови кредитної угоди", а далі – все затягується і програма взагалі не відновлюється. Кожного разу МВФ робить деякі застереження".

Експерт перераховує застереження від партнерів: "Керівництво країни необґрунтовано звільнило Голову Нацбанку і призначили нового – людину,  яка була невідомою у банківських колах. Але ця проблема була знята, коли пан Шевченко поїхав до Вашингтону і сказав, що буде виконувати всі умови і домовленості".

Наступним застереженням МВФ Савченко називає відсутність боротьби з корупцією, натомість боротьбу з антикорупційними органами.  І, остання причина, на його думку,  це – неякісний бюджет: "Ми вже знаємо, що з учорашнього дня припинено виплати будь-яких видатків, окрім захищених – зарплати, пенсії, соціальна допомога і деякі інші. Якість бюджету дуже низька. Дефіцит зашкалює за  6,5 %. Уряд не може профінансувати і на наступний рік, бюджет, який заплановано прийняти, не влаштовує експертів МВФ, саме через завеликий бюджетний дефіцит. Тому, на зараз, вимоги МВФ, це скорочення дефіциту з 6% до 5.3 % і надання реалістичного прогнозу щодо економічного зростання. Нині урядом надається 4,6 %, а я би писав – 2.5-3 %. Це – мій прогноз. Це означає, що доходи до бюджету мають бути скорочені, і відповідним чином мають бути скорочені витрати. А це дуже важко зробити".

Однак, Олександр Савченко вважає, що шанси на отримання кредиту в України є, якщо виконати всі вимоги МВФ. "І реалістичний термін отримання – кінець зими, початок весни", – прогнозує ректор Міжнародного інституту бізнесу.

Нагадаємо, напередодні в ефірі одного з телеканалів позаштатний радник голови ОПУ Тимофій Милованов заявив, що траншу від МВФ до кінця 2020 в Україну не буде. Однак може досягти домовленостей з Фондом на робочому рівні. Це дасть шанс брати інші запозичення.

Фото: REUTERS