Скільки в Україні ветеранів і хто отримує цей статус?

Скільки в Україні ветеранів і хто отримує цей статус?

Збройний конфлікт на Сході України триває вже шість років, і з кожним роком кількість людей зі статусом "учасник бойових дій" збільшується. На початок 2020 року їх вже понад 459,6 тисяч. Про соціальну і психологічну підтримку ветеранам АТО в ефірі Українського радіо розповів заступник Міністра у справах ветеранів Ігор Безкаравайний

0:00 0:00
10
1x

Скільки в Україні ветеранів і хто отримує цей статус

У нас немає нормального, загального, зрозумілого терміну і взагалі визначення того, хто такий ветеран. Якщо ми зараз будемо казати про учасників бойових дій, то їх майже 400 тисяч за останніми даними, якщо не помиляюсь. Загалом, якщо ми будемо говорити про ветеранів, то вони є різні: військової служби, ветерани праці і так далі. Ми піднімаємо дискусію на рівні Міністерства та інших органів влади стосовно визначення того, хто є ветераном, щоб закріпити це на рівні держави. Те, що стосується учасників бойових дій, цей статус надається силовими відомствами тим, хто бере участь у захисті держави.

Про соціальну підтримку і додаткові програми для ветеранів

Про якісь додаткові програми ми зараз не можемо говорити, нині наводимо лад у тих програмах, які є. Є багато чого, що було обіцяно ветеранам, але має певні юридичні колізії і тому на паперах є, а в житті не реалізується. Наприклад, з останнього, що ми розбирали — спортивне протезування учасників бойових дій. Тобто закон дозволяє безкоштовно отримати спортивні протези високої функціональності, але механізм надання допомоги був виписаний невдало, тому реалізувати нараз не можливо. Нещодавно стосовно цього було прийнято відповідно постанову у Кабміні, тому, сподіваюсь, скоро перші ластівки зі спортивними протезами підуть.

Про психологічну підтримку

Ми розробляємо проект нормативних актів, щоб покращити той формат, який зараз є. Ми будемо запроваджувати реєстр фахівців, які будуть надавати такі послуги. Будемо виписувати етичні стандарти для психологів. Плануємо створення органу, який буде контролювати таких послуг учасникам бойових дій і ветеранам. Тому що ринок зараз неконтрольований, послуги надаються різні, за хороші ми можемо дякувати, а за погані ніхто не може притягувати. Будемо і тут наводити лад.

Чи стане психологічна реабілітація ветеранів державною програмою

Така програма вже є і Міністерство у справах ветеранів її фінансує. цього року 75 мільйонів гривень було закладено саме на такі заходи. Було заплановано, що таку реабілітацію пройдуть 6 тисяч осіб. Ця програма працює не так як хотілося б, але вона є. Існують програми і в військах, силових відомствах, регіонального рівня, тобто на рівні обласних адміністрацій затверджуються різні заходи психологічної допомоги учасникам бойових дій. До того ж не варто забувати про волонтерський рух, хоч він став меншим, ніж у 2014-2015 роках, але активно займається тими нагальними проблемами, які є у ветеранів. У нас більша проблема не з програмамами, а з стигматизацією допомоги, тобто ветерани не вважають, що це нормально звернутися за допомогою до психологів. А треба розуміти, що допомога психолога така ж, як і допомога сімейного лікаря, коли людина хворіє.  

Фото: raybori.gov.ua