Пологи — це лакмусовий папірець для стосунків: інструктор з пологів розповіла про те, як до них підготуватися

Пологи — це лакмусовий папірець для стосунків: інструктор з пологів розповіла про те, як до них підготуватися

За офіційними даними МОЗ, у 2004 році менше 1% від усіх пологів в Україні були партнерськими, на сьогодні цей показник виріс до 76%, хоча епідемія у світі завадила багатьом батькам пройти цей шлях разом. Практика партнерських пологів стає все дедалі популярнішою і нині породіль підтримують не лише чоловіки. Як підготуватися до цього і що мають знати партнери в ефірі Українського радіо розповіла інструктор з підготовки до пологів, сертифікована доула Марина Шимкова.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Хто така доула?

Доула — це соціальна професія, це помічниця в пологах. Це людина, яка має знання, які допомагають зробити пологи для жінки пройшли максимально комфортними. Доула — це інформаційна і психологічна підтримка, це людина, яка володіє різними техніками знеболення: акупресура, техніки дихання, гіпнопологи. Лікар, акушерка, доула, пара — це команда під час пологів. Кожен має свій функціонал і всі працюють в рамках своїх професійних кордонів.

Що таке партнерські пологи?

Це не обов’язково має бути чоловік. Це коли поруч є людина, поруч з якою жінці максимально комфортно, вона відчуває себе розслабленою, розкутою. Хто б це не був: чоловік, мама, подруга, сестра, професійний партнер. Головне, щоб майбутній мамі було спокійно.

Чи часто українки народжують у партнерстві?

Зараз досить високий відсоток партнерських пологів. Насправді партнерські пологи були завжди, бо поруч з жінкою хтось був. На сьогодні партнерські пологи з чоловіком— поширене явище, люди дійсно разом до цього готуються. Тут мова йде не лише про те, що люди разом захотіли бути в момент народження, вони готуються і проходять весь шлях удвох. Пологи — дуже довготривалий процес, і, якщо чоловік знаходиться в пологовій залі, підтримує, дає воду дружині, а в момент народження виходить в іншу кімнату — це теж партнерські пологи, адже він був з нею. Карантин, на жаль, трохи вніс якісь свої корективи, але ми починаємо по-трохи знов повертатися до партнерських пологів.

Як готуватися до партнерських пологів?

  •  У жінки та чоловіка має бути бажання це зробити, бути поряд. Якщо у пари є моменти, які викликають питання, то їх треба вирішити до народження дитини. Пологи — це лакмусовий папірець стосунків. Коли кажуть, що після пологів щось змінилося, то це насправді ті невирішені питання, які були раніше.  
  • Партнерські пологи не мають бути примусовими. І жінка у чоловіка, і чоловік у жінки мають запитувати чого насправді хочуть. Для чоловіків є правило: вони мають знаходитися біля обличчя дружини. Також у нього повинен бути з собою змінний одяг. У клініці, де планує народжувати сім’я, потрібно запитати про те, які аналізи потрібно мати чоловікові, щоб його пустили до пологового будинку.
  • Чоловік має розуміти, що пологи можуть тривати більше двох годин, можуть 8 або 12, це тривалий процес. Він має створити для неї атмосферу, в якій їй буде безпечно і комфортно. 

Зазначимо, громадська організація "Природні права України" у 2019 році провела опитування жінок, які нещодавно народили, у восьми регіонах України. В середньому по Україні 76% жінок народжують з партнером. Найбільший показник партнерських пологів на Львівщіні — 89%.

Фото: pixabay.com