Відмова як вид протесту. Чому українські режисери не взяли держнагороди?

Відмова як вид протесту. Чому українські режисери не взяли держнагороди?

Їм присуджують, а вони відмовляються. Днями кінопродюсер та режисер фільмів "Атлантида", "Рівень чорного" та "Відблиск" Валентин Васянович відмовився від ордена "За заслуги" ІІІ ступеня. Його колега, лавреатка фестивалю Санденс, режисерка фільму "Земля блакитна, ніби апельсин" Ірина Цілик не захотіла отримувати звання "Заслуженої дічки мистецтв України". Чому вона прийняла таке рішення, режисерка пояснила в ефірі Радіо Культура. Колишній голова Держкіно, кінопродюсер, новопризначений голова Української кіноакадемії Пилип Іллєнко також прокоментував, чому кіноділки не хочуть брати нагород розповів, що відбувається в українському кінопросторі.

0:00 0:00
10
1x

"Мені це звання не личить" — Ірина Цілик про відмову від "Заслуженої діячки мистецтв"

Режисерка Ірина Цілик розповідає, що, коли дізналась, що їй присудили звання "Заслуженої діячки мистецтв України", була приголомшена: "Це якийсь оксюморон, коли режисерка, як фактично зняла один успішний фільм, отримує заслуженої діячки мистецтв. І я ходила впродовж дня, намагалася на себе це примірити, і зрозуміла, що якось мені це звання зовсім не личить".

Цілик говорить, що скептично ставиться до звань "заслужений" та "народний" як до радянських атавізмів і вважає, що треба шукати якусь нову систему відзнак для українців митців. Але, не лише це є причиною її відмови.  Ірина вважає недоречним приймати відзнаку, коли "багатьох (її — ред.) колег із кіноспільноти було скривджено несправедливими діями нинішньої влади".

"Я була однією із тих щасливчиків, які мали нагоду податися на пітчинг до Держкіно, отримати нагоду зняти той фільм, який я знімаю зараз (йдеться про стрічку "Я і Фелікс" — ред). Але, відтак все, що відбувалося перед 14-м пітчингом, коли раптом було опубліковане звернення до Держкіно від експертної ради з тим, що публікувався список певних українських продакшнів, що, мовляв, вони витратили державні гроші недоцільно. Ці продакшни знімали хороші атворські стрічки, і все це досить дивно, так як і перебіг всього 14-го пітчингу, так само як і все, що відбувалося з виборами голови Держкіно. Є відчуття, що зараз часи непевності".

Режисер, сценарист та продюсер Валентин Васянович свою відмову мотивував тими ж причинами. "Я не можу приймати нагороду від тієї влади, яка однією рукою нагороджує "за значний особистий внесок у розвиток національної культури, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність", а іншою — відкриває кримінальні провадження та займається переслідуванням. Це не політичне рішення. Це цехова солідарність та етика",  — зазначав він в коментарі LB.ua. 

Про які кримінальні провадження говорять режисери — пояснює ексголова Держкіно Пилип Іллєнко

Нагадаємо, у вересні Державне агентство з питань кіно звернулось до членів Ради з державної підтримки кінематографії та членів Експертних комісій щодо критеріїв відбору кінопроєктів, які претендують на державне фінансування в 14-му пітчингу Держкіно з листом, у якому йшлося про те, щоб вони під час оцінювання проєктів врахували "інформацію щодо наявності незакритих кримінальних проваджень щодо компаній (відповідно до звернень правоохоронних органів) і наявності незавершених та не зданих у Держкіно проєктів у попередні роки". У листі є перелік з назвами компаній.

"Це спланована акція з дискредитації всього українського кінопроцесу, всього, що було досягнуто, зокрема, і в той час, коли я  керував Держагентством з питань кіно" — говорить кінопродюсер та  новообраний голова Української кіноакадемії Пилип Іллєнко

 Більшість компаній, які працювали з Держкіно, отримали звернення від Національної поліції з вимогою надати фіндокументи щодо їх роботи  по створенню фільмів за держкошт, розповідає Іллєнко. На його думку, це "схоже на невеличкий терор, бо ця справа розслідується вже півроку, і там всі проходять як свідки". 

Сам лист він називає "нонсенсом". "Тому що юридичні особи взагалі не можуть нести кримінальну відповідальність. Це стосується конкретних посадових осіб. Дуже дивно що її розслідує Нацполіція, бо згідно КПК, це мало би розслідувати НАБУ", —  пояснює він.

Іллєнко як у звернені Держкіно, так в порушенні проваджень щодо компаній, бачить схожість з тими тезами, які зараз озвучує чинний міністр культури Олександр Ткаченко. "Він (мається на увазі Ткаченко —  ред.) неодноразово публічно ставив під сумнів досягнення українського кінематографу попередніх років, критикуючи, що тоді було все неефективно, непрозоро і так далі".

Все це робиться, на думку Іллєнка, щоб "дискредитувати всіх, хто відроджував нове українське кіно, скомпрометувати, відтіснити від можливості отримувати держкошти, завести компанії, які займалися виробництвом телесеріалів".

Радіо Культура зверталося до міністра культури Олександра Ткаченка за коментарем з приводу відмови режисерів. Поки що міністр коментарів не надав.

Фото: REUTERS