Суди страшніші за корупцію: що лякає інвесторів в Україні

Суди страшніші за корупцію: що лякає інвесторів в Україні

Вперше за п’ять років недовіра до суддів очолила список перешкод для іноземних інвестицій в Україну. Корупція, яка була першою під час попередніх опитувань, тепер перемістилася на друге місце. На третьому місці серед перешкод для інвесторів – монополізація ринків та українська олігархономіка. Детальніше про це в ефірі Українського радіо розповідає доктор економічних наук, співробітник Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України Владислав Зимовець.

0:00 0:00
10
1x

"Це відсутність судової незалежності. Судді не приймають неупереджені рішення, відповідно до верховенства права, а вони є вмотивованими і грають на користь тієї чи іншої сторони. За останні рік-два позитивних зрушень ми особливо не бачимо. Але наука орієнтується на довгострокові тенденції. Є такий міжнародний індекс захисту прав власності, у цьому індексі є показник судова незалежність, максимальна оцінка 10, за останні 10 років в Україні він практично не змінився. У 2012 році він складав 3, а зараз – 2,9. Це говорить про те, що судова реформа не щоби гальмує, вона не відбувається", – зауважує  Владислав Зимовець.

48% опитаних іноземних інвесторів вважають, що інвестиційна привабливість України знижується, 42% не вбачають суттєвих змін, тільки 9% бачать покращення. Про це свідчать результати п’ятого щорічного опитування іноземних інвесторів, яке Європейська Бізнес Асоціація, Dragon Capital та Центр економічної стратегії провели наприкінці жовтня 2020 року.

"Прогресу не вдається досягти саме через те, що взагалі судова система, яка зараз існує, побудована кланово-олігархічною системою. Це є її представники, це є люди, які туди інтегровані, кооптовані, задля того, аби вирішувати в інтересах не верховенства права, а певних осіб", – каже експерт.

У Центрі економічної стратегії нагадують, що думки іноземних інвесторів щодо недовіри до судової системи збігаються із поглядами пересічних українців. За останніми опитуваннями Центру Разумкова недовіру до судової системи серед громадян України випереджає лише недовіра до чиновників загалом і до російських ЗМІ. 

Експерт зауважує, що для покращення ситуації потрібні контроль за корупцією та покарання за неправомірні судові рішення. 

Вища рада правосуддя також повідомляє, що протягом цього року заяви про відставку в Україні подали 219 суддів, що значно більше ніж торік. Торік звільнилися 132 суддів.

Владислав Зимовець додає: "Я думаю, що одна з причин – це те, що ставало складніше і складніше приховувати свої статки від антикорупційного законодавства. Маючи накопичений багаж і добробут, ці судді вирішували закінчити цю судову діяльність і перейти в інші сфери діяльності і займатися бізнесом в своє задоволення, а не для збагачення, адже вони забезпечили не тільки себе, а й майбутнє покоління коштами, які були отримані корупційним шляхом. Це гіпотеза, що все-таки почало діяти антикорупційне законодавство, відстежуватися незаконне збагачення і судді розуміли, що приховувати буде складніше".

Фото: УНІАН