"Для РФ перемир’я гірше війни": чому не відкриваються КПВВ на Донбасі?

"Для РФ перемир’я гірше війни": чому не відкриваються КПВВ на Донбасі?

Україна зі свого боку відновила роботу усіх КПВВ на лінії розмежування, які працюють щоденно з 8:00 до 16:00, але фактичний пропуск на більшості дорожніх кордонів заблокований проросійськими бойовиками. Детальніше про ситуацію та її причини в ефірі Українського радіо розповів представник уповноваженої з прав людини Верховної Ради України в Луганській та Донецькій областях Павло Лисянський.

0:00 0:00
10
1x

"Зараз діють обмеження з боку України, але вони стосуються певної категорії громадян. На тимчасово окупованій території зараз просто бойовики закрили КПВВ. По п’ятницям працює Новотроїцьке [КПВВ] на пропуск, але вони там працюють, коли захочуть. А в Луганській області ситуація інша – окупанти не пускають людей. Те, що вони там заявляють, що пропуск відбувся чи не відбувся, – в нас є звернення і є факти. Люди для того, щоб зараз потрапити на територію України, їдуть через кордон російський, тобто через державний кордон України, але через Російську Федерацію, тому що пропускають не всіх", – каже Павло Лисянський.

Експерт зауважує, що пропускають тих, хто зміг домовитися або потрапити під певні критерії, за якими здійснюється пропуск. 

Також він додає, що на тимчасово окупованій території ситуація із коронавірусом критична, навіть "катастрофічна". "У аптеках немає антисептиків, антибіотиків. Так, антибіотики можна купити, але за дорожчою ціною на ринках у Луганську та Донецьку, тобто заробляють люди кошти. Нещодавно було повідомлення, що Червоний хрест передав на тимчасово окуповану територію гуманітарну допомогу і вони її взяли. А протягом п’яти років окупанти демонстрували, що їй не потрібна гуманітарна допомога від міжнародних організацій, і брали її тільки у Російської Федерації. Ми всі пам’ятаємо ці гуманітарні конвої".

Втім, Павло додає, що якщо у людини є прописка на тимчасово окупованій території або інші поважні причини, то цей пропуск здійснюється, тому що Україна піклується про своїх громадян.

"Для Російської Федерації зараз це тимчасове перемир’я гірше війни, тому що йдуть бойові дії, їх пропаганда на тимчасово окупованій території працює на залякування людей і в ЗМІ вони поширюють, що "Україна вбиває". Зараз, коли перемир’я, то їх пропаганда на війну не працює, тому що війни немає. І мешканці тимчасово окупованих територій задають питання соціально-економічного характеру – де дороги, де заробітні плати, де підприємства, де робочі місця, де нормальне життя. І ті, хто колись підтримували окупантів, починають все розуміти. А відкриття КПВВ зараз – це ще один удар по окупантах, тому що Україна оперативно відкрила, зробила, все добре, нові конструкції, все для людей. А з тієї сторони вони цього не зробили. Чому вони не відкривають? Якщо вони зараз відкриють, то це будуть додаткові виграшні бали у цьому протистоянні для України. Окупант не хоче цього робити", – додає Павло Лисянський.

Щодо ідеї провести вибори на окупованих територіях експерт відгукується так: "Ми тут [на Донбасі] займаємося практичними речами. Ми кожного дня впроваджуємо реінтеграцію тим, що допомагаємо людям з тимчасово окупованої території, захищаючи їх права, виграючи суди чи іншим. Те, що в Києві приймуть і скажуть, що ось така буде система реінтеграції, я як людина, яка працює в державному секторі буду виконувати ці завдання". 

Фото: УНІАН