Світове дослідження цінностей: що важливо для українців? Коментують експерти

Світове дослідження цінностей: що важливо для українців? Коментують експерти

Події останніх років довели, що українці прагнуть максимально долучитися до об’єднаної Європи та сповідують однакові з іншими європейцями цінності. Проте що для нас є більш важливим: фінансове забезпечення чи законність? Чи хочуть українці, аби їхні діти були слухняними чи мали добру уяву? Наскільки мешканці України щасливі? На всі ці питання дає відповідь світове дослідження цінностей, детально про результати якого Українському радіо розповіли завідувачка відділу моніторингових досліджень соціально-економічних трансформацій Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України, керівниця проєкту World Values Survey в Україні Ольга Балакірєва та заступниця директора Info Sapiens Інна Волосевич.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Дослідження цінностей має на меті з’ясувати структуру ціннісних орієнтацій, норм, які панують в суспільствах. Цінності називають світовими, тому що це дослідження охоплює 120 країн світу. Воно дозволяє подивитись різницю між різними країнами світу, на різних континентах, в різних суспільствах", – розповіла Ольга Балакірєва

За її словами, Україна приєдналась до цього дослідження наприкінці 90-х років: "Попереднє дослідження в Україні проводилось в 2011 році, а зараз 2020-й. Ми знаємо, скільки подій відбулося за цей час в Україні, тому не лише дослідникам, але й суспільству дуже цікаво подивитись, що саме в нас змінюється та що змінюється скоріше: наші умови життя чи наші погляди і цінності".

"Тут є повний взаємовплив: зміна норм і цінностей регулює процеси, які відбуваються в суспільстві і навпаки – якість життя, події, які відбуваються навколо, впливають на наш світогляд, формують нові норми чи зміну норм", – зауважила експертка.

Балакірєва підкреслила, що на цій хвилі для України було дуже важливо подивитись порівняння з іншими країнами, які вже увійшли до ЄС або мають такий намір: "Про узагальнення цінностей українців говорити доволі складно, перш за все тому, що поле ціннісних орієнтацій доволі широке. Воно включає фундаментальні цінності, які стосуються сім'ї, здоров'я, релігії. Ще є вузькі аспекти, які аналізують орієнтацію, наприклад, на демократичний стиль управління й суспільного життя, на певні гендерні норми, стереотипи. Тим не менш, якщо порівняти ці результати за останні дев’ять років, то можна зробити висновок, що Україна залишається наближеною до православних європейських країн. Найближчі показники були до таких країн, як Болгарія і Румунія. Разом з тим, за багатьма показниками Україна випереджає інші країни. Зокрема, йдеться про такі цінності, як самовираження".

"Але були й зміни, які сьогодні ми можемо вважати негативними для демократичного розвитку, які можуть показувати посилення традиційних цінностей або цінностей виживання", – наголосила Ольга Балакірєва. 

Читати більше: Чи розгортатимуться вибори у США за найгіршим сценарієм – судової тяганини?

Керівниця проєкту World Values Survey розповіла Українському радіо, які риси характеру, відповідно до результатів дослідження, українці вважають перспективними для досягнення успіху в житті і готові виховувати їх в своїх дітях: "Сьогодні українці вважають такими  працелюбність, самовираження, показник якого за дев’ять років зріс вдвічі, відчуття відповідальності, виховання гарних манер. Майже половина опитаних зазначила такі якості як терпимість і увага до інших людей. 46 % вказали рішучість і наполегливість. Проте зменшилась частка тих, хто сказав що треба виховувати бережливість – це якість, яка стає не дуже актуальною в сучасному світі. Також суттєво впав показник слухняності. Це важливий аспект, який говорить про те, що суспільство починає змінюватись і  що це вже не є тією якістю, яка має бути притаманна людині як особистості". 

"Традиційно невисокі показники щодо релігійності, безкорисливості. Останнє місце зайняла уява, яку назвали всього 12 %.  Це суттєво відрізняє Україну від інших країн, оскільки це та якість, яка сприяє розвитку ініціативності та інноваційності", – підкреслила Балакірєва. 

Її колега Інна Волосевич в свою чергу розповіла, що за даними дослідження в Україні зросла частка щасливих людей та людей, які позитивно оцінюють своє здоров'я і фінансове становище: "У більшості українців не задоволені базові матеріальні потреби, тому щастя сильно скорельоване з оцінкою фінансового становища та оцінкою здоров'я. Всі ці показники за дкв’ять років зросли". 

"Передусім українці хочуть фінансового забезпечення. Тут йдеться не просто про гроші, а про забезпечення побутового комфорту, порядку і законності. Цього лучше сильно не вистачає. Толерантність, повага до прав людини теоретично важлива, але все таки на другому місці", – підсумувала експертка.

Фото: pixabay