Країни знову зачиняються на повний локдаун, який сценарій обере Україна?

Країни знову зачиняються на повний локдаун, який сценарій обере Україна?

Станом на 4 листопада в Україні зафіксовано 9524 хворих на коронавірус. Через це влада знову заговорила про посилення обмежень. Чи з’явиться в Україні чорна карантинна зона, чи буде локдаун, чи будуть нові обмеження ефективними в ефірі Українського радіо розповів екс-міністр охорони здоров’я Василь Князевич.

0:00 0:00
10
1x

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду, 4 листопада, заявив, що у країні наразі не вводитимуть жорсткий карантин, проте з погіршенням ситуації можуть з’явитися більші обмеження: "Всі ми бачимо, що дуже багато країн в Європі та світі зачиняються на повторний жорсткий локдаун. Франція, Німеччина, Великобританія, Іспанія, Італія, Чехія — уже ввели жорсткі обмеження. При тому, що це країни з дуже потужними медичними системами і ресурсами. Ми зараз не збираємося йти цим шляхом, вводити локдаун цілої країни, але, якщо ми побачимо подальше погіршення ситуації, то це фактично змусить уряд вдатися до більш жорстких обмежень."

У якому стані знаходиться українська медицина і як зробити життя громадян безпечнішим розповів Василь Князевич: "Українська медична система ще не була цілком розвалена. Ми розуміємо і бачимо, що жодна зі світових систем, яка була орієнтована на бізнес, не витримала цього випробування. Україна почала у цьому напрямку рухатися, але збереглася попередня система, тобто, я вважаю, що ми поки справляємося з таким навантаженням. Якщо ще більш чіткіше і системніше буде розставлена місія всіх ланок: що повинна зробити держава, що повинне на державному рівні зробити Міністерство, які протоколи мають бути у лікарнях, що повинен робити сімейний лікар. Якщо ця лінійка буде чітко відпрацьована, ми зможемо правильно сортувати хворих і надавати допомогу. При умові включення суспільства, громадян, які також мають свої місії і завдання. За прогнозами, це ще не кінець такої кількості випадків захворювання. Тим паче, деякі регіони проходять поріг аденовірусної інфекції, грип і так далі."

"У нас попереду різдвяні свята, там фактично ми маємо місяць відпочинку.  І нам би підготувати населення до того, щоб забезпечити життя країни, щоб не нашкодити економіці. Що буде кращим? Звичайно, повний карантин, але ми втратили контроль над ситуацією. Але я вважаю, що при правильній постановці питання ми зможемо пройти цей період", —  додав колишній очільник МОЗ.

Читати також: Президент анонсував виробництво унікальної української вакцини від коронавірусної інфекції

Нагадаємо, 4 листопада до лікарень потрапили 1269 осіб, одужали —  8378 людей, 193 людини померли. Найбільше вірус поширюється у Києві та Харківській області.

Фото: pinterest.com