Чи розгортатимуться вибори у США за найгіршим сценарієм – судової тяганини?

Чи розгортатимуться вибори у США за найгіршим сценарієм – судової тяганини?

Правник-міжнародник Геннадій Друзенко в ефірі Українського радіо розмірковує над імовірними сценаріями розвитку подій в США та пояснює, чому Америка може залишитися взагалі без президента через недосконалість виборчого законодавства.

0:00 0:00
10
1x

Вибори закінчилися, проте підрахунок результатів президентських виборів у США і визначення переможця може затягнутися на невизначений час. Дональд Трамп заявив, що готує звернення до Верховного суду. Геннадій Друзенко прогнозує, як розгортатимуться події в США та дає оцінку виборам: "Рідко, коли ми через добу не знаємо, хто переміг. Те, що ми бачимо з виборчої мапи показує, що все будуть вирішувати кілька штатів навколо так званих Великих Озер – це Вісконсин і Мічиган, де рахуватимуть вирішальні голоси. Зараз шанси обох кандидатів приблизно рівні. Це дуже конкурентні та інтригуючі вибори. Сподіваємося, що коли буде визначений переможець, інший кандидат визнає його перемогу і поставить крапку у цій інтризі".

Дональд Трамп вже фактично оголосив себе переможцем. Про що це свідчить пояснює експерт: "Це абсолютно безпрецедентний крок в історії Сполучених Штатів. 124 роки поспіль кандидат, який програвав, коли вже були пораховані голоси телеграфував, виходив на телебачення чи дзвонив переможцю. Дональд Трамп фактично своєю заявою позначив, що він фактично не збирається віддавати владу і що він буде боротися до останнього. І дай Бог, щоб ця боротьба тривала тільки в судах і не виплеснулася на вулиці, адже вже зараз в Америці є дуже напружені і мобілізовані прихильники обох кандидатів. Найгірший варіант, який може трапитися для Америки і для всього світу – це саме коли кандидат, що програв не визнає поразку. Зрозуміло, що з двох конкретних кандидатів це може зробити тільки Трамп. Це в його стилі, в його традиції неповаги до конституційної спадщини. І в цьому є небезпека для мирного, спокійного цивілізованого розв’язання виборчої інтриги в Америці".

Геннадій Друзенко пояснює, наскільки однозначний основний закон Америки щодо таких колізій: "Виборче законодавство Америки – одне з найзастаріліших, найнеефективніших і найнесправедливіших. На минулих виборах Гіларі Клінтон отримала майже на 2 млн голосів більше і програла вибори. По-перше, спотворений принцип "одна людина – один голос", оскільки президента обирають не виборці, а так звані виборщики. Вчора США голосували не прямо за президента, а за тих, хто його має обирати до 12 грудня. Колись два з половиною століття тому, коли батьки-засновники писали Конституцію США електоральний коледж, або виборщики, яких сьогодні 538, були запобіжниками від популізму. Це мали бути найдостойніші люди, які обирали президента. Але згодом їхнє значення змінилося, особливо із появою двопартійної системи в США. І зараз вони є гальмом і явними пережитками минувшини. Америка конче потребує електоральної реформи та приведення виборчого законодавства до сучасних стандартів".

Геннадій Друзенко не відкидає сценарій, за яким Америка може взагалі залишитися без президента. "Багато ЗМІ та аналітиків попереджали, що Трамп буде грати на зрив виборів, якщо побачить, що він програє. Американська конституція на відміну від української та інших європейських не передбачає безперервність влади. 20 січня 2021 року повноваження чинного президента припиняться. Якщо до того часу президент не буде обраний, справа може застрягнути в судах, може перейти в Конгрес Сполучених Штатів, де справу вже  вирішуватимуть спільно на засіданні двох палат, а Конгрес знову буде розділений між демократами і республіканцями. Тоді президента і віце-президента не буде, а країною має почати керувати спікер нижньої палати парламенту", – зазначає експерт.

Фото: Геннадій Друзенко 112 Україна