Експерт про легалізацію лікувального канабісу: конопля — ліки для хворих та економіки

Експерт про легалізацію лікувального канабісу: конопля — ліки для хворих та економіки

У Великій Британії дозволили використовувати ліки від епілепсії на основі канабісу. Як повідомляє BBC, лікарі можуть призначати "Епідіолекс" дорослим та дітям віком від 2-х років. Клінічні дослідження показали, що пероральний розчин, який містить канабідіол може зменшити кількість припадків до 40% у деяких людей. Ліки будуть використовувати у двох рідкісних, але важких форм епілепсії: синдром Ленокса-Гасто та синдром Драве. Кому потрібен медичний канабіс в Україні, чому стільки галасу навколо легалізації медичної марихуани та чому багатьох так лякає можливості її появи в аптеках країни розповідає в ефірі Українського радіо народний депутат 8-го скликання, один з ініціаторів законопроекту про легалізацію канабісу Олександр Опанасенко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Про мету законопроекту з легалізації канабісу

Цією темою я почав опікуватися у 2017 року, коли дізнався, що є величезна проблема з доступом до лікарських засобів для людей, які страждають від епілепсії. Тоді прочитав статтю, в якій йшла мова про маму з дитиною, у якої фарма-коризистента епілепсія, і от вона намагалася придбати на чорному ринку екстракт з конопель, після чого на неї намагалися відкрити кримінальну справу. Після цього я почав досліджувати питання і виявилося, що у понад 50 країнах світу пацієнти з різними хворобами, їх можна перелічувати довго, використовують екстракт з конопель. Потім почав дивитися на історію заборони і побачив, що в Україні є питання зі знеболюючими препаратами, з доступом до протиепілептичних ліків. Ми розробили законопроект, аналізуючи законодавство я брав за основу закони Квебеку, адаптувавши їх. У 2019 році разом з громадськими організаціями ми подали петицію, потім — законопроект. Він був зареєстрований в парламенті, але нам завадили вибори, ми не змогли його розглянути, хоча законопроект був у порядку денному.  Цей законопроект врегульовував три питання: 1 — він дозволяв в обігу в Україні лікарські засоби з конопель, якщо вони є наркотичними, то у нас є чітко регульований алгоритм доступу до лікарських засобів з наркотиками ( морфій і т.д); 2 — наукові дослідження, адже нині в Україні заборонено проводити дослідження з коноплями, а науковці не можуть тримати і вивчати вплив цієї рослини на здоров’я людей; 3 — культивація сировини, бо без дешевої сировини не буде нормальної переробки і доступних лікарських засобів. Коли ми розробляли цей законопроект, то у нас виникло таке гасло: "Коноплі — ліки для пацієнтів та економіки". 

Ми не покинули цю справу, у нас є нова редакція законопроекту з зауваженнями МОЗ, МВС і багатьох інших експертів. Цю редакцію вичитали "Слуги народу" і Апарат Офісу Президента, тепер ми чекаємо на той момент, коли з’явиться політична воля зареєструвати і прийняти його, нарешті перегорнути цю сторінку.

Читати також: Україна має забезпечити доступ до медичного канабісу – правозахисник

Чи готові українці до легалізації медичної маріхуани

Тут варто уточнити, що мова йде про доступ до лікарських засобів з канабісом. Тому що легалізація канабісу — це те, що відбулося у Канаді та деяких штатах Америки, де фактично він використовується в рекреаційних цілях. У нас є лише медичні цілі. Багато політиків спекулюють і жонглюють цими поняттями. Дехто стверджує, що якщо відбудеться легалізація, то в країні всі почнуть курити коноплю, але ніхто не уточнює, що ж потрібно легалізувати. Це міфи, які розповсюджують політики, щоб маніпулювати громадською думкою. Якщо говорити про "5 питань від Президента", де було питання про канабіс, для мене — це дивне рішення. Мотивацією Президента було запитати у людей, а вирішити з політиками. На мою думку, це безвідповідально — виносити таке специфічне питання, яке стосується здоров’я і зачіпає інтереси 2-2,5 мільйонів українців, якщо порахувати всі групи з хворобами, де можуть допомогти ліки з канабісом. Якщо додати ще 3 людини з їх родини — 7 мільйонів людей. Це менше 20% населення України. Не може 100% населення вирішувати долю 20%, бо ті, хто не зіштовхується з цією проблемою, вони не розуміють і не знають як це допомагає. А політики спекулюють, стверджуючи, що збільшиться обіг на "чорному" ринку, хоча це не так, адже пацієнти не будуть купувати там, вони підуть в аптеки. А поки хворі, через брак знеболюючих, дійсно підтримують своїми грошима "чорний" ринок. Хоча купують препарати сумнівної якості. І наше завдання цим проектом зробити так, щоб українці, яким це потрібно, йшли в аптеки і отримували ті препарати, які їм необхідні.

Читати також: Нейрофізіолог про легалізацію канабісу: це взагалі не питання суспільства, це питання медицини

Про "чорний" ринок

Вартість "чорного" ринку оцінюють в кілька мільярдів доларів. Треба розуміти, що велика частка — це гроші пацієнтів. Ці гроші продавці можуть втратити, тому захищають поточний статус, щоб нічого не змінилося. Так само є фармацевтичні компанії, які не хочуть, щоб ця сировина конкурувала з їхніми лікарськими засобами. Хоча коноплі менш токсичні, мають менше побічних дій і є більш натуральними. Компанії, які займаються виготовленням хімічних ліків, будуть втрачати ринки збуту. Знеболюючі є, зараз їх величезна кількість контрольовано виробляється і продається українцям. Навіть морфій виробляється з маку, який вирощують під контролем поліції та МОЗ. Є чітка відпрацьована система. Морфін —  найпотужніший знеболювальний препарат, який прописують онкохворим на останніх стадіях раку, щоб прибрати больовий синдром. Тобто у на є практика вирощування, після чого речовина потрапляє на фармпідприємство, де її виробляють ін’єкційно чи у пігулках. Потім вона потрапляє у лікарню, де під контролем лікарів дається пацієнтам, або у контрольований відділ спеціалізованої аптеки. Морфій — опіат, тобто зроблений з маку, а є на "чорному" ринку препарат героїн, який так само зроблений з опіату. Людина, яка має залежність, ніколи не піде в аптеку і їй не підходить та лікарська форма. Їй набагато легше відкрити телеграм-канал чи знайти свого дилера. 

Фото: pexels.com