Яке значення для України матимуть вибори в США?

Яке значення для України матимуть вибори в США?

Як зміниться політика США щодо України після виборів та хто з кандидатів на посаду очільника Білого дому вигідніший для України в ефірі Українського радіо розповідає Надзвичайний і Повноважний Посол України в США в 2015-2019 роках, заступник голови Адміністрації Президента України у 2014-2015 роках Валерій Чалий.

0:00 0:00
10
1x

Сьогодні в США відбуваються  президентські вибори та вибори до Конгресу. Чому вони є надзвичайно важливими для України пояснює Валерій Чалий: "Для нас стратегічне партнерство зі Сполученими Штатами має життєвоважливе значення, тому що ми протидіємо російській агресії. І без підтримки внутрішніх реформ і реформи зовнішньої оборони, де США виділяють понад 700 млн доларів щорічно було би дуже складно це робити. США – це наш союзник у сфері оборони і безпеки і ми сподіваємося, що двопартійна підтримка України проти агресії Росії буде продовжуватися незалежно від того, хто переможе на виборах".

На питання, хто з кандидатів Джо Байден чи Дональд Трамп вигідніший для України експерт зазначає: "Помилково розглядати політичний ландшафт США без виборів Конгресу, де вибирається Палата представників і Сенат, без виборів губернаторів і виборів на місцях. Тобто може змінитися ціла конфігурація. По-перше, для нас вигідно, щоб швидко були встановлені результати виборів, щоб традиція, яка почалася 1896 року, коли переможений визнає свою поразку вже вночі чи на ранок, і надалі підтримувалася. Тоді це буде свідчити про силу американської демократії і по-друге, це буде швидкий перехід до подальших дій. І другий важливий для України момент – це конфігурація влади в США. Може бути сценарій, коли залишається президент республіканець, але при цьому Конгрес повністю переходить до демократів. Тоді це дуже напружена політична боротьба. Цей сценарій з точки зору можливостей для нас досить складний. Може бути ситуація, коли президент і весь Конгрес представляє одну партію. Тоді рішення приймаються дуже швидко. Для нас було би добре, якби подальша політика в США була більш сфокусована на Україні, на зовнішній політиці і щоб рішення приймалися досить швидко. Наше задання не дивитися, що світ думає про США, а формувати свою лінію і свої дії. Якщо говорити про подальшу зовнішню політику США, то великої різниці між кандидатами немає. І той і інший вважає Америку номер один. І той і інший вважає основним опонентом Китай, але нещодавно Джо Байден заявив, що основним супротивником США в найближчий час є Росія. Тому величезних змін у зовнішній політиці США не буде. І по Близькому Сходу, і по Китаю, і по багатьом питанням зовнішньої політики позиції кандидатів не різняться кардинально. Методи різняться".

На питання, чи достатньо Україна робить у напрямку налагоджування стосунків з Америкою Валерій чалий зазначає: "Якщо ми будемо показувати свою рішучість в реформах, якщо будемо прогнозованим і надійним партнером, то ми зможемо отримувати надсучасну зброю з США, зможемо мати більше американських компаній на українському ринку, а це робочі місця, інвестиції тощо. Динаміка сьогоднішніх стосунків Україна-США відрізняється від динаміки, яка була ще кілька років тому, але підтримка США залишається".

Валерій Чалий також коментує можливість виконання вимог Будапештського меморандуму про забезпечення цілісності та безпеки України її гарантами: "Питання щодо Будапештського меморандуму в опитуванні від президента було поставлено невдало. Воно сприймається закордоном як шантаж України з метою повернення ядерної зброї. Це дуже поганий розвиток ситуації. Будапештський меморандум не є сильним документом у міжнародно-правовому плані. Він є політично сильним документом і слід нагадувати гарантам, що ми відмовилися від третього в світі ядерного потенціалу. Але при цьому офіційно США і Великобританія вважають, що свої зобов’язання стосовно Будапештського меморандуму  вони виконують. Тут не йдеться звісно про Росію. Нам потрібно домагатися сильної міжнародної угоди або союзницьких стосунків зі Сполученими Штатами або приєднання до системи колективної безпеки і оборони в Європі. На сьогодні це НАТО.  Паралельно можна говорити про Будапештський меморандум. Головна мета – це якомога швидший вступ України до НАТО. Тоді ми зможемо говорити про посилення безпеки".

Фото Валерій Чалий Главком