Ціни на газ зросли: як змінити постачальника та платити менше?

Ціни на газ зросли: як змінити постачальника та платити менше?

У листопаді в Україні зростає ціна на газ, про що повідомляє Нафтогаз України. Проте з 1 серпня 2020 року на газовому ринку почали діяти нові правила: держава перестала регулювати ціни для населення, а споживачі отримали можливість обирати постачальника в залежності від вартості та якості послуги. Як змінити постачальника, чи ця операція коштує грошей та скільки на такій зміні можна зекономити Українському радіо розповіли директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко та заступник директора департаменту енергоефективності НАК Нафтогаз України Олексій Хабатюк.

0:00 0:00
10
1x

"Кожного опалювального сезону ціни на газ природно зростають, бо зростає попит. Цього року на це ще накладається те, що весь рік ціни були дуже низькими. Тому зараз трейдери намагаються максимально використати момент, коли ціни хоч трохи зросли, і зіграти на підвищення", – розповів Олександр Харченко. 

Цю думку підтвердив і Олексій Хабатюк, який наголосив, що з кінця літа кожен споживач має постачальника і вже від нього отримує ціну: "Ціну не встановлює уряд, Нафтогаз, її встановлює постачальник і вона залежить, в першу чергу, від ринкової ситуації в Україні, Європі, а також від того, наскільки постачальник додає своєї маржі до цієї ціни". 

"Ціни по ринку на листопад, наприклад, знаходяться в діапазоні від 6.30 гривень до 8.90 гривень. Тут споживач вже сам собі може обирати ціну та сервіс, які йому подобаються. І добре, що змінити постачальника зараз просто", – пояснив Хабатюк.

За словами Олександра Харченка, зараз газ населенню в Україні продають вже понад 35 різних продавців: "Ви маєте вибирати постачальника, дивитися на ціни, умови поставки. Багато постачальників пропонували річні, піврічні плани з фіксованою ціною на довгий час. Зараз якщо змінювати постачальника, то я би думав, тому що ціни вже зросли. Також не знаю, чи варто брати довгий тарифний план, бо навесні ціни будуть падати, а якщо зима буде тепла, то падати вони почнуть вже в лютому". 

"Змінювати постачальника треба тоді, коли ви зрозуміли, що ваш постачальник постачає вам газ занадто дорого або нечесно. На жаль, в Україні вистачає постачальників, які, на мою думку, невиправдано підняли ціну. І ті споживачі, які до них підключені, мають подивитися і вирішити, чи хочуть вони переплачувати зайву тисячу гривень", – наголосив Харченко 

Директор Центру досліджень енергетики розповів, що зараз максимально спрощена процедура зміни постачальника: "Реально це займає буквально кілька днів. Більш того, для частини трейдерів це можливо зробити просто онлайн. Це не коштує грошей, це безкоштовна операція".

Олексій Хабатюк  розповів, що зазвичай процес зміни постачальника газу відбувається в кілька кроків: "Споживач подає нову постачальнику, до якого він хоче перейти, заяву-повідомлення і вже далі новий постачальник займається всіма процесами. Тобто споживач не турбується про те, що треба кудись бігти чи щось шукати".

"В Київській області, наприклад, близько 17 постачальників газу дуже активно конкурують за те, щоб продати нам газ. Я дуже раджу за допомогою гуглу пошукати пропозиції цих постачальників", – розповів експерт. 

Також Олександр Харченко пояснив, що договір про постачання газу можна підписати з будь-якою компанією, яка працює в межах України: "Немає значення, звідки походить компанія, яка вам буде постачати газ. З якого міста вона не є принциповим. Ви можете жити в Чернівцях, а постачальник у вас буде з Києва".

Українське радіо підготувало інструкцію, як змінити постачальника газу та платити за послугу менше.

1. Для початку треба обрати нового постачальника газу та перевірити, чи компанія має право на постачання. Для цього слід зайти на сайт Національної комісії, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг та вибрати розділ "Ліцензійний реєстр НКРЕП". Після цього на комп’ютер завантажиться документ із повним переліком ліцензіатів. У списку треба буде знайти обраного постачальника та перевірити чинність ліцензії у графі "Статус ліцензії";

2. Подати заяву-приєднання до обраного постачальника, що можна зробити як на сайті постачальника онлайн, так і надіславши йому скановану чи сфотографовану заяву на електронну скриньку.

Разом із заявою слід додати наступні документи:

· документи, якими посвідчується право власності чи право користування приміщенням;

· паспорт, а також ідентифікаційний код споживача;

· інші документи, які може вимагати постачальник (їхній перелік має бути визначений на сайті постачальника).

Заяву також може подати й довірена особа власника приміщення, проте вона має мати довіреність, засвідчену належним чином. 

3. Очікувати від нового постачальника повідомлення щодо дати, з якої почне постачатися природний газ.  Для нової компанії відведений 20-денний термін, проте компанія може зреагувати й швидше;

4. Протягом шести тижнів отримати рахунок від попереднього постачальника газу, з яким треба розрахуватися протягом десяти днів з моменту отримання рахунку.

Фото: pixabay