"Що переможе: гнів чи страх" — політичний експерт прокоментував ситуацію у Грузії після виборів

"Що переможе: гнів чи страх"  —  політичний експерт прокоментував ситуацію у Грузії після виборів

31 жовтня у Грузії пройшли парламентські вибори, де на 150 мандатів претендували 48 партій і 2 блоки. Переконливу перемогу здобула правляча партія "Грузинська мрія — Демократична Грузія", крім неї пройшли ще 6 партій і 2 блоки. Зокрема, опозиційний блок Міхеіла Саакашвілі, який набрав набагато більше, ніж інші опозиційні партії. Тим часом Саакашвілі відмовився від посади Прем’єр-Міністра. Проте більшість кандидатів вважають вибори нелегітимними і вимагають відставку уряду. Про ситуацію у Грузії наразі і можливий подальший її розвиток в ефірі Українського радіо розповів грузинський політолог Гела Васадзе.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Ситуації в Грузії дуже цікава. Буквально зараз практично всі опозиційні партії, крім партії Саакашвілі, але в ньому можна не сумніватися, заявили про те, що вони не визнають результатів виборів і не будуть входити в цей парламент. Виникає дуже серйозна юридична колізія, політична колізія, яка переходить в політичну кризу. Бо, якщо вони не братимуть участь у другому турі, мажоритарно, то у "Грузинської мрії" не буде більшості голосів. І зараз є суперечка між юристами, якщо в Парламенті не буде 100 депутатів, то чи можна його вважати юридично правомірним. Опозиція однозначно вимагає від влади проведення нових виборів, у зв’язку з тим, що на виборах відбувалися порушення, а діюча влада використовувала адміністративні ресурси і підкуп виборців чи їхнє залякування, до цього всі в Грузії звикли. Але коли старих дій не вистачає і починають фальсифікувати протоколи, натягуючи собі 3-4 додаткових відсотки, а ці відсотки були вирішальними, — тоді народ обурився. Два дні в опозиційних партіях велися дебати проте чи входити у Парламент. Але у нас є соціальна мережа Facebook, яку читає половина жителів Грузії, тому депутати чудово бачать настрій своїх виборців, і от там почали писати, що якщо депутати підуть у Парламент, то за них ніколи більше не проголосують", - розповідає

На питання чи дійсно ці 3-4% голосів мали таку вагу і дійсно допомогли в перемозі правлячій партії, Гела пояснив: "Партія "Грузинська мрія — Демократична Грузія" набрала трохи більше 48%, а блок "ЄНР – Сила в єдності" експрезидента Міхеіла Саакашвілі здобула 27,13% голосів.  Якщо від 48 відняти 4, то вийде 44. Загалом від початку на координаційній раді було погоджено, що всі партії, окрім "Альянсу патріотів"  —  проросійської партії, створять коаліцію у Парламенті. Тобто, у правлячої партії було б 44%, а у інших партій  — 56%. І уже була б урядова коаліція, а "Грузинська мрія — Демократична Грузія" перейшла б в опозицію. А у даному випадку коаліцію сформує партія, яка перемогла і набрала більше голосів."

Також Гела Васадзе прокоментував заяву Міхеіла Саакашвілі про те, що чинний уряд має скласти свої повноваження: "Таку заяву зробив не лише Саакашвілі, про це говорив весь політичний спектр Грузії, від дуже прозахідних, європейсько налаштованих людей до проросійської Ніно Бурджанадзе. Навіть,"Альянс патріотів", яких ЗМІ звинувачують у тому, що вони знаходяться під тиском російських спецслужб, відмовляються йти в цей Парламент, адже після цього втратять своїх виборців. Це політичний, а не юридичний процес. Зрозуміло, що влада ще буде дубе чинити опір. В Іванішвілі була змога не приписувати собі ці відсотки, а просто згодом спробувати перекупити частину депутатів. Вже після завершення виборів, якщо б йому чогось не вистачало, він міг докупити. А зараз це буде зроби вкрай важко."

Експерт зауважив, що російський вплив на Парламентські вибори у Грузії цьогоріч був мінімальним: "Російський вектор представляла партія "Альянс патріотів", але вони набрали лише 3% голосів. Хоча результати екзит полів стверджують, що — 2%. От вам реальний російський вплив у Грузії."

"Пандемія дуже вплинула на політичні настрої у країні, тому що на початку 2020 року у "мрії2 був дуже низький рейтинг. Після того як вони 2перемогли" Covid-19 цей рейтинг виріс і навіть у якийсь момент переважав 40%. А коли Covid-19 дійсно вдарив по країні і стало зрозуміло, що вони так само його "перемогли", як і "побудували" нову економіку Грузії, то знов думки суспільства змінилися. у мене на цих виборах виникло лише одне питання: "Що переможе: гнів чи страх?". Гнів перед владою чи страх перед Covid-19. Переміг гнів, прийшли 2 з 3,5 мільйонів виборців. І тепер зрозуміло, що люди дуже сильно розлючені саме через Covid-19", - підсумував Гела Васадзе.

Фото: Georgian service