Спецпроєкт "Знову вибори". COVID – не привід не голосувати

Спецпроєкт "Знову вибори". COVID  – не привід не голосувати

У місті з’явилися політичні білборди? Це означає лише одне – не за горами вибори. Проте білборди – далеко не єдиний формат проведення політичної агітації. Якою буває дозволена та заборонена агітація, розповідає спецпроєкт "Українського радіо" "Знову вибори".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Конституція України та виборчий кодекс чітко визначають, що участь у виборах – це конституційне право громадянина, й завдання держави – забезпечити реалізацію його прав. Виходячи з цього, Міністерство охорони здоров’я, а також Центральна виборча комісія постали перед непростим завданням підготуватися до проведення виборів за умов наявності двохсот тисяч хворих, в тому числі декількох тисяч госпіталізованих.

Алгоритм щодо проведення виборів був розроблений фахівцями Центральної виборчої комісії спільно з експертами профільних міністерств та військовими медиками іще на початку вересня. Рекомендації, запропоновані урядові, передбачали, що проголосувати на виборчій дільниці зможуть усі охочі, в тому числі ті, хто матиме ознаки ГРВІ або підвищену температуру до 37,2. Для них на кожній виборчій дільниці мали створити окрему кабіну для голосування, причому після кожного виборця з подібною симптоматикою кабіна повинна оброблятися антисептиками.

14 вересня Кабінет міністрів затвердив правила, за якими фізично відбулося голосування 25 жовтня.

 Правила передбачали, що на вході до виборчої дільниці в людей мали запитувати, чи мають вони симптоми хвороби.

• Спеціальні працівники на вході мали вимірювати температуру. 

• Перебування на території дільниці дозволялося лише у масках, проте на прохання члена комісії її потрібно було знімати для ідентифікації особи. 

• Брати із собою дітей на дільниці не рекомендувалося, проте не заборонялося.

• Кожна дільниця мала бути оснащена антисептиками для рук, а також мати спеціальну розмітку, яка допомагала би орієнтуватися та дотримуватися дистанції в один метр. 

• Мали унеможливлювати скупчення людей, контролюючи кількість громадян на дільниці. Так, у приміщенні виборчої комісії, за правилами, мали одночасно перебувати не більше трьох людей у розрахунку на один стіл видачі бюлетенів. Якщо, наприклад, таких столів п’ять, то охоронці не мали пропускати понад 15 людей одночасно.

• На місцевих виборах 25 жовтня в кабінках для голосування не було ручок – кожен громадянин повинен був принести свою із собою.

Окремо правила встановлювали порядок голосування хворих на коронавірус громадян, які перебували на стаціонарному лікуванні або на самоізоляції вдома. Усі вони мали змогу проголосувати за місцем фізичного перебування, але для забезпечення цього права їм треба було звернутися до територіальної виборчої комісії із написаною в довільній формі заявою, яку треба було подати не пізніше 20-ї години вечора п’ятниці 23 жовтня. В заяві треба було повідомити про бажання проголосувати вдома або у лікарні й докласти довідку від сімейного лікаря або установи, в якій перебувала людина в той час. У день голосування до таких виборців мала приїжджати виїзна бригада.

На жаль, в реальності під час виборів на багатьох дільницях названі правила порушувалися.

Фото: Укрінформ