Спецпроєкт "Знову вибори". Проголосуй або лишись без роботи

Спецпроєкт "Знову вибори". Проголосуй або лишись без роботи

25 жовтня по всій території України відбулися місцеві вибори. Однак, під час кожних виборів не обходиться без випадків порушення виборчого законодавства, зокрема, у вигляді незаконного впливу на вибір громадян. 157-ма стаття Кримінального кодексу України встановлює три типи перешкоджання здійсненню виборчого права – підкуп, обман та примушування. Нерідко виборці стикаються і з таким порушенням виборчого законодавства, як примушування до голосування на роботі. Спецпроєкт "Українського радіо" "Знову вибори" розповідає, що робити, якщо керівник примушує віддати голос за конкретного кандидата.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Що про примушування до голосування каже Закон?

Насамперед, слід розуміти, що примушування до голосування прямо порушує конституційне право людини. У Конституції зазначено, що кожен громадянин України має право самостійно та вільно, без жодного тиску чи примусу обирати органи державної влади або органи місцевого самоврядування. Цей принцип передбачає, що громадянин не лише самостійно обирає, за кого голосувати, але й добровільно бере участь у виборах. Тобто приходить на дільницю для голосування винятково з власної волі, а в разі, якщо бажання голосувати не має, то може й не голосувати.

Натомість примус – це незаконне вимагання обов’язкової участі в голосуванні та примусового голосування за певного кандидата – або ж, навпаки, перешкоджання голосуванню за певного кандидата.

Примушування завжди здійснюється тими, хто має засоби впливу. До засобів впливу належить, наприклад, застосування фізичного насильства або шантаж, тобто погроза розголосити певні відомості, які особа воліла би приховати.

Найпоширеніший спосіб примусу – використання службового становища

Працівники, які цілковито залежать від роботодавців, вразливі й можуть стикатися із погрозами звільнення або позбавлення премій у разі, якщо не проголосують за потрібного кандидата. Зазвичай подібні практики застосовуються на великих підприємствах, які здатні забезпечити відчутну явку. У такий спосіб керівники підприємств чи установ можуть незаконно забезпечувати потрібне голосування.

Нерідко подібні практики трапляються й у школах, на території яких розташовується виборча дільниця. Директори шкіл, які вирішують незаконно вплинути на вчителів, мають можливість прямо на місці проконтролювати результат. Під час голосування на виборах президента 2004 року в окремих містах були зафіксовані випадки, коли вчителі під тиском директорів шкіл ходили спілкуватися з батьками дітей, аби ті обов’язково прийшли на вибори й проголосували. 

Примушення до голосування за одного з кандидатів здійснювалося також шляхом тиску на студентів окремих вишів та курсантів навчальних закладів МВС, яких примушували голосувати під наглядом адміністрації. У разі, якщо хто-небудь примушує вас до участі у виборах або до голосування за конкретного кандидата, неодмінно звертайтесь із письмовою заявою до найближчого відділення поліції.

Фото: з відкритих джерел