Як вибрати безпечне та корисне молоко. Розповідає віцепрезидентка асоціації виробників

 Як вибрати безпечне та корисне молоко. Розповідає віцепрезидентка асоціації виробників

В Україні планують змінити правила контролю за якістю молока. Вже понад рік діють нові вимоги щодо якості молока та молочних продуктів, і на їхній основі розробляється програма контролю за якістю молока. Їі тестують в декількох регіонах України. Віепрезидентка асоціації виробників молока Ганна Лавренюк в ефірі Українського радіо розповіла як за останні роки змінилася в Україні якість молока, на що звернути увагу при виборі напою та його продуктів, а також чи корисно вживати безлактозне молоко.

• Про якість молока. За останні роки в Україні якість молока-сировини, що поступає на переробку, відповідно і готового продукту, в рази зростає, розповідає Ганна Лавренюк:. "Якщо, наприклад, про такий сорт, як екстра-гатунок в 2009-му році ми взагалі не чули, то це є єдиним придатним в усьому світі ґатунком. На сьогоднішній день нам на переробку поступає вже 34%. Нині в країні відбулись значні модернізації, відбудови, підходи до відповідальності виробників сировини. Якщо, 10-ть років тому, виробники молока їздили до Європи, щоби вчитись, то, тепер, до нас їздять на навчання".

• Про безпечність молока. Показник молока поділяється за показниками безпечності продукту. Лавренюк пояснює, що йдеться про вміст у сировині-молоці таких показників як "бактеріальне забруднення", це – гігієна доїння, швидкість охолодження молока і те, як гігієнічно це молоко було доставлено на переробку. І інший показник – кількість "соматичних клітин", це показник імунітету людини”. Також враховується інші домішки. Також, одним з показників є залишки антибіотиків. "Як і люди, корови також хворіють. І трапляється, що залишки антибіотиків потрапляють в молоко-сировину, це те, чого ми не бажаємо", — зазначає вона.

• Про скисання молока. Експертка розповідає, що скисання домашнього молока — це природній процес. Якщо воно довго не скисає, то може йтися про додавання продуктів, які не дають бактеріям утворювати кисляк. Що ж до промислового молока, то воно потрапляє до споживачів пастеризованим, ультрапастеризованим , і т.д. "Для ультрапастеризованого молока є нормальним, що воно не скисає протягом місяця, цього від нього і чекають. В ньому просто немає чому скисати", — зазначає вона. 

• Про безлактозне молоко. Велика кількість людей виявила, що вони мають "лактозну непереносність". Ганна Лавренюк уточнює, що з безлактозного продукту вилучили молочний цукор - лактозу: "Це означає, що до цього продукту додали спеціальний фермент – лактазу, який допомагає Вам його перетравлювати. І ви отримуєте всі необхідні елементи, які хотіли отримати від молока, але - не маєте проблем з його перетравленням, бо вам вже допомогли", — пояснює вона. 

Фото: pixabay.com