Кінець карантину зарплат: уряд збільшив виплати посадовцям — коментує фінансист

Кінець карантину зарплат: уряд збільшив виплати посадовцям — коментує фінансист

Кабмін скасував карантинні обмеження зарплат посадовців. 28 серпня Конституційний суд визначив обмеження на період карантину такими, що не відповідає Конституції України. Нагадаємо, що обмеження були встановлені з 1 квітня (у розмірі не більше, ніж 10 мінімальних заробітних плат — ред. ) і стосувалися практично усіх високопосадовців. Фінансист Сергій Фурса в ефірі Українського радіо розповів, чому розцінює це рішення уряду позитивно та до чого тут МВФ.

0:00 0:00
10
1x

Згідно з постановою Кабінету міністрів, за жовтень високопосадовці отримують зарплати у повному обсязі. Також уряд повернув попередні обмеження виплат керівникам та членам наглядових рад державних підприємств. "У жовтні 2020 р. та в подальшому розмір заробітної плати керівників, членів виконавчих органів та винагороди членів наглядових рад суб’єктів господарювання державного сектору економіки визначається згідно з умовами контрактів із керівниками, членами виконавчих органів зазначених суб’єктів господарювання та цивільно-правових угод із членами наглядових рад суб’єктів господарювання державного сектору економіки", — зазначається у документі, що розміщений на сайті КМУ.

Також уряд повернув обмеження, за якими місячний розмір зарплати керівників держпідприємств не повинен перевищуват 1,25 мільйона гривень.

У програмі співпраці з МВФ stand by влада України взяла на себе зобов'язання скасувати це обмеження до 1 липня. Це було умовою для отримання чергового траншу фонду.

Фінансист Сергій Фурса пояснює, чому для МВФ ця норма настільки важлива: "Один із основних напрямків МВФ — це боротьба з корупцією, а де в Україні найбільше корупції ? У держсекторі, і Реформа корпоративного управління є частина боротьби з корупцією на державних підприємствах. Бо, якщо ви маєте дешевий менеджмент, то ви отримаєте одне — корупцію і збитки. Якщо ви бажаєте, щоб державною компанією управляли нормально, ви маєте платити багато коштів. Плюс — наглядові ради, які це контролюють. Ви маєте чудовий приклад, що відбувається, коли немає наглядової ради на держпідприємствах. Центренерго. Там рік господарював Коломойський, і зробив рибуткову компанію глибоко збитковою. Саме тому для МВФ так важливо, тому що на багатьох підприємствах створені ці наглядові ради".

Також Сергій Фурса прокоментував, чому в наглядові ради запрошують іноземців, участь яких у суспільстві викликає неоднозначне ставлення. "У наглядовій раді людина повинна не мати конфлікт інтересів. Тобто, це має бути високопрофесійний менеджер, який не має конфлікту інтересів. В Україні дуже важко знайти таких людей, тому що більшість наших великих компаній, де можна виховати таких менеджерів, пов’язані з тими чи іншими олігархами. І тому дуже важко знайти людину, яка не має зв’язків, не вчилася в одному університеті з кимось, не є чиїмось кумом тощо".

фото: УНІАН