Спецпроєкт "Знову вибори". "Низькі тарифи": хто формує вартість нашої "комуналки"?

Спецпроєкт "Знову вибори". "Низькі тарифи": хто формує вартість нашої "комуналки"?

Для кожного українця, особливо в опалювальний період, вкрай важливою є вартість комунальних послуг, яка сплачується щомісяця. Політики, знаючи цю "больову" точку, люблять обіцяти встановлення низьких тарифів, незалежно від того, чи це вибори до парламенту, чи до місцевих рад. То ж хто визначає вартість нашої "комуналки" "Українське радіо" розповідає в спецпроєкті "Місцеві вибори".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Хто встановлює тарифи?

Тарифи на комунальні послуги формують цілих три "групи впливу":

·  відповідні міністерства

·  Національна комісія з регулювання комунальних послуг (НКРКЕП)

·  органи місцевого самоврядування на конкретній території

·  суб’єкти господарювання у прямих договорах.

Нацкомісія встановлює тарифи на опалення і постачання гарячої води для тих організацій, які їй підпорядковуються. Для інших організацій тарифи встановлюють органи місцевого самоврядування. Зокрема, вони можуть сприяти зниженню тарифів, якщо спростять доступ населення до цих комунальних послуг.

І нарешті, при укладанні прямого договору з постачальником комунальних послуг ЖЕК або ОСББ також може змінити тариф, домовившись про більш (або менш) вигідні умови. Тарифи за комунальні послуги можуть бути різними навіть для мешканців одного будинку.

Які послуги належать до житлово-комунальних?

До комунальних послуг належать: постачання та розподіл природного газу, електричної енергії, теплової енергії, гарячої води, централізоване водопостачання та водовідведення, поводження з побутовими відходами.

А що ж робити, якщо потрібно вставити нові вікна або двері у багатоквартирному будинку, відремонтувати у ньому ліфт чи прибрати прибудинкову територію? Із набуттям чинності 2018 року закону "Про житлово-комунальні послуги" такої послуги, як утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, більше не існує.

Натомість створено послугу з управління багатоквартирним будинком. Вона визначається за згодою сторін і її вартість не підлягає державному регулюванню. Тобто органи місцевого самоврядування не встановлюють розцінки на ремонт вікон, дверей та ліфтів і не забезпечують виконання таких послуг. Все це – відповідальність і повноваження керівництва ЖЕКу або ОСББ.

Якщо ж потрібно замінити дах або капітально відремонтувати фасад, цими питаннями мають опікуватися всі мешканці будинку. Згідно з законом, вони є співвласниками цього будинку, тому мають опікуватися ним самостійно, шукаючи кошти на капітальний ремонт.

Чому вартість комунальних послуг міняється?

Зниження тарифів на комунальні послуги відбувається при здешевшанні основних складових цих тарифів. Зокрема, вартості природного газу, бо у тарифах на послуги з теплопостачання витрати на природний газ займають близько 80%. А також вартості електричної енергії, бо у тарифах на послуги з водопостачання та водовідведення витрати на електроенергію становлять 30%.

Якщо газ у цьому опалювальному сезоні буде на рівні середньої ціни минулого періоду, а це близько 4000 гривень, то вартість опалення та гарячої води може знизитися.

Процес формування тарифів на комунальні послуги залежить від особливостей виробництва та надання цих послуг. Зокрема до таких чинників належать: технологічні особливості виробництва послуг (джерела водопостачання, якість води, протяжність мереж тощо), технічний стан мереж та обладнання (зношеність основних засобів), обсяги надання та місцеві особливості споживання послуг.

ФОТО: УНІАН