Чи можна сплачувати менше податків і як це зробити – коментує експерт

Чи можна сплачувати менше податків і як це зробити – коментує експерт

За даними CASE Україна, більше 90% українців ніколи власноруч не сплачували податки. Через це майже не підозрюють або не розуміють у повній мірі, що наповнення державного бюджету має чітке джерело – їх власні податки. На думку більшості працівників, що і у якому розмірі сплачувати це вже справа роботодавця. Але насправді їх більше цікавить "чиста" зарплата (тобто, після оподаткування) чи ні. Більше того, дехто навіть не може чітко сказати, чи взагалі на його доходи сплачуються податки, чи це "сіра" зарплата. Платити менше податків, не маючи офшорних рахунків чи зв’язків у податковій – реально, кожен може законно зменшити суму податкових відрахувань або отримати від держави частину сплачених раніше податків. Як працюють пільги і знижки, що потрібно зробити аби їх отримати розповів економічний експерт Ігор Лавриненко в ефірі Українського радіо.

Де перевірити скільки податків ви вже сплатити

Найкраще перевірити в електронному кабінеті платника податків на сайті податкової. Кожна людина може перейти за посиланням, зареєструватися і подивитися скільки податків вона вже сплатила або скільки ще має сплатити: від податку на доходи фізичних осіб до земельного податку. 

Чи справді можливо сплачувати менше податків

Тут мова йде не про те, щоб сплачувати менше, а про відрахування яке можна зробити з податку на доходи фізичних осіб за деякими напрямками. Наприклад, людина сплатила за своє навчання або навчання своєї дружини чи дітей, за лікування себе, дружини чи дітей, сплатила іпотеку за власну квартиру, і ці сплачені суми вона має можливість відрахувати за рахунок свого податку на доходи фізичних осіб. Потрібно подати декларацію з цього податку, де треба зазначити, що вони сплатили податок і вказати суму сплачену за навчання, лікування чи іпотеку і хочуть, щоб держава їм компенсувала цю суму. І держава протягом 12-місяців має повернути платнику гроші.

Що таке соціальна податкова пільга

Соціальну податкову пільгу отримують усі. Це сума, з якої не платиться податок на доходи фізичних осіб.

Чи зменшують страхові внески суму податку

Дивлячись які. Якщо на страхування автомобіля – ні.

Що треба знати про податки

Є прямі і непрямі податки. Прямі – це податки з заробітної плати, непрямі – з продажу товарів. Наприклад, коли купуєте хліб, молоко, м’ясо, то сплачуєте 20% ПДВ. Тобто, якщо ваш чек на 100 гривень, то 20 з них йдуть у бюджет країни. 

Читати також: Штраф за зарплати в конвертах. Експертка пояснила, чи реально детінізувати в Україні трудові відносини

Які новації щодо оподаткування фізичних і юридичних осіб підготував Уряд на наступний рік

Проект бюджету цих питань не стосується. Нині серйозних змін у законі немає. Але з того, що очікується у майбутньому – оподаткування доходів українських громадян, отримані за кордоном. Зараз в Україні такі доходи не оподатковуються, але планується це зробити з наступного чи 2022 року. Тобто за гроші, які ви заробили у Польщі чи Німеччині,  ви будете змушені заплатити податок і в Україні.

Фото: pexels.com