3 причини 14 жовтня послухати київський концерт "ТЕЛЬНЮК:Сестри"

3 причини 14 жовтня послухати київський концерт "ТЕЛЬНЮК:Сестри"

Завтра, у День захисника України, у столичному муніципальному театрі опери та балету "Сестри Тельнюк" презентують програму "Слава героям!". В ефірі Українського радіо Галина та Леся розповіли, які сюрпризи чекають на тих, хто долучиться до їхнього нового концерту.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

1. Проєкт "Героям слава!" "Сестри Тельнюк" створили спільно з оркестром та хором театру.

Леся Тельнюк: "Керує головний диригент театру Віктор Плоскіна і другий диригент Ділявер Осман. У таку ситуацію ми потрапили вперше, що є два диригенти під час одного концерту. Це дуже цікаво, бо у кожного своя манера, свій підхід до музики. Один із найкращих диригентів України Віктор Олійник казав нам, що така форма складніша навіть за цілу п’єсу, бо в маленькі три хвилини ти мусиш вмістити драматургію пісні і зробити так, щоб пісня розкрилася, як мушля, щоб можна було відчути та прочитати її серцевину".

Галина Тельнюк: "Театр — це велике мистецьке об’єднання, і, коли знаходиться спільна мова, спільна думка і народжується така містична форма музичної любові, мови, яку неможливо описати словом жодному критику, це поєднання любові на сцені є дивовижним. І для нас це — велика честь і цікава співпраця, і для них це також цікаво".

2. У програмі прозвучать пісні на вірші Тараса Шевченка, Василя Стуса, Богдана-Ігора Антонича, Оксани Забужко та Сергія Жадана.

Галина Тельнюк: "Будуть звучати пісні до Пресвятої Богородиці, тому що свято Покрови. Ми відкриватимемо концерт композицією на вірш Богдана-Ігоря Антонича "Грайте арфи, грайте ліри". Це фантастична поезія, написана автором у 22 роки і надрукована вже після його смерті. Він при житті не дуже хотів її друкувати. Навіть сам злякався пориву, тому що це було таке послання Боже через цього хлопчика. І ця гармонія — це те, чого ми шукаємо все своє життя, навіть не називаючи його словами". 

"Також буде Тарас Шевченко: пісні на його поезії "Мені однаково", "Все Упованіє моє". Буде представлено пісню яка ніде ще не звучала. Вірші та музика Лесі Тельнюк — це зараз моя улюблена пісня. Називається вона "Лілеї", і ця пісня присвячена жінкам, які пішли на фронт, стали медиками, волонтерами, вона про участь жінки у цій війні і у нашому житті. Дуже щемлива".

Леся Тельнюк: "Буде також Галина пісня "Вір мені" — дуже світла. Про чоловіків, яких ми чекаємо з війни, про нашу ніжність і любов. Також буде лунати відома пісня "Повертайся живим".

3. Про оптимізм, який несе концерт, та можливості долучитися до нього на відстані.

Галина Тельнюк: "Я думаю, що цей концерт, який буде завтра, стане певною підтримкою для людей. Часто кажуть, що "Сестри Тельнюк" співають сумні пісні. Ні. Значить, вони не розшифрували або не дослухали. Якраз, навпаки, це дає силу, надію, впевненість, міць, хребет і крила. У зв’язку з цією ситуацією, коронавірусом, театр не зможе фізично прийняти всіх бажаючих. І ті, хто потраплять, це буде невелика кількість людей, які будуть сидіти, дотримуючись дистанції. Ми вирішили, що зробимо й онлайн трансляцію для всіх наших друзів, які не зможуть прийти. Завтра о 19.00 на нашій сторінці у Фейсбуці ви зможете підключитися, і ми будемо разом".

Леся Тельнюк: "Ми також всю цю ситуацію переживаємо досить складно, з одного боку. А з іншого — ми заглибились у творчість, дуже багато працюємо, готуємо новий різдвяний цикл пісень. Галя пише вірші, я — музику, і це буде світлий концерт. Я думаю, що вся ця ситуація (з COVID-19) — це шанс людям пізнати себе і заглибитися в себе у тому плані, що ти можеш зробити для себе, для близьких і для суспільства. Кожен мусить робити те, на що він здатен".   

фото - telnyuk.info