Один день на розгляд бюджету і 5000 поправок: робота Ради в умовах жорсткого карантину

Один день на розгляд бюджету і 5000 поправок: робота Ради в умовах жорсткого карантину

Про переформатування монобільшості, підсумки саміту України-ЄС та проєкт бюджету на 2021 рік в ефірі Українського радіо розповідає заступниця голови депутатської фракції партії "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Про засідання ВР  у режимі відеоконференцій

Через спалах коронавірусу серед депутатів та працівників апарату Верховної Ради перший віце-спікер Руслан Стефанчук запропонував розгляд законопроєктів у режимі відеоконференцій. Натомість спікер Дмитро Разумков вважає, що парламент не може голосувати в режимі он-лайн, адже це суперечить Конституції. "Це справді суперечить Конституції. І навіть якщо це буде використано кілька разів в екстреному випадку, коли половина депутатів на самоізоляції або хворі, то все одно це може бути оскаржено в суді. Тому краще вносити зміни до Конституції, щоб у абсолютно екстрених випадках дозволити роботу в режимі відео. Тут є ще питання технічного-забезпечення. Під час першого карантину ми тестували з народними депутатами різні технічні програми і жодна з них не підійшла. Добре, що ми змінили законодавство в плані комітетів ВР і вони дійсно працюють в режимі відеоконференцій",  коментує депутатка.

Про переформатування монобільшості

За даними «Української правди», за останні тижні всередині "Слуги народу" відбуваються досить дивні рухи. В приватних бесідах депутати скаржаться, що зі складу фракційних груп почали виключати по 3-4 людей без попередження. У той же час одразу кілька джерел у "Слузі" розповідають, що у фракції можуть з’явитися ще декілька груп. Євгенія Кравчук коментує ситуацію: "Найбільша в історії фракція парламенту потребує організаційних формул для того, щоб була нормальна комунікація. У нас дуже різні люди. Наша фракція – це зріз суспільства, тому зрозуміло, що виникають певні дискусії. Щодо організаційної структури, то вона залишається у тому ж вигляді. Фракція поділена 14 груп. Потреби у створенні нових груп я не бачу, адже це може закінчитися фрагментацією. Можливо варто зробити додаткову експертну раду з депутатів, які би хотіли  більше себе реалізовувати, вести якісь проекти, теми тощо. Головне – це результат роботи".

Про загрозу скасування безвізу

Напередодні саміту Україна-ЄС в деяких ЗМІ ширилися чутки про скасування безвізу для українців. "Це виявилися "лякалки", які постійно запускають в українське суспільство перед важливими переговорами, в яких бере участь президент України. У спільній заяві України-ЄС чітко зазначено, що Євросоюз підтримує наші реформи і наше прагнення до кращих змін в Україні. Жодного скасування безвізу не буде. Після послаблення пандемічних обмежень безвіз повернеться в повній силі для всіх українців. Дуже чітко було зазначено, що Європейський Союз наполягатиме на продовженні санкцій щодо РФ до повного територіального відновлення України. Абсолютно чітко у цій заяві було написано, що ЄС вважає Росію агресором і окупантом. Це дуже важливий сигнал і дуже важлива підтримка. Крім того, у заяві зазначено, що з 2021 року ми зможемо переглянути умови зони вільної торгівлі та асоціації в бік покращення умов для наших виробників. Зокрема це, промисловий безвіз. Йдеться не про промислових гігантів, а про всіх виробників, які виробляють непродовольчі товари. ЄС – це наш торговий партнер номер один. 41% нашого експорту іде в країни Євросоюзу. Це великий платоспроможний ринок і українські виробники отримають до нього кращий доступ. Також будуть розширені квоти і по аграрці. Ми додатково підписали двосторонню стратегічну угоду про політичне та економічне партнерство і співпрацю з Великобританією. Фактично вона повторює угоду про асоціацію. Після виходи Британії з ЄС з нею потрібно укладати окрему угоду. Єдина різниця у тому, що ми не матимемо безвізового режиму з Великобританією, але є домовленістю про його лібералізацію для окремих категорій",  зазначає Євгенія  Кравчук.

Про проєкт бюджету 2021

До місцевих виборів народні депутати зберуться на засідання Ради лише раз, аби почати розглядати проєкт бюджету на 2021 рік. До майбутнього кошторису країни встигли вже внести понад 5 тисяч поправок. На питання, чи встигнуть парламентарі його розглянути за процедурою і затвердити до 1 грудня депутатка зазначає: "Зараз найбільшу працю виконуватиме бюджетний комітет, який розглядає ці правки. У зал будуть виноситися не всі 5 тисяч поправок. Щось буде враховано, а щось відхилено. Народні депутати зазвичай подають правки, які збільшують видатки бюджету. А це має відбуватися або за рахунок додаткових надходжень до бюджету, або за рахунок скорочення менш пріоритетних програм. Тому я думаю, що більшість поправок буде відхилено.  Є також поправки, які збільшують дохідну частину бюджету, тому певний баланс буде. Порівняно з 2020 роком у бюджет на 2021 рік закладено збільшення соціальних стандартів. Зокрема збільшення мінімальної заробітної плати до 6000 грн з 1 січня і до 6500 з 1 липня. Закладена індексація пенсій в 4 етапи. Також зберігається доплата пенсіонерам старшим за 80 років  плюс 500 гривень для тих, у кого пенсія до 5 тисяч гривень. І додається нова доплата для тих, чий вік понад 75 років – плюс 400 грн. Це таке собі відновлення соціальної справедливості".

Про туризм

Оновлений законопроект про туризм передбачає єдиний туристичний реєстр, поняття категоризації, нові стандарти для туристичної сфери, детінізація, портал туристичної галузі. Чи сприятиме це все просуванню України як туристичної точки для туристів за кордоном розповідає Євгенія Кравчук: "Законопроєкт – це лише одна зі стратегій розвитку туристичного потенціалу. Він оновлює законодавство, адже всі закони щодо туризму і відпочинку приймалися ще наприкінці дев’яностих. Тому ми осучаснюємо законодавство і даємо можливість усім працювати більш в правовому полі. У законопроєкті йдеться не лише про нові правила для готелів, але й про можливості також. Окрім цього закону ми ще в першому читанні схвалили законопроєкт про пільгову ставку ПДВ для креативних індустрій – зменшення з 20% до 7%, зокрема для галузі туризму і для готелів. Зменшуючи загальну вартість послуги, ми збільшуємо на неї попит. Можливість більше споживати культурних продуктів дасть змогу вийти з тіні частині галузі і забезпечить розвиток напрямку. Наша мета, щоб до нас більше в’їжджало туристів, ніж виїжджало. Крім того, для виїзного туризму ми передбачили обов’язкове страхування для повернення в Україну, що унеможливить затримки туристів в аеропортах інших країн".

Фото Євгенія Кравчук Детектор медіа