Ми йдемо до значно гіршої ситуації – екс-міністр охорони здоров'я Василь Князевич про коронавірус в Україні

Ми йдемо до значно гіршої ситуації – екс-міністр охорони здоров'я Василь Князевич про коронавірус в Україні

В Україні зафіксовано черговий антирекорд - 5804 нових хворих на коронавірус за добу. Станом на сьогодні в Україні вже зафіксовано 250 тисяч випадків COVID-19 і, за словами екс-міністра охорони здоров’я Василя Князевича, ця цифра буде збільшуватись. Він розповів Українському радіо про те, чи можна було передбачити таку ситуацію, який взаємозв’язок між коронавірусом та виборчим процесом та головне – що робити далі.

0:00 0:00
10
1x

"Дивуватися немає чого, ситуація очікувана. Це не тільки в нас така ситуація: ми бачимо її в Європі в багатьох країнах. Але в нас вона може розвиватися по італійському сценарію, коли в них була перша хвиля. Ми мали час підготуватись, підготувати медичну спільноту, адже жорсткі міри в нас вже навряд чи спрацюють. Цифри будуть більші. Буде поєднання вірусу з різними захворюваннями грипу, тому ми йдемо до значно гіршої ситуації", – розповів Василь Князевич

Екс-міністр охорони здоров’я підкреслив, що наразі в Україні триває виборчий процес, коли кожне рішення політизується і всі суб’єкти виборів використовують їх в своїх інтересах: "З іншого боку, за ці пів року люди подивилися, що можна перехворіти легко. Але це лотерея".

"Ми загубили літо, коли могли проводити всі заходи і навіть почати навчальний процес, запустити школи, щоб легше пройти в плані важкості захворювання і кількості охоплених. На сьогоднішній день ситуація неконтрольована. Інша справа, що вже навчилися лікувати, проте тепер розуміємо, що мали час перевчити практично всі заклади, підготуватись до роботи, коли масово "підуть" хворі", – наголосив Князевич. 

Читати також: Міністр охорони здоров’я Максим Степанов про погіршення ситупції з COVID-19, нові тести та участь у виборах

Разом з тим він зауважив, що щодо запровадження жорстких мір щодо соціальної дистанції, масок, миття рук, тут вже кожен усвідомлено має сам працювати: "Також постійно про це мають говорити ЗМІ, пояснювати, допомагати людям".

"Можна провести карантин, як в Ізраїлі – два тижні по-чесному, жорстко. Тоді ми перервемо ланцюг навантаження на медичну сферу. З другого боку, в нас є достатньо лікарень, щоправда, не пристосованих до такої ситуації. але, я думаю, був період, щоб підготуватись. Лише треба ділити інфекціоністів, тому що сьогодні всі лікарні надають допомогу по ковіду", – висловив свою думку екс-міністр охорони здоров’я. 

Його слова підтвердила й заступниця чинного очільника МОЗ Ірина Микитчак: "Якщо кожен з нас буде відповідальний і солідарний й буде виконувати супер елементарні правила, то наша лікарняна мережа втримається і може надати об'єктивну допомогу. В нас ліжкової мережі в Україні предостатньо, нам не треба ні вокзалів, ні спортзалів, ні кінотеатрів змінювати, як в європейських країнах. Але нам треба, щоб думали, що ті, що надають медичну допомогу, не вічні. Адже один йде святкувати й танцювати, а другий в той час вмирає в реанімації біля пацієнта".

Нагадаємо, міністр охорони здоров’я Максим Степанов в інтерв’ю Українському радіо розповів, що загальна кількість ліжок, які виділені під лікування хворих – введених в дію або таких, що перебувають в резерві – близько 37 тисяч. 17 502 ліжка зайнято, на них перебувають пацієнти, яким надається медична допомога. 

ФОТО: pixabay