Хибний чи позитивний: різноманіття тестів на коронавірус, що треба знати про них - пояснив експерт

Хибний чи позитивний: різноманіття тестів на коронавірус, що треба знати про них - пояснив  експерт

На минулому тижні відбувся черговий спалах пандемії. На Covid-19 вже захворіли більше десяти народних депутатів та працівників апарату Верховної Ради. Серед них: лідер фракції "Європейська Солідарність" Петро Порошенко, лідер депутатської групи Ігор Палиця і голова правлячої партії "Слуга Народу" Олександр Корнієнко. Втім, для отримання підтвердження хвороби їм довелося робити по 2-4 тести. Наприклад, народний депутат від опозиційної платформи "За життя" Нестор Шуфрич 29 вересня отримав один позитивний тест на Covid-19, а згодом - ще три негативних. Які тести у яких випадках треба робити, а також про їхню точність розповів Українському радіо експерт у сфері громадського здоров’я, кандидат медичних наук Володимир Курпіта.

0:00 0:00
10
1x

"Щоб отримати потрібний результат, треба провести правильну діагностику. У яких випадках варто робити тестування? Перший - якщо людина захворіла, в неї є якісь ознаки хвороби і  треба встановити діагноз, щоб надати правильну медичну допомогу. З цією метою використовується тест, який називається ПЛР, оскільки він є найточнішим.  Другий - тести проходять люди, які були в контакті з хворим на Covid-19. Третій вид тестів проводиться у випадку коли ви їдете за кордон або повертається на роботу і  там з адміністративною метою  просять провести тестування. Є ще варіант тестів, коли вірусу в організмі вже немає, але перевіряється наявність імунітету, цей тест називається ІФА.

Для кожного з варіантів обирається тест, який є найбільш чутливим і ефективним.

Загалом усі тести можна розділити на три групи. Перша - виявлення самого генетичного матеріалу вірусу. Тест у такому випадку може проводитися швидко, може займати і 7-8 годин, тут все залежить від потужностей техніки у лабораторії. Друга - коли визначають шматочки вірусуабо антигени, такі тести з’явилися у світі, сподіваюсь, що в листопаді вони будуть в Україні. Третя -  це визначення антитіл, які можуть бути у швидких тестах, що продаються в аптеці, або у вигляді ІФА-тестів, які проводяться у лабораторіях. Я за те, щоб в Україні було різноманіття тестів, але найголовніше - провести інформаційну кампанію для того, щоб люди розуміли коли та які тести застосовувати,"- розповів Володимир Курпіта.

Читати також: Не потрібно носити маску на вулиці, достатньо зберігати дистанцію з людьми – Данило Бріндак

Крім того, експерт пояснив, що є тести, які можна робити і в домашніх умовах, але тоді варто точно дотримуватися точності правил виконання інструкції.  "Кожен тест має свій поріг чутливості  і достовірності. Немає жодного тесту, який дає 100% гарантію. Через це нарікають на швидкі тести, адже дуже часто вони показують недостовірну інформацію. Треба пам’ятати про те, що швидкі тести треба робити за певними показаннями. Наприклад, якщо у вас тільки відбувся вчора контакт з хворою людиною, а ви сьогодні зробили експрес-тест, то ймовірніше за все він буде негативним. Це не говорить про те, що тест був поганим, просто ви його зробили не тоді, коли його варто було проходити. Крім того, результат може залежати щей від умов в яких ви робите тест. У кімнаті не має бути занадто холодно чи жарко, має зберігатися певна вологість, більше того, варто прочитати інструкцію з використання."

Нагадаємо, у вересні Міністерство охорони здоров'я замовило в українських академіків розробку тест-систему, яка дозволить визначати з одного зразка на що хвора людина: грип, парагрип чи коронавірус.

Фото: bastabalkana