30 років від об’єднання: чи готова Німеччина до ролі лідера Європи?

30 років від об’єднання: чи готова Німеччина до ролі лідера Європи?

7 жовтня 1989 року НДР відзначала своє 40-річчя, а вже 3 жовтня 1990 року дві Німеччини об'єдналися і з того часу вже спливло 30 років. Що таке сьогоднішня Німеччина та чи готова вона до ролі лідера Європи Українське радіо розпитало в доктора історичних наук, міжнародник Андрій Мартинов.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Відстань між тодішньою та сьогоднішньою Німеччинами велика. Якщо порівнювати статистичні показники, наприклад, ВВП, то зрозуміло, що Німеччина після 3 жовтня 1990 року і Німеччина 3 жовтня 2020 року  – це дві різні держави. Економічна потуга Німеччини, звичайно, зросла, не в останню чергу завдяки позиції, яку Німеччина обіймає в ЄС",  – розповів Андрій Мартинов. 

Проте він зауважив, що в Німеччині досі тривають дискусії, чи східні та західні німці через одне покоління стали єдиною нацією та чим є німецька нація загалом: "Дедалі популярнішим стає концепт багатокультурності, який донедавна відстоювали і християнські демократи. Партія Зелених взагалі каже, що варто вести мову про кольорову Німеччину, багатоетнічну та багатокультурну". 

"Те, що розумів під німецькою нацією Гете і розумілося в період двох світових війн відійшло в історію. Німеччина після возз'єднання  – це сучасна модерна європейська держава, яка впевнено йде в майбутнє",  – підкреслив експерт. 

Мартинов наголосив, що німецьке суспільство суттєво ускладнилося: за різними підрахунками соціологів понад 20 % сучасного німецького суспільства  – це не етнічні німці: "Тому важливо знайти спільний знаменник, який Хабермас називав конституційною ідентичністю". 

"Щодо поділу то починаючи з 1990 року всі ультраправі політичні сили мали соціальну базу насамперед в Східній Німеччині. Альтернатива в 2017 році прийшла в парламент в першу чергу завдяки впевненій перемозі на східнонімецьких землях. Хоча й ліва партія звичайно має на сході Німеччини потужну підтримку. Ці два протилежні політичні табори найбільш активно представлені в східнонімецьких землях. Це є до певної міри наслідком історичної травми, яку німецьке суспільство пережило після 3 жовтня 1990 року. Знадобиться ще не одне покоління, аби вести мову про те, що існує лише одна німецька нація і немає поділу на східних німців і західних",  – пояснив доктор історичних наук. 

Також експерт розповів, що Німеччина сьогодні готова виконувати роль лідера Європи, проте йдеться не про одноосібне керівництво: "Ще Гельмут Коль наполягав на тому, що німці не перетворюють Європу на колонію Німеччини, а європеїзують Німеччину. І ця Німеччина разом, скажімо, з Францією, що особливо важливо після завершення процедури Брекзіту, здатна виконувати роль першої скрипки в європейському оркестрі". 

"Ми можемо побачити на прикладі процесів, що відбуваються в Білорусі після виборів, що Німеччина певну першу роль віддала Франції. Макрон зустрічався з Тихановською, але все ж таки цей німецько-французький тандем спрацював і на саміті 2 жовтня було запроваджено санкції ЄС проти Білорусі. Тобто Німеччина грунтує свою зовнішню політику на ідеї консенсусу, багатосторонності. Про однобічний німецький диктат не йдеться. Йдеться про ідею бути лідером в пошуку спільної позиції",  – підсумував Андрій Мартинов.

ФОТО: Артефакт