"Потрібно зробити щеплення від байдужості", – про реформування бібліотек у регіонах

"Потрібно зробити щеплення від байдужості", – про реформування бібліотек у регіонах

Як громади в регіонах роблять бібліотеки публічними центрами? Які нові послуги можна отримати в бібліотеці? Хто і як рухає ці зміни? Розповідають гості програми "Активізація з Людмилою Тягнирядно" виконавча директорка Благодійного фонду "Бібліотечна країна" Люсьєна Шум та директорка Бердичівської міської центральної бібліотеки Тетяна Кущук.

0:00 0:00
10
1x

"В Україні більше 15 тисяч бібліотек, 80% з них – сільські. Статистика є певною мірою невтішна, тому що близько 30% бібліотек не мають централізованого опалення. Є бібліотеки, в яких взагалі немає світла. 60% бібліотек не мають Інтернету, не мають комп'ютерів, тобто таких сучасних засобів, без яких ми вже не бачимо розвиток суспільства", говорить виконавча директорка БФ "Бібліотечна країна" Люсьєна Шум.

На придбання книг та оновлення книжкового фонду витрачається до 2% від загальної суми коштів, що йдуть на бібліотеки.

"Це дуже низька сума і в основному кошти – це зарплатня і комунальні витрати. Тобто на розвиток бібліотек витрачаються просто смішні якісь суми. Це залежить в основному від місцевих коштів і як правило їх нема, успішні приклади публічних бібліотек створені за підтримки міжнародних організацій", – зазначає виконавча директорка БФ "Бібліотечна країна" Люсьєна Шум.

До Всесвітнього дня бібліотек благодійний фонд "Бібліотечна країна" запустив акцію "Бібліотеки важливі", аби показати, що культура й креативні індустрії вносять досить вагомий внесок у розвиток економіки держави. Розвиток бібліотек у державі – стратегічне завдання.

"Ми намагаємося привертати увагу державних органів влади, місцевого самоврядування, що бібліотеки важливі. Зокрема, запустили акцію "Бібліотеки важливі". Крім того, ми вивчали досвід Великої Британії, Канади інших країн, де бібліотеки знаходяться на іншому щаблі розвитку. У цих країнах є розуміння впливу на розвиток країни, на розвиток регіонів. Бібліотеки там, дійсно, центри громад, які надають різні послуги, зокрема з працевлаштування", – наголошує виконавча директорка БФ "Бібліотечна країна" Люсьєна Шум.

Директорка Бердичівської міської центральної бібліотеки Тетяна Кущук працює в реформованій публічній бібліотеці, на базі якої створений молодіжного центру "М-Формація".

"У нас все побудовано на інноваціях та на сучасних підходах. Для початку ми вивчили запити наших клієнтів, а згодом почали реалізовувати проєкти для різних соціальних і вікових категорій. Усі наші знають, наприклад, що у середу діє клуб "Гармонія" для людей старшого покоління, щочетверга вуличний університет з краєзнавства, щонеділі дитячий клуб "ДоброНосики", для зовсім маленьких дітей існує проєкт "Дитинка на годинку". Також ми маємо проєкт для людей з інвалідністю "Територія добра і милосердя". Коли дозволяє погода і карантин ми влаштовуємо акції під відкритим небом, різноманітні фестивалі, арт-пікніки, квести. Під час карантину запустили туристично-інформаційний центр", – розповідає директорка Бердичівської міської центральної бібліотеки Тетяна Кущук.

Тетяна дає пораду керівникам інших бібліотек, які в процесі трансформації.

"У першу чергу потрібно переформувати себе і зробити щеплення від байдужості. Створюйте навколо себе осередок, де цікаво. Ніколи громада не повернеться обличчям, коли на порядку денному стоятимуть більш важливі питання, ніж фінансування бібліотек. У такому разі, потрібно починати з себе", – рекомендує директорка Бердичівської міської центральної бібліотеки Тетяна Кущук.

Світовий досвід реформування публічних бібліотек тривалий. У першу чергу він орієнтований на потреби і запити громади.

"Нам може бути цікавий досвід Канади. Те, чого немає в наших бібліотеках, у них є в кожній бібліотеці, навіть самій маленькій –  це кухня. Кухня в бібліотеці? Як це? Але для них це норма. У бібліотеці регулярно відбуваються майстер-класи з приготування страв. Кінопокази в бібліотеках відбуваються, зустрічі з письменниками, колективні читання книжок. Ті книги, які не користуються попитом протягом 2-5 років,  бібліотека має право продати, а отримані кошти використати для свого розвитку", – підкреслює виконавча директорка Благодійного фонду "Бібліотечна країна" Люсьєна Шум.

На фото: виконавча директорка Благодійного фонду "Бібліотечна країна" Люсьєна Шум