Яка ситуація у школах через COVID-19 та як готуватися до ЗНО. Пояснює заступниця Міністра освіти

Яка ситуація у школах через COVID-19 та як готуватися до ЗНО. Пояснює заступниця Міністра освіти

Новий навчальний рік в Україні, як і у всьому світі, розпочався в умовах пандемії. Як пройшов перший місяць у школах, чи адаптувалися викладачі та діти до таких умов, а також, які проблеми з’явилися в освітній сфері з початку карантину Українському радіо розповіла заступниця Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій.

0:00 0:00
10
1x

"Навчання в закладах освіти організовано відповідно до рекомендацій Головного державного санітарного лікаря. Так, на жаль, ми маємо інформацію про те, що збільшується захворюваність серед учнів та вчителів, тому окремі школи переходять на дистанційне навчання. Але цей процес відпрацьований і здійснюється в межах певного закладу. І педагоги, і батьки, і діти пристосувалися до таких умов і з розумінням підходять до того, що ми всі маємо дотримуватися карантинних правил," - повідомила Любомира Мандзій.

Міністерство освіти попередило, що директорів шкіл можуть покарати, якщо ті продовжать працювати у червонних карантинних зонах. Любомира Мандзій також розповіла про підготовку до таких ситуацій і особливості навчання у такий період: "Перед початком навчального року ми дали усім школам методичні рекомендації аби кожна педагогічна рада організувала освітній процес у 2020-2021 році. У документах, які приймала педрада мали бути передбачені умови навчання в період того, коли територія їхнього місцеперебування потрапляє у червону зону. У такому випадку починається дистанційне навчання, а контактувати з учнями можна лише в онлайн-форматі".

За словами Любомири Мандзій, карантин оголив багато проблем в Україні: "Найголовніша з них - це цифровізація освіти. Це комплексне питання, адже тут мова йде не лише про платформу, якої не було, яку ми лише будемо презентувати спільноті. Я говорю про цифрові навички вчителів, цифрові навички дітей, цифрові можливості школи, про якість інтернету, яка не завжди на найвищому рівні. Це комплексна проблема, яка пов’язана з діджиталізацією суспільства".

У період з 12 жовтня до 6 листопада в Україні мав відбутися третій етап сертифікації вчителів. Як він буде проходити і чи вплине на нього рівень епідемічої небезпеки в регіонах роз’яснила Любомира Мандзій: "Ми продовжуємо процес сертифікації тому, що він розпочався ще навесні. І ми його проведемо відповідно до того як це було заплановано. 12 жовтня у нас залишається вивчення практичного досвіду учасників сертифікації. Власне це ми будемо робити без відвідування уроків, займатиметься цим Державна служба якості освіти. У нас є підготовлені експерти, які зможуть завершити цей процес".

Кабінет міністрів затвердив стандарт базової середньої освіти, який буде застосовуватися з 1 вересня 2022 року.  В документі Уряд визначив 11 ключових навичок, які мають здобути школярі. Деталі розповів на засіданні прем’єр-міністр Денис Шмигаль: "На наступний рік найбільше зростання в Держбюджеті передбачено на систему освіти, на 34 мільярди гривень більше, ніж було в цьому році. Це рекордні 159 мільярдів гривень для Міністерства Освіти, з яких 1,4 мільярди буде виділено на програму "Нова українська школа". Державний стандарт базової середньої освіти запрацює з 2022 року і буде стосуватися учнів, які навчатимуться за 12-річною програмою. Він визначатиме структуру і зміст тієї освіти, яку наші діти будуть отримувати у школі. Компетенції і навички, закладені в цьому документі, засновані на кращих практиках Європейського союзу та відповідають тому сучасному світу, в якому ми всі з вами живемо. Серед основних компетенцій, які ми визначили: вільне володіння державною мовою, здатність спілкуватися іноземними мовами, математика і технологічна компетентність, інноваційність та відкритість до нових ідей, підприємливість та фінансова грамотність, спроможність навчатися впродовж життя. Стандарт встановлює чіткі орієнтири за якими учні зможуть здобувати знання, а батьки відстежувати навчальний поступ своїх дітей.  Педагоги матимуть академічну свободу, а школи будуть забезпеченими всіма ресурсами, в тому числі електронними та технологічними."

"Наше основне завдання  і пріоритет це підвищення кваліфікації вчителів щодо підвищення Стандарту", додала Любомира Мандзій.

Також заступниця міністра дала кілька порад учням, які прагнуть якісно і повноцінно підготуватися до ЗНО в наступному році, але яким зараз доводиться перебувати на карантині: "Це самовідповідальність людини, їй потрібно знайти час і кожен день  потрібно працювати над собою, опановувати матеріал і нові знання.  До того ж в період дистанційного навчання є трохи більше часу для цього. І ще одне: минулого навчального року результати ЗНО були трохи кращими, ніж за рік до того. Я не буду говорити, що це прямо пов’язано з тим, що учні з березня були на дистанційному навчанні. Просто підготовка має бути пріоритетом для тих, хто складатиме ЗНО у 2021 році".

Зазначимо, за даними Центру громадського здоров’я, станом на 1 жовтня в Україні зафіксовано 4 069 ​нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Кількість активних хворих становить 114 437осіб. Загалом за даними МОЗ, від початку епідемії в Україні захворіли 13 720 дітей.

 Фото: facebook, Любомира Мандзій

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Пам'яті Ігоря Юхновського
Карантин у школах знижує рівень захворюваності на 30% — Мироненко
Гранти на освіту замість держзамовлення… та інші реформи від Міносвіти. Пояснює заступник міністра
Росія знищила або суттєво пошкодила кожну десяту українську школу — Ганна Новосад
Ми всі люди війни, але у дітей не обов'язково будуть наслідки психологічної травми — Світлана Ройз